De mooiste bossen in Nederland

Met een mooie boswandeling doe je iedereen een plezier. Benieuwd wat de bossen in Nederland te bieden hebben? Wij geven 10 tips voor de mooiste bossen in Nederland. 

Tip 1: Speulder- en Sprielderbos bij Putten, Gelderland

Het Speulderbos is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Zo mooi zelfs dat de leden van Staatsbosbeheer dit bos hebben uitgeroepen tot het mooiste bos van Nederland. In dit bos vind je dansende bomen en het is een paradijs voor (roof)vogels, herten en wilde zwijnen.

Naar de route van Frankwandelt.nl

Tip 2: Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland

Dit nationale park in Gelderland is een natuurgebied van ruim 5100 hectare bestaande uit bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Tijdens een wandeling sta je misschien wel oog in oog met wilde zwijnen, dassen, reeën of edelherten. Tip: ga van half september tot half oktober wandelen om de bronsttijd mee te maken.

Wandelingen in Nationaal Park Veluwezoom

Tip 3: De Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

De grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. De Brabantse Sahara is een woest, stoer en droog gebied waar je je even in een andere wereld waant. Qua landschap en qua temperatuurverschillen. In de zomer kan het verschil tussen dag en nacht wel 40 graden zijn.

Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Tip 4: Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn, Gelderland

De bossen van Kroondomein Het Loo behoren ongetwijfeld tot de mooiste van Nederland. Dichterbij een oerbos kom je in Nederland niet snel. Een levend en levendig woud dat nergens hetzelfde is. En al kom je er niet langs, je vindt er de hoogste boom van Nederland. Een Douglasspar van bijna 50 meter hoog bevindt zich namelijk in het bos.

Naar de route van frankwandelt.nl

Tip 5: Westerwolde, Groningen

In Groningen vind je een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken. Het mooiste wandelgebied vind je rond het buurtschap Ter Wupping. Daar liggen bolle akkers, hooilanden en houtwallen.

Wandelroute in Westerwolde

Tip 6: Twickelse Bos in Delden, Overijssel

Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen zoals twee watermolens, de watertoren en de houtzagerij. Lees meer over het Twickelse Bos, fietsen kan er ook met de Twentekanaalroute.

Tip 7: Kaapse Bossen, Utrecht

Vanaf uitkijktoren De Kaap zie je pas goed hoe bosrijk het gebied is dat je doorkruist. Dit bos, die je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vindt, is misschien wel het mooiste bos voor in de herfst. Natuurmonumenten heeft het oorspronkelijk eentonige productiebos omgevormd tot een natuurlijk en gevarieerd bos. En dat levert ook een grote variatie aan dieren en planten op.

Wandelen door de Kaapse Bossen

Tip 8: Lage Vuursche, Utrecht

Het bosgebied rondom Lage Vuursche is een lappendeken van voormalige landgoederen. Elk stukje van De Vuursche heeft dan ook zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos, waar de zon op de bodem valt. En onderweg kun je worden verrast door een grafheuvel. Of door een monumentale eik die daar al eeuwen staat. Een verscheidenheid aan landschapskenmerken dus: van loofbossen tot heide, van naaldbos tot drassige gronden.

Wandelen in Lage Vuursche

Tip 9: De Maasduinen, Limburg

In het noordoosten van Limburg bevindt zich tussen de Maas en de Duitse grens Nationaal Park De Maasduinen. In dit 4500 hectare grote natuurgebied komen prachtige landschappen voor met veel bijzondere planten en dieren.

Wandelen in De Maasduinen

Tip 10: Purmerbos bij Purmerend, Noord-Holland

Aan de oostkant van Purmerend bevindt zich het Purmerbos. Slingerende struinpaadjes geven je het echte 'bosgevoel' en voor kinderen is het speelbos een avontuurlijke speelplek. Tip: wandel door het stilte- en natuurbos. Een rustgebied voor veel vogels en zoogdieren. Daarnaast is het grootste gedeelte van het Purmerbos een hondenlosloopgebied. Ze hebben hier zelfs een eigen zwembad.

Meer over het Purmerbos
Kabouterpad Purmerbos

Natuurgebieden Nederland

Natuurlijk kent Nederland naast deze bossen nog veel meer natuurgebieden. In totaal zijn er zelfs twintig nationale parken. Hier vind je ze allemaal op een rij.

Bekijk alle natuurgebieden in Nederland

Dit vind je misschien ook interessant:

Wandelroutes door de bossen
Fietsroutes door de bossen
Oudste wandelroute van Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd