Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 9 mooiste wandelbossen in Nederland

In de herfst, de winter, de lente of de zomer: een wandeling door bos en hei is altijd een goed idee. Het is gezond en tegelijk een feestje voor je ogen, oren en neus. Daarom zetten we de mooiste wandelbossen op een rij.

1. De Loonse en Drunense Duinen

Giersbergen, Noord-Brabant

De Brabantse Sahara, zo staat het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bekend. Een uniek gebied: woest en rijk aan zowel grillige bomen als duinen & vlaktes van stuifzand. Complete boerderijen, nee, hele gehuchten verdwenen hier in de loop der eeuwen hier onder dat zand. Maar het kleine Giersbergen hield dapper stand. En hoe dat is gelukt, ontdek je tijdens deze route. Lopend in de boslucht, over helwitte duinen en langs eenzame vliegdennen, de Brabantse Sahara schampend.  
Bekijk wandelroute Giersbergen (12 km)
Meer over N.P. De Loonse en Drunense Duinen

Gastvrijpunten aan/in De Loonse en Drunense Duinen

  • De Rustende Jager: Een uitgebreide kaart, inclusief specialiteitsgebak: de Brabantse Broeder. 
  • Het Kreitenhuys: Laagdrempelig, gezellig, lekker, verrassend, voor iedereen, goede kwaliteit, aangenaam en creatief.
  • Emmamolen: Bakkerij met brasserie en terras waar je geniet van een uitgebreide lunch, heerlijke versnapering of culinair diner.

Meer wandelen in de Loonse en Drunense Duinen? De ANWB Wandelkaart bevat wandelknooppunten, LAW- en Streekpaden en uitgebreide toeristische informatie om dit gebied te ontdekken.

2. Nationaal Park Veluwezoom

Laag Soeren, Gelderland

Nationaal Park Veluwezoom - de zuidoosthoek van de Veluwe - is een groot natuurgebied met zowel bos en heide als zandverstuivingen & statige landgoederen. Wandelaars in de schemering horen in dit wandelbos  - met een beetje geluk –  zwijnen knorren, reeën blaffen (ja, zo heet dat echt) en, tijdens de bronsttijd (van eind september tot diep in oktober), het burlen van de edelherten. Tip: ontdek, via onderstaande wandeling, het Achterste Schaddeveld, de Lange Juffer, de Elsberg (90 meter hoog en goed voor een topuitzicht) en nog véél meer.  
Bekijk wandelroute Naar de Elsberg (11 km)
Meer over N.P. De Veluwezoom

Gastvrijpunten bij De Veluwezoom:

Meer wandelen in de Veluwezoom? De ANWB wandelkaart bevat naast 17 prachtige wandelroutes ook fiets-, mountainbike-, ruiter- en menpaden in dit gebied.

3. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Hoenderloo, Gelderland

Cliché maar o zo waar: in elk seizoen is een wandeling in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een feest. En daarom mag dit wandelbos niet ontbreken. Reken op lange, ritselende bomenlanen, beboste heuvels en uitgestrekte heidevelden, met hier en daar een fonkelend ven. Plus: de kans op het spotten van herten, wilde zwijnen, vossen en ander wild. Tip 1: ook hier kun je van eind september tot diep in oktober, tijdens de bronsttijd, herten horen burlen. 
Bekijk wandelroute De Hoge Veluwe (9 km)
Meer over N.P. De Hoge Veluwe

Gastvrijpunt aan De Hoge Veluwe: 

  • Pannenkoekenhuis Den Strooper: Voorheen een school, nu een mooi pannenkoekenhuis! Geniet in of om het historische pand (met terras) van een pannenkoek aan een van de oudste wegen van de Veluwe (Koningsweg).
  • Restaria Favoriet: Al sinds 1928 kun je hier terecht voor een gezellig samenzijn of een goede maaltijd.
  • Bloem Pannenkoeken, Lunch en Diner: Een eigentijds en gezellig pannenkoekenrestaurant met een ruim terras en prachtig uitzicht over de hei.

Meer zien en wandelen in de Veluwe? Dat kan met het 3-daagse wandelarrangement Veluwe of ga er zelf op uit met een verblijf op een vakantiepark.

4. Het Baarnse Bos

Baarn, Utrecht

Nee, het Baarnse bos is géén woest woud met dreigend stuifzand. Al in de 18de eeuw werd dit bos, keurig in Franse barokstijl, door statige lanen verdeeld in strakke, spiegelbare vormen. Toen echter pakweg honderd jaar later de Engelse landschapsstijl in zwang raakte, werd het landgoed omgetoverd in een wild romantische buitenplaats met dito slingerpaden. En ook het nabijgelegen Landgoed Groeneveld, met hoge bomen, bruggetjes en kronkelbeken, moest aantrekkelijk ogen. Tip 1: wie onderstaande wandeling maakt, ontdekt dat veel van de romantische paden nog steeds bestaan en dat maakt deze plek tot een fijn wandelbos. 
Bekijk wandelroute Baarn (9 km)

Meer wandelen in deze regio? Dat kan met deze Falk Wandelkaart met daarin 14 gemarkeerde wandelroutes en klompenpaden.

5. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Overveen, Noord-Holland

Een duingebied zo groot, dat je er urenlang kunt struinen zonder de zee zelfs te zien. Is dat erg? Nee hoor, want je ziet wél duinen, dichtbebost met kronkeldennen. Met daartussen duinmeren die je tegemoet schitteren. Naast valleien waarin het duinviooltje vrolijk wiegt, tussen duindoorn en hondsroos. En hoor ik daar een nachtegaal? Of is het de boompieper? Hoe dan ook, volg hier het slingerpad in dit wandelbos over het Grote Vlak, en spot daarna een grazende wisent, hooglander of Konikpaard. Tip: trek voor onderstaande wandeling van - schrik niet - 16 km minimaal 4 uur uit (maar korter wandelen kan natuurlijk ook).
Bekijk wandelroute N.P. Zuid-Kennemerland (16 km)
Meer over N.P. Zuid-Kennemerland

Meer wandelen in Zuid-Kennemerland? Dat kan met de gedetailleerde ANWB Wandelkaart Zuid-Zuidkennemerland. Naast wandelkaart staan hierin wandelknooppunten, LAW- en Streekpaden en gedetailleerde toeristische informatie vind om het gebied te ontdekken.

6. Nationaal Park De Maasduinen

Well, Limburg

In Noordoost-Limburg, tussen de Maas en de grens met Duitsland, daar glooit het Nationaal Park De Maasduinen. Een groot natuurgebied waardoor ooit zowel de Maas als de Rijn stroomde, en dat nu diverse landschappen, planten en dieren herbergt. Reken op meren als spiegels, bronsgroen bos, waarin 't nachtegaaltje zingt, en open heide, goed voor fijne vergezichten. Plus: grafheuvels, kasteelruïnes en loopgraven, want er is hier wel wat gebeurd. Tip: niet ver buiten het park, in Duitsland, vind je bedevaartplaats Kevelaer. Een bezoek waard, ook voor wie niet gelooft.
Bekijk wandelroute De Maasduinen (17 km)
Meer over N.P. De Maasduinen

Gastvrijpunten aan De Maasduinen

  • Restaurant De Wellsche Hut: Al 100 jaar een uitspanning in het bosrijke gebied. 
  • De Fabriek: Waan je in een ongedwongen sfeer in een industriële omgeving waar je lekker kunt eten en drinken. 
  • Hertog Jan Proeverij: Lekker genieten van een koffie, thee of cappucino to go of goed eten en drinken met de smaak van bier.

Meer wandelen in Noord-Limburg? Dat kan met dit 3-daagse wandelarrangement inclusief overnachting in een historisch kasteel uit de Middeleeuwen. Of kies voor een van onze andere arrangementen in Limburg.

7. Het Wallebos

Beetsterzwaag, Friesland

Oké, groot is het Wallebos bij Beetsterzwaag niet. Maar bijzonder is het wel, net zoals Beetsterzwaag zelf. Want dorp én bos hebben grandeur. Zo ligt de Hoofdstraat tussen kapitale landhuizen en doorkruisen statige eiken- en beukenlanen het Wallebos. Het was de Friese landadel die - lang geleden - hier het aanzien van het dorp en de omgeving bepaalde. De rijke lieden hadden hout nodig,  op woeste grond werd daarom dit bos aangelegd. Bos waarin het vandaag prettig wandelen is. Over Freulesingel, Zandlaan en Kerkepad. Kuierend langs vliegenzwam en eekhoorntjesbrood, klepperende ooievaars en de statige Harinxma State (iets om te googelen).
Bekijk wandelroute Beetsterzwaag (9 km)

Gastvrijpunt in de buurt: Hotel-Restaurant Het Witte Huis
Sinds jaar en dag een begrip in Olterterp. Een prachtige locatie waar je geniet van high tea, lunch of diner en een overnachting.

Meer wandelen in Friesland? Dat kan met de ANWB wandelkaarten voor verschillende gebieden in deze provincie.

8. Het Dwingelderveld

Ruinen, Drenthe

Let op! Hier volgt de geschiedenis van Nationaal Park Dwingelderveld in het kort: eeuwen terug woest gebied, daarna landbouw met overbegrazing, met als gevolg oprukkend stuifzand. Zand dat begin 20ste eeuw werd getemd, door bomen te planten. De laatste 25 jaar echter krijgt de natuur weer meer vrijhied. Het gevolg? Bos, heide, stuifzand en natte delen waar veenpluis groeit. Kortom: het is hier fijn wandelen. Fluitend over vlonderpaden, langs jeneverbes en pijpenstro. Genietend van gakkende ganzen, klapwiekend hoog in de lucht, met daaronder natuur tot aan de horizon.  
Bekijk wandelroute Dwingelderveld (9 km)
Meer over N.P. Dwingelderveld
 

Gastvrijpunten in (de buurt van) Dwingelderveld:

 

9. De Sallandse Heuvelrug

Nijverdal, Overijssel

In Overijssel, op en rond een 150.000 jaar oude stuwwal, ligt het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. En ja, ook dit park is bijzonder. Waarom? Vanwege de flora, de fauna én de vergezichten. Vergezichten vanaf bergen, zoals de Holterberg (60 m) en de Grote Koningsbelt (75 m). En flora zoals de alom aanwezige heide, maar wie goed zoekt, zal ook het hondsviooltje en de (vleesetende) zonnedauw ontdekken. Qua fauna tippen we de korhoen, waarvan de haantjes pronken hun witte staartveren en knalrode kuif. In ons land alleen hier nog in het wild te zien. Naast nog veel meer, dus op naar de Heuvelrug!
Bekijk wandelroute Rollende heuvels (12 km)
Meer over N.P. Sallandse Heuvelrug

Gastvrijpunten aan de Sallandse Heuvelrug:

Combineer deze wandeling met een overnachting en ontdek meer van deze veelzijdige regio.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelvoorbereiding
Vogels spotten in Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.