Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Route 1: Wild spotten op de Veluwe

42 km, Kootwijk, Gelderland

In Afrika hebben ze hun Big Five, in Nederland hebben we de onze: de ree, het edelhert, het wild zwijn, de bever en de zeehond. De eerste drie vind je op de Veluwe. Deze route brengt je langs verschillende plekken om de dieren te spotten.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Gelderland

Route 2: Gooise Heideroute

30 km, Hilversum, Noord-Holland

Vroeger bestond het Gooi uit onafzienbare heidevelden, onderbroken door ‘plukjes’ akkerland op de eng rond de dorpen. Nu is veel heide verdwenen onder bebouwing of versnipperd door (snel)wegen en spoorlijnen. De laatste restjes worden gekoesterd. Een beheer van begrazing en verschraling moet de heide openhouden.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Noord-Holland

Gastvrijpunten aan de Gooise Heideroute:

Route 3: Baronie Cranendonck-route

32 km, Leenderstrijp, Noord-Brabant

In de 19de eeuw lag ten zuiden van Valkenswaard tot ver in België een onmetelijke heidevlakte. Verspreid over de route zul je de resten daarvan zien. Zoals de Baronie van Cranendonck, ten westen van Soerendonk. Met het Soerendonckse Goor vormt dit gebied een drassige laagte die een soort bekken vormt dat oostelijk begrensd wordt door dekzandruggen. De Baronie van Cranendonck gaat in het westen over in de Grote Heide. Het zuidoostelijk deel van deze fietsroute vormt met het noorden een tegenpool. Hier vind je in het vlakke ontginningslandschap veel bio-industrie.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Noord-Brabant

Route 4: Buitenplaatsenroute

43 km, Oud-Zuilen, Utrecht

In de gouden eeuw (17de eeuw) lieten rijke Amsterdammers buitenplaatsen bouwen rond de Vecht. Rondom de huizen werden siertuinen en parkbossen aangelegd. Helaas zijn veel van die huizen verdwenen, maar een aantal zijn behouden gebleven. Deze route neemt je onder andere mee langs de plekken waar ze nog staan.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Utrecht

Gastvrijpunt langs de route: 

  • Restaurant Hendrik: Een pannenkoekenrestaurant in een voormalig koetshuis met een prachtig terras en tuin in het liefelijke Vreeland aan de Vecht

Route 5: Wasvenroute

29 km, Lierop, Noord-Brabant

Deze fietsroute neemt je mee dwars door het natuurreservaat Strabrechtse Heide, een uniek open heidelandschap met droge en natte heidevelden. Een bezienswaardigheid langs de route is Kasteel Heeze uit 1665. Verder kom je hier schapen en Schotse Hooglanders tegen langs de route.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Noord-Brabant

Gastvrijpunten op de route: 

  • Museum Klok en Peel: lunch of koffie met vlaai. Na je bezoek aan het museum strijk je in het museumcafé neer, binnen of op het terras. 
  • Tapperij De Zwaan: de perfecte start- en/of eindpunt wandelingen door De Strabrechtse Heide, de Groote Heide en De Herbertusbossen. 

Route 6: Mergellandroute

Diverse lengtes, Valkenburg, Limburg

De Mergellandroute neemt je mee door het schitterende heuvellandschap in het zuiden van het land. Bezienswaardigheden langs de tocht zijn onder andere verschillende kastelen, buitenplaatsen, vakwerkhuizen, de mergelgrotten en een wijngaard. De Mergellandroute is in verschillende lengtes te fietsen: als dagtocht of meerdaagse tocht. 

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Limburg

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route: 

Route 7: Industrieel erfgoed in Twente

45 km, Enschede, Overijssel

Dankzij de bloeiende textielindustrie in Twente konden dorpen uitgroeien tot fabriekssteden en verrezen moderne woonwijken voor de arbeiders. Veel van deze bouwwerken zijn overgebleven, maar hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. Deze route neemt je mee langs deze geschiedenis.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Overijssel

Gastvrijpunten langs de route:

Route 8: In het spoor van de Soldaat van Oranje

58 km, Den-Haag, Zuid-Holland

Deze route neemt je mee langs plekken als Leiden en Scheveningen die een belangrijke rol spelen in het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje. Het gebied tussen de twee plaatsen is verrassend gevarieerd. Zo fiets je langs de kust, duinen, weilanden, bosgebied, landgoederen en oude steden. De perfecte herfstroute wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn.

Fiets deze route
Bekijk alle fietsroutes in Zuid-Holland

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route: 

  • Café De Kleine Witte: Een van de oudste café’s van Den Haag met dagelijks een verrassende, wisselende dagschoten en elke laatste donderdag van de maand een authentieke Indische hap.
  • Le Petit Quartier: goeie koffie met huisgemaakt gebak. Beroemd zijn de financiers (Franse amandelcakejes), de madeleines (schelpvormig cakejes), de bananencake en de tarte aux pommes.
  • Fletcher Wellness-Hotel Leiden: gelegen aan het centraal station in het prachtige Leiden. Geniet in het restaurant van een heerlijke lunch of culinair diner met een schitterend panoramisch uitzicht over de stad.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.