Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste 15 herfstwandelingen in Nederland

Tips per provincie

Krakende bladeren onder wandelschoenen, kastanjes en eikels onder de bomen, uit de grond geschoten paddenstoelen, zo veel kleurschakeringen. Loop met de ANWB mee op een van deze herfstwandelingen en geniet van het prachtige herfstseizoen.

Route 1: De Vuursche

13 km, Baarn, Utrecht

De Vuursche is prachtig in de herfst: paddenstoelen, geel-bruine bomen, wegen vol met bladeren ... Een perfecte bestemming dus voor een heerlijke herfstwandeling. In de 17e eeuw was De Vuursche een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenverblijven ontstonden hier weelderige tuinen en parkbossen. Monumentale bomen en oude beukenlanen liggen nu verscholen in jongere bossen.

De route loopt grotendeels door het bos en is goed aangegeven. Onderweg kun je stoppen voor een pannenkoek in Lage Vuursche, wat de route voor kinderen nog leuker maakt.

Wandel deze herfstroute
Bekijk meer wandelroutes in Utrecht

Gastvrijpunten op/vlakbij de route:

Meer wandelen in dit gebied? Dat kan met de gedetailleerde Falk Wandelkaart Arkenheem-Eemland en de Vuursche vol LAW- en Streekpaden, wandelknooppunten en uitgebreide toeristische informatie.

Route 2: Wandelen in middeleeuwse sferen

13 km, Gorinchem, Zuid-Holland

Tijdens deze wandeling passeren drie provincies, twee rivieren en zeshonderd jaar geschiedenis de revue. De historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein vormen gezamenlijk de Vesting Driehoek. Je bezoekt ze alle drie. Deze tocht neemt je mee over eeuwenoude vestingwallen, langs gerestaureerde stadspoorten en waardevolle panden. Af en toe ga je het water op; de vaartochten bieden een leuke afwisseling op deze herfstwandeling. 

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Zuid-Holland

Gastvrijpunt vlakbij de route: Metropole Gorinchem. In het centrum van Gorinchem in een historisch pand vind je stadscafé Metropole. Hier word je geserveerd door mensen met een handicap, die voor een optimale en welkome sfeer zorgen!

Route 3: Duinen van Zuid-Kennemerland

9 km, Santpoort-Noord, Noord-Holland

Dit wandelgebied is in elk jaargetijde aantrekkelijk, maar in de herfst en winter is het hier misschien toch wel op zijn mooist. De vakantiegangers zijn terug naar huis en de natuurliefhebbers zijn weer onder elkaar. Ze kunnen volop genieten van het veranderde landschap, waar de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn nu de dienst uitmaken naast de altijd groene naaldbo­men. Met bontgekleurde loofbossen in de herfst en een verstild winterlandschap in de winter. In de herfst kun je langs deze wandelroute paddenstoelen spotten.

Wandel deze herfstroute
Meer wandelroutes in Noord-Holland

Meer wandelen in Zuid-Kennemerland? Dat kan met de gedetailleerde ANWB wandelkaart vol wandelknooppunten, LAW- en Streekpaden en uitgebreide toeristische informatie.

Route 4: De Achtertuin van Breda

11 km, Breda, Noord-Brabant

Een vijfhonderd jaar oud bos, een kasteel dat ooit in handen was van de prinsen van Oranje en slingerende riviertjes vormen dé ideale ingrediënten voor deze mooie herfstwandeling ten zuiden van Breda. Tijdens de route wandel je door de Baronie van Breda, een historisch land. Voor liefhebbers van kastelen tippen we een bezoek aan het kasteel Bouvigne en de drie verschillende tuinen. In de herfst kun je langs deze wandelroute paddenstoelen spotten.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Noord-Brabant

Gastvrijpunten vlakbij de route: 

  • Coffee Time: versgebrouwen koffie, huisgemaakte lekkernijen, uitgebreide lunch, simpele lunch... Keus is aan jou bij Coffee Time in Ulvenhout.
  • Dennenlucht Breda: pannenkoekenrestaurant te midden van het prachtige Bredase mastbos.

Meer zien van Breda? Combineer de wandeling met deze 3-daagse stedentrip Breda met ledenvoordeel.

Route 5: Van kerkpaden en een kapel

14 km, Chaam, Noord-Brabant

Bossen, beekjes, vennen en omzoomde weilanden: de ingrediënten voor een fijne herfstwandeling. Deze route leidt onder andere door het Ulvenhoutse bos waar in de 15de eeuw werd gejaagd door de heren van Breda. Ook nu nog zie je hier reeën en hazen. Het Elsakkerpad is een van de weinige kerkpaden. Die liepen, zoals de naam suggereert, naar de kerk toe en waren vaak shortcuts door het weiland. Paarden en karren konden er niet komen.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Noord-Brabant

Gastvrijpunten op/vlakbij de route:

Meer wandelen in deze provincie? Dat kan met deze ANWB Wandelkaarten in verschillende gebieden en regio's in Noord-Brabant.

Route 6: Door het binnenste buitenland

11 km, Groesbeek, Gelderland

In de buurt van Nijmegen ligt het plaatsje Groesbeek. Omringd door heuvels en uitgestrekte bossen, maakt deze plaats tot een prachtig wandelgebied met veel verschillende landschappen. De wandeling loopt door Boswachterij Groesbeek: een fraai bos met oude beukenlanen en rododendrons. Deze route kent een paar steile klimmen, maar de prachtige vergezichten over het Maasdal en Cuijk zijn de moeite meer dan waard. In de herfst kun je langs deze wandelroute paddenstoelen spotten. Tip: neem daarom de ANWB Paddenstoelengids en kom meer te weten over de paddenstoelen die je tegenkomt.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Gelderland

Route 7: Twee bergen

11 km, Lemele, Overijssel

Wandel over onverharde paden door een van de mooiste natuurgebieden van het Vechtdal: natuurgebied Archemer & Lemelerberg. Bos, heide, zandvlaktes, jeneverbesstruiken en heuvels met uitzicht. De herfstwandeling voert onder andere langs de top van de twee heuvels Lemelerberg en Archemerberg. Op de top van de Archemerberg kun je met mooi weer zelfs Zwolle zien liggen. Verder kom je op de hei rond de Lemelerberg wellicht een kudde van 250 schapen tegen; de beesten worden gebruikt voor het onderhoud van de heide.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Overijssel

Deze route ligt in de buurt van de streek Salland. Een fijne regio om een paar dagen in de natuur te verblijven. Combineer deze wandeling daarom met een verblijfsarrangement met ledenvoordeel in Salland.

Route 8: Loofbos en landgoederen

14 km, Woudenberg, Utrecht

Vlak buiten nationaal park De Utrechtse Heuvelrug in de omgeving van Woudenberg vind je een prachtige landschap van de Gelderse Vallei. Kenmerkend voor het gebied is de afwisseling van kleine natuurgebieden, landgoederen en akkers. Bezienswaardigheden langs deze route zijn onder andere het verdedigingswerk Kazemat S3 uit de Tweede Wereldoorlog en landgoed Huize Geerestein. Neem de hond gezellig mee, want honden zijn aangelijnd toegestaan op deze route.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Utrecht

Gastvrijpunten vlakbij de route:

  • Eldorado: theeschenkerij met eigengemaakte taarten, maar ook lunchgerechten en borrel bites.

Meer wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? In de gedetailleerde ANWB Wandelkaart Utrechtse Heuvelrug vind je LAW-paden, Streekpaden en wandelknooppunten en uitgebreide toeristische informatie over het gebied.

Route 9: Holwortel in het Rijsterbos

6,6 km, Rijs Friesland

In het bekendste wandelbos van Fryslân, het Rijsterbos, groeien maar liefst meer dan 120 verschillende soorten paddenstoelen, waaronder vliegenzwam en eekhoorntjesbrood. De ideale plek om paddenstoelen te spotten tijdens een herfstwandeling. Meer weten over de paddenstoel die je tegenkomt? In de ANWB Paddenstoelengids vind je allerlei informatie en plaatjes van verschillende soorten paddenstoelen. In het gebied leven mollen en dassen, die overigens pas in de late schemering zich laat zien. In het donkere bos doen de varens het goed. Zo vind je langs de paden brede stekelvaren en eikvaren.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Friesland

Gastvrijpunt langs de route: Camping Rijsterbos
In eetcafé De Eik worden binnen en op het (verwarmde) terras o.a. verse pizza, lunch en borrelhapjes geserveerd. 

Route 10: De Kruisbergse bossen

10 km, Doetinchem, Gelderland

Doetinchem, in het land achter de IJssel, de Achterhoek, heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze wandeling neemt je mee door de uitgestrekte Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem. Een groot deel hiervan behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen. Typerend voor de Achterhoek zijn de talloze houtwallen: een lage en zeer dichte begroeiing van eiken en meidoorns. Zo werd het vee uit de akkers gehouden en het zand tegengehouden dat de gewassen onder dreigde te stuiven. Achter de boerderijen, havezaten en de oude hessenweg gaat een boeiende geschiedenis schuil. Zo dragen de boerderijen Russische namen en wandel je langs de restanten van de 15e-eeuwse Havezate Hagen, beter bekend als Kasteel  De Kelder. In de herfst kun je langs deze wandelroute paddenstoelen spotten.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Gelderland

Meer zien van de Achterhoek? Combineer deze wandeling met een van onze arrangementen met ledenvoordeel in dit gebied.

Route 11: 101 heuveltjes

11 km, Helden, Limburg

Wie in de Heldense Bossen wandelt, krijgt de nodige klimmetjes voor de kiezen. De stuifduinen die de ondergrond vormen, komen soms tot aan de oppervlakte – tenzij er grove dennen staan, die begin vorige eeuw zijn aangeplant. Hun hout werd gebruikt in Belgische mijnen. Overal dennengeuren, -naalden, -appels. Kijk omhoog, zelfs op een pad omgeven door loofhout torenen er vrijwel altijd dennen bovenuit. Ze vormen een donker woud met stammen in dichte rijen, of staan verder uit elkaar. Na alle rust wacht het gezellige geroezemoes op het dorpsplein van Helden, het oudste kerkdorp van gemeente Peel en Maas.

Wandel deze herfstroute
Bekijk meer wandelroutes in Limburg

Meer wandelen in Noord-Limburg? Dat kan met dit 3-daagse wandelarrangement in de buurt van Venlo. Overnacht in een historische slotgracht uit de middeleeuwen, wat nu dienst doet als viersterrenhotel. Vanaf deze plek kun je heerlijk wandelen door de Maasvallei maar ook Roermond ontdekken.

Route 12: In de ban van het mos

8 km, Reusel, Noord-Brabant

De route begint met een wandeling door een bos vol verschillende soorten dennen: van de Noord-Amerikaanse dennen, te herkennen aan hun lange afhangende naalden, tot Corsicaanse en Oostenrijkse dennen. Verderop tijdens de wandeling kom je langs het hoogveengebied Reuselse Moeren. Omdat het gebied vanwege de kwetsbaarheid voor het grootste deel ontoegankelijk is, leidt de route langs de randen van het gebied. Hier groeien o.a. lavelhei, beenbreek en kleine veenbes. Tip: neem je verrekijker en vogelgids mee want je komt langs een vogelkijkhut. In de herfst kun je langs deze wandelroute paddenstoelen spotten.

Wandel deze herfstroute
Bekijk meer wandelroutes in Noord-Brabant

Route 13: Adellijke kleurenpracht

9 km, Beetsterzwaag, Friesland

Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. De Friese landadel heeft het aanzien van het dorp en de omgeving bepaald. Zij lieten op de heide en woeste gronden bos aanleggen, dat diende voor houtproductie. Dat is inmiddels verleden tijd, maar de erfenis die zij achterlieten, mag er zijn. Vanwege de kleurenpracht zijn de bomen een lust om doorheen te wandelen. Daarom leent deze route zich perfect voor wie een herfstwandeling wil maken. Zelfs de ooievaar denkt er niet aan om in de herfst weg te trekken.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Friesland

Meer wandelen in Friesland? Dat kan met de ANWB wandelkaarten voor verschillende gebieden in deze provincie.

Route 14: Dwalen op het Dwingelderveld

9 km, Spier, Drenthe

Het Nationaal Park Dwingelderveld behoort tot de grootste natuurterreinen van ons land. Het gebied, van oorsprong in dienst van de landbouw met overbegrazing en stuifzand als gevolg, is vanaf het begin van de 20ste eeuw beplant met bomen om het bewegende zand te temmen. Sinds 1991 waait er een nieuwe wind. De terreinbeheerders hebben de handen ineengeslagen om natuurlijke ontwikkeling voorrang te geven. Na het afgraven van de bemeste bovenlaag heeft de natuur het gebied razendsnel in bezit genomen. Gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand, en natte delen waar veenpluis groeit, wisselen elkaar af.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Drenthe

Meer wandelen in Drenthe? Dat kan met de ANWB wandelkaarten voor verschillende gebieden in deze provincie.

Route 15: De stad van het noorden

7 km, Groningen, Groningen

Ook in de stad kun je een herfstwandeling maken. Deze stadswandeling neemt je mee langs musea en andere bezienswaardigheden in de stad. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum geeft met een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen een kijkje in de geschiedenis van de scheepvaart in Groningen. Het museum is gehuisvest in twee middeleeuwse panden en daarmee al een bezienswaardigheid op zich. Verder leidt deze route langs de Prinsentuin met onder andere een rozentuin. Beklim ook de bijna 97 meter hoge Martinitoren voor een mooi uitzicht over de stad.

Wandel deze herfstroute
Bekijk alle wandelroutes in Groningen

Gastvrijpunt vlakbij de route: Huize Maas
Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Geniet van zowel de klassiekers als nieuwe gerechten.

Combineer deze wandeling met een langer verblijf in de stad met de 3-daagse stedentrip Groningen met ledenvoordeel.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.