Vakantie Umbrië

Alleen voor levensgenieters

Puur Italië zonder toeristenmassa's. Bestaat dat nog? Zeker. Ga naar de streek Umbrië: het groene én authentieke hart van de laars. Op deze pagina vind je artikel uit de Kampioen én handige praktische tips voor deze streek.

Tekst en fotografie: Joris van Drooge

Signore e signora! Helemaal uit Nederland? Benvenuto, welkom!’ Het is een zwoele avond in Bettona. ‘Zomaar’ een piekfijn bewaard middeleeuws dorp, zoals er misschien wel duizend zijn te vinden in Umbrië. Ze liggen tussen de olijfboomgaarden en wijnvelden, je vindt ze in de woeste bergen en aan het Lago Trasimeno, de vierde grootste Italiaanse binnenzee. Ze zijn er ook in groter formaat: prachtsteden als Spoleto, Perugia en Orvieto.

Wij hebben onze koffers net gestald in het hotel - een eeuwenoud ‘hospitale’ - en strijken nu neer op het dorpsplein voor het diner. We hebben geluk, want het is feest vanavond. Op het plein staan lange tafels en heel Bettona is uitgerukt om te genieten van buffelmozzarella met basilicum, gegrilde aubergine, kruidige pasta’s en lokale wijnen. Het is alsof we beland zijn in de opnames van een pastareclame. Italiaanser dan dit kán eigenlijk niet. Zo is heel Umbrië. Overal dat echte ‘La vita è bella’-gevoel, maar dan zonder de toeristenhordes zoals in Rome of Venetië.

3 leuke steden in Umbrië

  1. Assisi: Fantastische fresco’s en indrukwekkende uitzichten. Het klooster van Assisi behoort tot de hoogtepunten van Umbrië. Dwaal daarna door het stadje zelf, langs een Romeinse tempel en tussen pelgrims uit de hele wereld.
  2. Perugia: Hoofdstad van Umbrië, boven op een heuveltop met uitzichten in alle richtingen. Goed shoppen, geweldige architectuur en watertandend lekkere restaurants. Tip: koffie met lekkers bij Sandri, onveranderd sinds 1860.
  3. Spoleto: De straten van Spoleto zijn zó steil dat er een netwerk van ondergrondse roltrappen is aangelegd. Handig! Het onbedorven centrum is daarom bijna autovrij. Je vindt er ook een stoer fort en een 13de-eeuws aquaduct.

3x natuur in Umbrië

  1. Lago trasimeno: Het vierde grootste meer van Italië. Maak een boottochtje naar een van de slaperige eilandjes, drink een cocktail bij een strandbarretje of rijd een rondje meer over de kronkelende kustweg.  
  2. Cascata delle marmore: Al in 271 voor Christus begonnen de Romeinen met de aanleg van deze ‘kunstmatige’ watervallen. Als ze aan staan (ze kunnen ook uit worden gezet) bulderen ze 165 meter omlaag en vult het dal zich met waterdamp. Kom je dicht bij de watervallen, dan ben je verzekerd van een nat pak.
  3. Piano Grande: Reusachtige hoogvlakte (ofwel piano) omringd door grillige bergen. In het voorjaar vaak met een tapijt van bloemen. Aan het eind van de zomer, als alles door de zon verdord is, waan je je hier op de prairie van een Western-film.

Meer bezienswaardigheden in Umbrië? Bekijk onze top 10 of bestel de ANWB Extra Reisgids Umbrië.

Diverse heiligen zijn geboren in dit goddelijke stukje Italië. Sint Franciscus is hiervan de bekendste en veruit favoriet bij de Italianen. Aan de meren is het heerlijk ontspannen. De golvende heuvels zijn uitstekend gebied om te wandelen en te fietsen.

Attracties en evenementen: volksfeesten

Voor pretparken en andere attracties moet je niet in Umbrië zijn. Maar de regio heeft wel verschillende jaarlijkse evenementen te bieden zoals de Corso dei Ceri, Umbria Jazz en Eurochocolate. De Corso dei Ceri heeft een twaalfde eeuwse religieuze oorsprong. In prachtige middeleeuwse kostuums dragen groepen mannen kaarsen van 400 kilo door de straten. Umbria Jazz is een van de belangrijkste Europese jazzfestivals. En chocoladeliefhebbers mogen niet ontbreken in Perugia tijdens Eurochocolate. Dit chocoladefestival vult de straten met kraampjes waar chocolade van elke soort wordt aangeboden. In de Monte Pulito bij Perugia is het elke dag feest in de fantasiewerelden van Pinokkio, Sneeuwwitje en Roodkapje. Palio della Baletra is een wedstrijd waarbij gekostumeerde kruisboogschutters hun kunnen tonen. In mei in Gubbio en de revanche in september, in Sansepolcro, de steden van de strijdende partijen. Zin in een beetje spanning? Bezoek dan de Orvieto Underground. Het zachte vulkanische gesteente waar de stad op 'steunt' is sinds Etruskische tijden uitgegraven. Al die holen werden als kelders gebruikt. Een tocht langs grafnissen en waterputten.

Bezienswaardigheden: Romeinse tempels

De bezienswaardigheden bestaan in Umbrië voornamelijk uit Romeinse en Etruskische overblijfselen, middeleeuwse stadjes, religieuze kunstschatten en spectaculair natuurschoon. De twee verdiepingen tellende Basilica di San Francesco, de gotische kathedraal in Orvieto, de Romeinse tempels en wegen en de Etruskische grafkamers zorgen voor een ruim aanbod aan culturele bezienswaardigheden. In de Cascata delle Marmore komen cultuur en natuur samen bij een prachtige waterval. De Romeinen legden deze aan om de rivier de Velino en de omliggende moerassen te beheersen. Klooster Eremo delle Carceri ligt in het duizendjarig groen van bejaarde eiken bij Assisi. Het beschermt de grot waar de heilige Franciscus zich terugtrok om zijn stoffelijkheid zoveel mogelijk uit te bannen. Palazzo dei Consoli is een gotisch pronkstuk en ligt wondermooi in de oude bovenstad van het betoverende Gubbio. De kunstmatige waterval Cascata delle Marmore is door de Romeinen aangelegd.

Deze en andere bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Umbrië.

Dorpen en steden: heerlijke pleinen en terrassen

De Umbrische dorpen en steden worden gekenmerkt door sierlijke eenvoud. Geen rijk gedecoreerde gebouwen maar bouwwerken met een natuurlijke uitstraling, die opgaan in de omgeving. De dorpen en steden zijn overwegend in de late middeleeuwen gebouwd. De meesten zijn ommuurd. Steile, smalle straatjes leiden naar sfeervolle pleinen met gezellige terrassen. Uitzichtpunten op heuveltoppen bieden een spectaculair zicht op de groene omgeving. De charme van Spello is niet alleen voorbehouden aan het plaatselijke bloemenfestival. Het stadje was van Romeins belang, van Lombardische betekenis en vazal van het rijke Perugia. Als je het over een klassieke Umbrische heuvelstad hebt, gaat het over Trevi. Gevormd als een slak lopen de straatjes over de heuveltop, met eromheen een kraag van kromme olijfbomen. Een glaasje plaatselijke en veelgeprezen 'sagrantino', terrasuitzicht op wijn- en olijfgaarden en boven je de sfeervolle Torre Comunale, een moment in de mooie heuvelstad Montefalco.

Eten en drinken: truffels en wijnen

In Umbrië zijn vele trattoria's en kleine restaurantjes gevestigd, waar je de keuze hebt uit een rijk aanbod lokale gerechten. De traditionele streekgerechten zijn eenvoudig en bereid met verse ingrediënten. Umbrië heeft zijn eigen pasta, de 'umbricelli'. Deze slierten lijken op tagliatelle maar zijn breder. Vaak worden ze gegeten met een saus van de kostbare witte en zwarte truffels uit het zuiden van Umbrië. De vis uit het Lago Trasimeno staat goed bekend. Waarom de ham van Norcia zoveel beter smaakt dan vele andere? De varkensbout komt van dieren die alleen maar met eikels werden gevoed. Een hartige delicatesse. Na het snijden meteen eten! De zwarte truffel wordt vooral rond Norcia en Spoleto in hooggelegen bossen opgedolven. Een duur maar zeer smakelijk ingrediënt in een frittata al tartufi (truffelomelet). Sagratino di Montefalco, Rosso di Torgiano, Rosso di Montefalco en Rosso dei Colli Amerini zijn de beste wijnen uit de streek.

Fietsen: door de wijnvelden

Fietsen in Umbrië betekent olijven, goede wijnen en genieten van de meest fantastische Italiaanse maaltijden. Overal zijn prachtige fietsroutes te vinden, van de heuvels rond Assisi tot in het dal van de Tiber. Een leuke route begint in de heilige stad Assisi. Nabij Montefalco fiets je door het wijngebied van de uitstekende wijnen Rosso di Montefalco en de Sagrantino di Montefalco. De heuvels waar deze rode wijnen hun oorsprong vinden. Fiets vervolgens verder naar Perugia waarvan men zegt: ‘Wie Perugia niet kent, kent Italië niet’.

Kunst en cultuur: indrukwekkende mix

In Umbrië komen verschillende historische perioden samen. Het gebied werd eerst door de Etrusken en vervolgens door de Romeinen gekoloniseerd. De Lombarden stichtten er een hertogdom en in de loop van de dertiende en veertiende eeuw werd het gebied onderdeel van de Kerkelijke Staat. Al deze perioden zijn terug te zien in de vele kunstschatten die Umbrië rijk is. Wereldberoemd zijn de romaans-gotische kerken met fresco's van beroemde schilders als Giotto en Lorenzetti. Een verwoestende aardbeving trok in 1997 de vermaarde basiliek van Assisi uit haar voegen. Jarenlange restauraties en werelderfgoed-toekenning maken er nu weer een religieus juweel van de eerste orde van. In het Palazzo Albizzini pronken meer dan 250 kunstexperimenten van Alberto Burri. Hij was de voorloper van de arte povera, een kunststroming, waarbij goedkoop materiaal werd toegepast. Aan de Dom van Orvieto valt heel mooi de overgangsstijl van de romaanse naar de gotische bouwkunst af te lezen. Maltani's bas-reliëfs en Fra Angelico's fresco's (met wat hulp van Signorelli) zijn de hoogtepunten. Bezoek ook zeker Galleria Nazionale dell'Umbria in Perugia en de Dom van Spoleto.

Natuur: ruige bergen, diepe valleien

Het groene hart van Italië wordt gekenmerkt door een golvend groen landschap met zonnebloemvelden, olijfbomen en wijngaarden. De rustige heuvels gaan in het zuiden van Umbrië over in ruig gebergte met diepe valleien. Hier bevindt zich de Cascata delle Marmore, een prachtige waterval, die beroemde poëten als Virgilio, Cicero en Byron in vervoering bracht. Umbrië bezit diverse grote en kleinere meren en rivieren. Westelijk van Perugia ligt het vierde meer van Italië. De mountainbike kan mee als de bestemming het natuurpark van Monte Cucco (Apennijnen) wordt. Deze bergwereld wordt ook voor een tweede sport graag aangedaan: speleologie! Parco Fluviale del Nera is een rivierenpark voor de watervalkijker. Schitterende zwaaiende waterstaarten in dit in-groene regionale natuurpark.

Overnachten: slapen in de natuur

Umbrië heeft voor elke toerist wat wils. Alle soorten logeerplaatsen zijn in ruime mate aanwezig. Hotels van alle categorieën, luxe vakantiewoningen in typisch Umbrische stijl, appartementen, pensions en agritoerismen. Vooral een agritoerisme is een leuke manier om in Umbrië te overnachten. Je slaapt dan op een boerderij, in een gedeelte dat speciaal voor overnachtende toeristen is ingericht. Meestal slaap je midden in de natuur, kun je de meest verse en authentieke streekproducten proeven en zie je wat van het dagelijkse leven van een Umbrisch boerengezin.

Zoek een hotel in Umbrië

Uitgaan: verfijnd uitgaan

Umbrië is niet de streek van de spectaculaire discotheken en bruisende, toeristische uitgaanscentra. Umbrië is meer een streek van rust en het 'verfijnde' uitgaan. Een heerlijk glaasje wijn op een van de terrasjes op de middeleeuwse pleinen. Of 'degustazioni', heerlijke typisch Italiaanse hapjes, onder het genot van meeslepende jazzmelodieën of een van de vele culturele en muzikale evenementen. Wie toch graag naar een discotheek gaat, kan het beste rondom Perugia terecht.

Winkelen: porseleinen poppen

Voor de Italiaanse modemerken en andere luxe artikelen moet je in Perugia zijn. In de rest van Umbrië zijn vooral winkeltjes met handgemaakte producten gevestigd. Het meest beroemd is de keramiek uit de plaats Deruta. Hier maakt men al sinds de zestiende eeuw keramieke borden, vazen en kopjes. Ook handgemaakte en geschilderde porseleinen poppen en beeldjes zijn typische producten uit deze streek. Als je van deze producten houdt is het erg leuk om een van de ateliers of kleine fabriekjes te bezoeken. Hier kun je rechtstreeks bij de maker je favoriete bord, vaas of pop kopen.

Zon, water, strand: vliegeren aan het meer

Umbrië bezit verschillende meren waar het goed vertoeven is. Vooral het Lago Trasimeno is erg geliefd. Dit meer heeft verschillende zandstranden en is omzoomd met gezellige, oude dorpjes met leuke restaurants, bars en winkeltjes. Alhoewel het om het meer in de weekenden volloopt met plaatselijke vertierzoekers, zult u hier geen massa's buitenlandse toeristen aantreffen. Voor een echte strandvakantie moet je niet in Umbrië zijn. Maar als je van rust en natuur houdt zal je het aan de Umbrische meren prima naar je zin hebben. Aan het meer van Trasimeno kun je zomaar op een werkplaats stuiten waar met liefde vliegers worden gebouwd. Elk jaar vindt aan dit zonnige meer namelijk een kleurrijk vliegerfestijn plaats.


Op vakantie naar het geheim van Italië?

Ontdek Umbrië, het groene hart van Italië! Ervaar de verrassende mix van de schitterende natuur, de lekkerste truffelpasta’s, heuvels vol wijn- en olijfgaarden en steden vol geschiedenis. Boek bij ANWB Ledenreizen: hoe langer lid, hoe meer gratis extra's.

Bekijk aanbieding Umbrië met ledenvoordeel

Deze autovakanties niets voor jou? Bekijk dan de autovakanties naar Umbrië van Pharos Reizen, of campings in Umbrië van ANWB Camping.

Meer lezen over Italië en Umbrië:

Speciaal voor jou geselecteerd