9 Tips: Zo bespaar je (veel) parkeergeld!

Betaald parkeren? Voorkom ergernis en ongemak

Negen ANWB praktijktips die je veel geld en ongemak schelen bij parkeren in een parkeergarage. ‘Een dagkaart van €80,- in Amsterdam? Dat kan (als je er ruim op tijd bij bent) ook voor € 10,-!’

ANWB Parkeeradvies - mobiel parkeren met de ANWB Onderweg app


Tijdens een uitgebreid praktijkonderzoek van de ANWB over het parkeer(on)gemak in tientallen parkeergarages in Nederland, bleek dat een 'kaartje trekken' bij de slagboom langzaam verdwijnt: er zijn steeds meer gemakkelijke, slimme en vaak goedkopere alternatieven om te betalen. Negen tips uit de praktijk.

TIP 1: Vergelijk tarieven

Vooraf mogelijkheden en prijzen vergelijken loont altijd, en zeker bij parkeergarages. Zo verschillen de tarieven tussen gemeentelijke en commerciële parkeergarages vaak enorm. Die prijzen van alle parkeermogelijkheden zie je in één oogopslag in de ANWB Onderweg-app, dat kan zowel vóór een paar dagen voor vertrek als ter plekke. Je kunt op dinsdag de prijzen voor zaterdag al opvragen. Kun je op loopafstand gratis parkeren dan meldt de app dat ook. Vergelijk ook garages van dezelfde keten. Q-Park Vrijthof betaal je €35,- per dag, maar een dagkaart bij Q-Park Bonnefantenmuseum, ook in Maastricht, kost in het weekend slechts €10,-.

TIP 2: Neem een abonnement

Parkeer je vaak in dezelfde garage of bij dezelfde keten? Neem dan een abonnement. Vaak bespaar je 30 procent of meer op de reguliere tarieven. Je betaalt meestal achteraf en je rijdt binnen met een speciaal pasje.

TIP 3: Reserveer een plek

Reserveren? Dan denk je al snel aan een restaurant. Toch kun je ook in steeds meer parkeergarages een plek reserveren. Bij sommige ketens krijg je precies dat: de zekerheid van een plekje, tegen het normale tarief.

Reserveren met korting is natuurlijk nog interessanter. Zo kun je (als je er ruim op tijd bij bent) in Amsterdam al voor € 10 per dag een plek reserveren in de Parking Centrum Oosterdok. Ook Interparking (127 parkings in 35 steden) biedt korting als je een plek reserveert. In de eerder genoemde ANWB Onderweg app vindt je ook een groeiend aantal reserveerbare parkeergarages waar je goedkoper parkeert dan op straat en de zekerheid hebt van een plekje. 

Mobiel parkeren

TIP 4: Parkeren op straat

Helemaal geen zin in steile hellingen, onhandige pilaren of andere typische garageproblematiek? Kijk dan ook naar de tarieven van parkeren op straat. Zeker als je kort parkeert is dat vaak voordeliger. In het parkeeradvies in de ANWB Onderweg-app zie je naast alle parkeergarages ook de tarieven op straat en de parkeerautomaten waar je via de ANWB app voordeliger kunt parkeren. Je betaalt achteraf alleen voor de tijd die je echt gebruikt hebt. Kijk voor meer informatie over mobiel parkeren op anwb.nl/mobielparkeren.

TIP 5: Betaal niet per uur

In geen van de 40 geteste parkeergarages konden we per minuut betalen. Sterker nog: in 8 van de 40 moesten we per uur afrekenen. Getreuzel bij het betaalautomaat? Dan reken je zo een extra uurtarief af. Een paar minuten te laat komen kost je zeker in steden als Amsterdam en Utrecht al snel een zinloze euro of vijf. Gelukkig rekenden we bij veel parkeergarages tenminste nog per kwartier af. Op straat is betalen per minuut, met behulp van een app, overigens meer regel dan uitzondering.

TIP 6: Denk aan het dagtarief

Soms parkeer je meerdere dagen in een garage. Controleer dan vooraf óf er, en zo ja, wát het maximale dagtarief is. Bijna elke garage heeft dat, maar in sommige gevallen is het dagtarief niet ‘afgetopt’. Neem garage Kelfkensbos in Nijmegen: daar tikt de meter door tot €35 per dag. Maar in de nabijgelegen Eiermarkt garage betaal je €11 per dag.

TIP 7: Betaal slim

Steeds meer garages - waaronder alle garages van Q-Park - bieden ‘tap and go’. Dan trek je bij binnenkomst geen kaartje, maar houd je je bankpas tegen een pinlezer en wordt je kenteken geregistreerd. Als je vertrekt opent de slagboom automatisch en wordt het verschuldigde bedrag automatisch afgeschreven. Drie voordelen dus: geen kaartje dat je kunt verliezen, niet wachten bij een betaalautomaat én sneller uitrijden.

TIP 8: Verlies je kaartje niet

Het ligt voor de hand maar verlies je parkeerkaart niet. Bij een verloren parkeerkaart betaal je soms flink meer dan het dagtarief, met name bij Q-Park-vestigingen. Is je kenteken niet geregistreerd en verlies je je kaartje in een gemeentelijke garage in Amsterdam? Dan betaal je drie keer het dagtarief: in sommige garages is dat € 189,-.

TIP 9: Controleer de openingstijden

Een beperkt aantal garages heeft nog altijd ‘ouderwetse’ openingstijden. Te laat? Dat wordt dan bellen met de parkeerdienst en stevig betalen om alsnog te kunnen vertrekken. Dus toch maar even de openingstijden vooraf checken, ook al zijn de meeste parkeergarages 24/7 open.

Parkeeradvies in heel Nederland met parkeerapp ANWB Onderweg

De ANWB heeft iets nieuws! Voortaan kun je thuis de beste parkeerplaats opzoeken voor je volgende autorit. Dat werkt zo! Als het om parkeren gaat, is geen automobilist hetzelfde. De een wil zo dichtbij mogelijk parkeren en vindt de kosten minder belangrijk, de ander wil zo goedkoop mogelijk parkeren en vindt het prima een stukje te lopen als dat geld bespaart. Ook zijn er automobilisten die het liefst in een garage parkeren of een parkeerplaats van te voren reserveren. En als je dan toch moet betalen voor je plek dan graag wel zo eerlijk mogelijk. Voor alle situaties heeft de ANWB Onderweg app nu een oplossing: ANWB Parkeeradvies. Meer informatie vind je op anwb.nl/parkeeradvies.

De genoemde parkeertarieven in dit artikel zijn eind 2020 verzameld. Mogelijk zijn enkele tarieven inmiddels gestegen of iets gedaald.