Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BOVAG Garantie

De bekendste universele garantie voor tweedehands auto's is de BOVAG Garantie. Autobedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten, kunnen deze garantie aanbieden op de occasions die ze verkopen, maar dat zijn zij niet verplicht. Geregeld zie je in advertenties van autobedrijven daarom dat zij BOVAG-occasions aanbieden. Dat straalt zekerheid en betrouwbaarheid uit van het garagebedrijf in kwestie.

Voorheen was BOVAG Garantie standaard op occasions van € 4500 of meer bij bij BOVAG aangesloten autobedrijven, maar die regel is komen te vervallen. Ga er dus nooit vanuit dat een auto BOVAG Garantie heeft omdat deze is aangeschaft bij een bij BOVAG aangesloten autobedrijf. Spreek dit daarom nadrukkelijk af met de verkoper en zorg dat dit in de koopovereenkomst is opgenomen.

Autobedrijven kunnen ook hun eigen vorm van garantie aanbieden, die dus andere voorwaarden biedt dan die van de BOVAG. Vaak zijn die minder uitgebreid en hebben een kortere looptijd (bijvoorbeeld: ''drie maanden op draaiende onderdelen').

Wat houdt BOVAG Garantie precies in?

BOVAG Garantie heeft een duur van 12 maanden en dekt gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of die niet zichtbaar waren bij aankoop. Onder een gebrek wordt verstaan dat een onderdeel stuk is of door slijtage niet meer aan de norm voldoet die de fabrikant aan het onderdeel heeft gesteld.

Remschijven die volgens de fabrikant een minimale dikte moeten hebben van 1,2 centimeter en nog 1,3 centimeter dik zijn, vallen dus niet binnen deze garantie. Remschijven die binnen de garantietermijn zoveel slijtage vertonen dat ze nog maar 1,1 centimeter dik zijn, zullen wél onder garantie worden vervangen. Banden, ruiten en accessoires worden niet gedekt door BOVAG Garantie. Reguliere onderhoudsbeurten evenmin.

Het voordeel hiervan is dat je rechtsbijstandsverzekering bij een eventueel geschil met de ondernemer dekking biedt, dit in tegenstelling tot geschillen met een niet-BOVAG aangesloten ondernemer (check de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandsverzekering). Ook kun je met een geschil over een BOVAG-bedrijf standaard met je klacht terecht bij de Geschillencommissie Voertuigen.

BOVAG Garantie is geen garantie door BOVAG 

BOVAG Garantie wordt gegeven door de verkopende partij. De verkoper is dus de partij tot wie je je wendt met een garantiekwestie. Je kunt een garantiekwestie daarom niet bij een ander BOVAG-bedrijf laten oplossen. In het geval van een geschil kan de geschillencommissie van de BOVAG tussenbeide komen en proberen de kwestie op te lossen. Als het betreffende autobedrijf failliet gaat, dan vervalt daarmee ook de BOVAG Garantie. Je kunt je dan niet tot een ander BOVAG-bedrijf of de BOVAG zelf wenden.

De plus- en minpunten op een rij:

+ Duidelijke voorwaarden
+ Extra dekking ten opzichte van wettelijke garantie
- Veel BOVAG-bedrijven bieden ook occasions boven de € 4500 zonder garantie aan
- Aanbieder van garantie is in de basis ook de partij die garantieclaims beoordeelt

Welke garanties op een tweedehands auto zijn er nog meer?

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.