5x De mooiste herfstwandeling

Kampioen oktober/november 2018

Heerlijk blaadjes trappen in de herfst!

De bladeren kraken weer onder wandelschoenen, kastanjes en eikels vallen uit de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. De herfst is prachtig. Wandel met de ANWB mee op één van deze wandelroutes en geniet van dit prachtige seizoen! Fijne herfstwandeling. 

Route 1 - Wandelen door het groene westen

Nederland, Utrecht, Baarn
Lengte: 9 km - Duur: 2 uur en 30 minuten

Vanuit Baarn maak je een gevarieerde rondwandeling door uitgestrekte bossen en prachtige landgoederen. In de 18e eeuw werd het Baarnse Bos volgens de Franse barokstijl voorzien van statige lanen en symmetrische vormen. Toen honderd jaar later de Engelse landschapsstijl in zwang raakte, werd het landgoed omgetoverd in een romantische buitenplaats met slingerende paden. Ook het nabijgelegen Landgoed Groeneveld moest met hoge bomen, bruggetjes en kronkelende beken een natuurlijke indruk maken. Tijdens deze wandeling ontdek je dat veel van deze romantische paden nog steeds bestaan. Een bezoek aan Kasteel Groeneveld (met Grand Café) is beslist de moeite waard.

Bekijk de herfstroute

Route 2 - De Kruisbergse bossen

Nederland, Gelderland, Doetinchem
Lengte: 10 km - Duur: 2 uur en 30 minuten

Doetinchem ligt in het ‘land achter de IJssel’, de Achterhoek, en heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze wandeling neemt je mee door de uitgestrekte Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem. Een groot deel van deze bossen behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen. Typerend voor de Achterhoek zijn de talloze houtwallen: een lage en zeer dichte begroeiing van eiken en meidoorns. Zo werd het vee uit de akkers gehouden en het zand tegengehouden dat de gewassen onder dreigde te stuiven. Achter de boerderijen, havezaten en de oude hessenweg gaat een boeiende geschiedenis schuil.

Bekijk de herfstroute

Route 3 - Dwalen op het Dwingelderveld

Nederland, Drenthe, Spier
Lengte: 9 km - Duur: 2 uur

Het Nationaal Park Dwingelderveld behoort tot de grootste natuurterreinen van ons land. Een heerlijke bestemming voor een gevarieerde herfstwandeling! Het gebied, van oorsprong in dienst van de landbouw met overbegrazing en stuifzand als gevolg, is vanaf het begin van de 20e eeuw beplant met bomen om het bewegende zand te temmen. Vanaf 1991 waait een nieuwe wind. De terreinbeheerders hebben de handen ineengeslagen om natuurlijke ontwikkeling voorrang te geven. Na het afgraven van de bemeste bovenlaag heeft de natuur het gebied razendsnel in bezit genomen. Gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand, en natte delen waar veenpluis groeit, wisselen elkaar af.

Bekijk de herfstroute

Route 4 - Adellijke kleurenpracht

Nederland, Friesland, Beetsterzwaag
Lengte: 9 km - Duur: 2 uur

Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. De Friese landadel heeft het aanzien van het dorp en de omgeving bepaald. Zij lieten op de heide en woeste gronden bos aanleggen, dat diende voor houtproductie. Dat is inmiddels verleden tijd. Maar de erfenis die zij achterlieten mag er zijn. In de herfst zijn de bossen een lust om doorheen te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht. Zelfs de ooievaar denkt er niet aan om weg te trekken.

Bekijk de herfstroute

Route 5 - 101 heuveltjes

Nederland, Limburg, Helden
Lengte: 11 km - Duur: 2 uur en 30 minuten

Wie in de Heldense Bossen wandelt, krijgt de nodige klimmetjes voor de kiezen. Geen wonder, want stuifduinen vormen de ondergrond. En soms komen deze tot aan de oppervlakte. Tenzij er grove dennen staan, die begin vorige eeuw zijn aangeplant. Hun hout werd gebruikt in Belgische mijnen. Overal dennengeuren, dennennaalden, dennenappels. Kijk omhoog, zelfs op een pad omgeven door loofhout, torenen er vrijwel altijd dennen bovenuit. Ze vormen een donker woud met stammen in dichte rijen, of staan verder uit elkaar. Een konijntje schiet weg in een smalle richel zon. Na alle rust wacht het gezellige geroezemoes op het dorpsplein van Helden, het oudste kerkdorp van gemeente Peel en Maas.

Bekijk de herfstroute

Paddenstoelen spotten?

De herfst is ook de ideale periode om paddenstoelen te spotten. Heb jij nog de vliegenzwam op je verlanglijstje staan? Neem dan eens een kijkje naar deze paddenstoelenroutes waar je kans groot is dat je paddenstoelen vindt!

Misschien ook interessant

Wandeltips voor in de herfst
Nog meer gratis wandelroutes
Wandelvoorbereiding