Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

15 tips: bespaar op je tankbeurt én brandstofverbruik

Het zal geen enkele automobilist zijn ontgaan: tanken doet momenteel behoorlijk pijn in de portemonnee. Gelukkig kan het waarschijnlijk wél voordeliger, zelfs in deze tijden. Wij geven vijf bespaartips bij het tanken plus tien suggesties om minder brandstof te verbruiken.

1. Check altijd: waar tank je het goedkoopst?

Stop nooit zomaar bij een tankstation, maar check vooraf waar je het minst betaalt voor een liter benzine. Een makkelijke manier om dat te doen, is met behulp van de ANWB Onderweg app. Hiermee zie je wat de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt zijn, op de route of je plaats van bestemming. Hier kan je goedkoop tanken:

De prijsverschillen tussen tankstations lopen makkelijk op tot 30 cent per liter. De app toont altijd de meest actuele prijzen. Aan de kleur (groen = goedkoop) zie je meteen waar je moet zijn. Zo bespaar je op jaarbasis (40 tanks à 50 liter) tot wel € 600.

Extra tip: sommige tankstations bieden spaarmogelijkheden aan. Dat lijkt soms centenwerk, maar het kan op jaarbasis oplopen tot een leuk bedrag.

2. Tank niet langs de snelweg

Het is geen geheim dat je langs de snelweg meer betaalt: gemiddeld zo'n 21 cent per liter, zowel voor diesel als benzine. Ga je dus een lange rit maken, bedenk dan vooraf of je nog genoeg brandstof in je tank hebt zodat je niet langs de snelweg hoeft te stoppen.

Besparing op jaarbasis (40 tanks à 50 liter): € 420

3. Tóch tanken aan de snelweg? Doe het slim

Niet alle tankstations aan de snelweg zijn peperduur. Sterker nog: de prijzen tussen stations van dezelfde keten kunnen flink verschillen, tot wel 25 cent per liter. Zoek daarom de goedkoopste langs je route en bespaar ook op de snelweg, zónder omwegen of afslagen!

Besparing per tankbeurt (50 liter): € 12,50

4. Kies voor prijsvechters

Gezellig zijn ze meestal niet, want ketens zoals Sakko, Avia, Fieten Olie, Tango, TinQ en Supertank concurreren puur op prijs. Omdat er is bezuinigd op voorzieningen, kun je bij die bedrijven wel goedkoop tanken.

Extra tip: tank je vaak bij hetzelfde tankstation? Schrijf je in voor hun nieuwsbrief om ‘actiedagen’ in de gaten te houden. Dan krijg je extra korting op de toch al (relatief) lage prijs.

5. Tank op rustige momenten

Tank liever in het weekend en niet op maandag: dat is de drukste en daardoor duurste tankdag. Er zijn ook steeds meer tankstations die gedurende de dag hun prijzen aanpassen. Dat noem je dynamic pricing. Op rustige momenten (in het weekend en buiten de spits) liggen de literprijzen lager. 

Tips om brandstof te besparen

Je kunt besparen op je tankbeurt, maar je kunt natuurlijk ook proberen zo zuinig mogelijk te rijden. Dat doe je zo:

6. Pas je rijstijl aan

Met ‘het nieuwe rijden’ (zoals ver vooruitkijken, vloeiende rijstijl, anticiperen, snel opschakelen, remmende werking motor gebruiken, motor niet stationair laten draaien) verbruik je zo’n 10 tot 20 procent minder brandstof. Wees ook zuinig met brandstofvreters als airco, stoel- en raamverwarming.

Besparing op jaarbasis (10.000 km per jaar/verbruik 1 op 15 en 15% minder brandstof): € 201

7. Bedwing je rechtervoet

De meeste auto’s hebben het laagste verbruik in de hoogste versnelling, bij een snelheid van 90 km/u. Vanwege de hogere luchtweerstand neemt het verbruik bij toenemende snelheid snel toe. Voorbeeld: bij 130 km/u gebruik je gemiddeld 1,5 liter méér per 100 kilometer dan bij 110 km/u.

Besparing op jaarbasis (10.000 km lang 90 km/u i.p.v. 130 km/u): € 402

8. Weg met bagage en dragers

Géén overtollige bagage, ballast of accessoires mee. Ruim de kofferbak op en verwijder je dakkoffer of fietsendrager als je die niet nodig hebt. Voorbeeld: 100 kilo bagage zorgt voor zo’n 0,6 liter extra per 100 kilometer. Een dakkoffer verbruikt volgens onderzoek van onze Duitse zusterorganisatie ADAC elke 100 kilometer zo'n 2 liter brandstof extra bij 130 km/u.

Besparing op jaarbasis bij 10.000 kilometer rijden: ca. € 121 (100 kg minder ballast) en ca. € 402 (zonder dakkoffer)

9. Laat je banden niet te zacht worden

Rijden met zachte banden is niet alleen onveilig: het zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik. Dat kan tot wel 0,5 liter per 100 kilometer schelen. Check dus regelmatig je bandenspanning.

Besparing op jaarbasis bij 10.000 kilometer rijden: ca. € 100

10. Plan slimme routes

Vermijd rijden door een stad, maar neem liever een stuk extra ringweg. Door telkens stoppen, wachten en optrekken kost rijden flink wat meer brandstof dan doortuffen in hetzelfde tempo. Bekijk vooraf op de ANWB Routeplanner wat de snelste route is – liefst met zoveel mogelijk snelweg.

Besparing op jaarbasis: sterk afhankelijk van het aantal gereden kilometers en type routes, maar kan makkelijk oplopen tot € 250 per jaar

11. Combineer ritten

Heb je meerdere korte ritten op een dag, probeer die dan achter elkaar te plannen. Een auto is na een kwartier op temperatuur, dan rijd je dus pas op z’n zuinigst. 

12. Volg de schakelindicator

Je rijdt veel zuiniger als je rond de 2.000 toeren doorschakelt. Eventueel vertelt een schakelindicator op het dashboard wanneer je moet schakelen. Heb je een automaat? Haal dan je voet iets van het gaspedaal, zodat de auto sneller doorschakelt. 

13. (Bijna) alles uitschakelen

Daar bedoelen we mee: airco, stoel-, achterruit- en stuurverwarming. Die vragen veel van de motor. Houd de ventilator op stand een of twee, dan verbruik je de minste elektriciteit. En schijnt de zon volop en is je auto heet van binnen, zet dan eerst de ramen open om de ergste hitte eruit te laten. Zet daarna pas de airco aan!

14. Auto uitrollen 

Rijd je af op een rotonde, kruispunt of rood verkeerslicht, rem dan zo min mogelijk, maar laat je auto zover mogelijk uitrollen. 

15. Onze laatste suggesties

  • Vermijd file: optrekken en remmen verbruikt meer brandstof.
  • Zet de auto niet in sportstand, maar in de eco- of normale stand.
  • Gebruik je start/stop-systeem, als jouw auto daarmee is uitgerust.

N.B. Bij bovenstaande prijsvoorbeelden zijn we uitgegaan van de benzineadviesprijs op 2 april 2024, nl. € 2,01 per liter. Nog meer tips om zuinig te rijden? Kijk hier.

Bonustip: laat de auto staan

Het is natuurlijk niet altijd een optie, maar de beste manier om minder brandstof te verbruiken, is door de auto te laten staan. Pak wat vaker de fiets, neem de trein of probeer eens te carpoolen. Zo kun je tientallen liters brandstof per jaar besparen.

Andere leden bekeken ook

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.