De mooiste fietsroutes voor de herfst

Fietsen door het bos is schitterend in de herfst: de verkleuringen van de bomen, de geur, het lage zonlicht... Vijf fietsrondjes door een beetje bos, maar vooral over en langs de heide en weide.

Route 1 - Baronie Cranendonck-route

32 km, Leenderstrijp, Noord-Brabant

In de 19e eeuw lag ten zuiden van Valkenswaard tot ver in België een onmetelijke heidevlakte. Verspreid over de route zul je de resten daarvan zien. Zoals de Baronie van Cranendonck, ten westen van Soerendonk. Met het Soerendonckse Goor vormt dit gebied een drassige laagte die een soort bekken vormt dat oostelijk begrensd wordt door dekzandruggen. De Baronie van Cranendonck gaat in het westen over in de Grote Heide. Het zuidoostelijk deel van deze fietsroute vormt met het noorden een tegenpool. Hier vind je in het vlakke ontginningslandschap veel bio-industrie.
Bekijk de Cranendonck-route

Route 2 - Gooise Heideroute

30 km, Hilversum, Noord-Holland

Vroeger bestond het Gooi uit onafzienbare heidevelden, onderbroken door ‘plukjes’ akkerland op de eng rond de dorpen. Nu is veel heide verdwenen onder bebouwing of versnipperd door (snel)wegen en spoorlijnen. De laatste restjes worden gekoesterd. Een beheer van begrazing en verschraling moet de heide openhouden.
Bekijk de Gooise Heideroute

Route 3 - Wasvenroute

28 km, Lierop, Noord-Brabant

Deze route loopt grotendeels door bos en over hei van de hooggelegen zandgronden tussen de Kleine Dommel en de Aa. Het natuurreservaat Strabrechtse Heide is uniek voor Brabant (en zelfs Europa).
Bekijk de Wasvenroute

Route 4 - Holtveenroute

36 km, Spier, Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld bestaat voor ruim driekwart uit bos, heide, stuifzanden, water en veen. Een van de mooiste veengebieden is het Holtveen, een natte strook waar talrijke vogels broeden. Het sluit aan op de Kraloër Heide, die samen met de Dwingelose Heide het grootste heideveld van Nederland vormt. Buiten de grenzen van het nationale park voert de route door het Drentse esdorpenlandschap. Vlak rond dorpen als Ruinen en Ansen liggen de hooggelegen bouwlanden, de essen, de lage beekdalen werden gebruikt als gras- en hooiland.
Bekijk de Holtveenroute

Route 5 - Rondom Epe-route

42 km, Heerde, Gelderland

Tussen het hoogste punt (1.5 km vóór De Ossenstal) en het laagste (Oene) zit een hoogteverschil van 43 m. De landschappen zijn daardoor gevarieerd: hoog en droog met bos en hei, en nat, drassig en groen. In de IJsselvallei zijn parallel aan de stuwwal (in noord-zuid richting) weteringen gegraven om de enorme hoeveelheden Veluws kwelwater op te vangen.
Bekijk de Rondom Epe-route

Misschien vind je dit ook interessant:

De mooiste bossen van Nederland
De mooiste natuurgebieden in Nederland
Herfstuitjes

Speciaal voor jou geselecteerd