5 tips om parkeergeld te besparen

Parkeerplaats reserveren en slimme app om automatisch op de seconde te betalen

Parkeren, zeker in de grote steden, is een behoorlijke kostenpost. Gelukkig zijn er manieren om te besparen. Weten hoe? Lees onderstaande 5 tips van de ANWB.

Tip 1: Vergelijk tarieven

Vooraf mogelijkheden en prijzen vergelijken loont altijd, vooral bij parkeergarages. De prijzen van alle parkeermogelijkheden in de omgeving zie je in één oogopslag in de ANWB Onderweg app. Hierin kun je ze ter plekke checken, of al een paar dagen voor vertrek. Zo kun je op dinsdag de prijzen voor zaterdag al opvragen. Kun je ergens anders op loopafstand gratis parkeren, dan toont de app dat. Zijn er in een stad meerdere parkeergarages van dezelfde keten, dan is het een aanrader om toch even de prijzen te bekijken: het komt vaak voor dat ze toch verschillende prijzen rekenen.

Tip 2: Reserveer een plek

In steeds meer parkeergarages kun je een plek reserveren. Dan weet je zeker dat je plek hebt en reserveren kan op veel plekken zelfs tegen gereduceerde tarieven. Vooraf uitzoeken waar je kunt reserveren met korting is daarom heel interessant. Zo kun je (als je er ruim op tijd bij bent) in veel steden vaak al vanaf een tientje per dag je auto kwijt. Interparking (127 parkings in 35 steden) biedt bijvoorbeeld zo’n tarief wanneer je er op tijd bij bent. Ook in de eerder genoemde ANWB Onderweg-app vind je een groeiend aantal parkeergarages waar je kunt reserveren en goedkoper parkeert dan op straat. 

Mobiel parkeren met ANWB Parkeren

Tip 3: Parkeer met een app op straat

Parkeren op straat is, ondanks bovenstaande, vaak nog voordeliger dan in een parkeergarage. Met een parkeerapp gaat dat bovendien heel gemakkelijk. Dan hoef je niet te zoeken naar een automaat of te bedenken hoelang je blijft staan: je rekent met een parkeerapp per minuut af. Zoals met de ANWB Onderweg app. Deze app helpt je bovendien om een parkeerplekje te vinden en maakt in een oogopslag duidelijk of je ergens anders in de buurt goedkoper parkeert. En heb je toevallig ANWB Smart Driver? Dan kun je gebruikmaken van Smart Parkeren en stopt de parkeertransactie automatisch wanneer je wegrijdt. Zo betaal je echt nooit te veel!

Bonustip: let vooraf altijd op de maximale parkeerduur om boetes te voorkomen.

Tip 4: Check of je met je bankpas kunt in- en uitrijden

Heb je je parkeergarage niet gereserveerd, dan betaal je het volle tarief. Daar komt bij dat je in veel parkeergarages per uur – of een deel daarvan – betaalt. Ben je dan net iets te laat bij de betaalautomaat, of staat er een rij, dan wordt meestal het volledige eropvolgende tijdsdeel doorberekend. Een oplossing is om te onderzoeken of je kunt parkeren door je bankpas bij de slagboom tegen een kaartlezer te houden. Dan kun je zonder bezoek aan de betaalautomaat wegrijden.

Parkeer je meerdere dagen in een garage? Controleer dan of je met vooraf reserveren goedkoper uit bent. Is dat niet (meer) mogelijk, let dan in elk geval op het maximale dagtarief. Bijna elke garage heeft dat, maar in sommige gevallen loopt de meter 24 uur per dag door.  

Tip 5: Voorkom een boete

Misschien een voor de hand liggende tip, maar verlies je parkeerkaart niet. Bij een verloren parkeerkaart betaal je soms flink meer dan het dagtarief. Er zijn gevallen bekend waar het om vele tientallen euro’s kan gaan. Check daarom, zoals in tip 4 beschreven, of je met je bankpas kunt in- en uitrijden. Of stop je kaartje in je telefoonhoesje, portemonnee of bankpashouder. 

Parkeeradvies in heel Nederland met ANWB Onderweg

De app ANWB Onderweg is een praktische app waarmee je altijd kunt zien waar je het best en goedkoopst kunt parkeren. Bovendien reken je met de app je parkeergeld per minuut af. En heb je Smart Parkeren, dan stopt de parkeertransactie automatisch bij het wegrijden.

Daar blijft het overigens niet bij, want de app leidt je naar het meest nabije of goedkoopste tankstation in de buurt, vindt de laadpalen in de omgeving, laat je zien waar files staan en is meteen je meest directe en snelle link naar de Wegenwacht.

Download gratis

De ANWB Onderweg app is gratis te downloaden voor Android en iOS. Technische vereisten: Android 6 en hoger of iOS 15 en hoger.