Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Sicilië

Sicilië, het eiland waar sinaasappels en citroenen in overvloed groeien en Griekse tempels en theaters zoals Teatro Greco-Romano in Taormina schitteren in de mediterrane zon. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Sicilië.

Op de landkaart is Sicilië te herkennen als de voetbal naast de laars van Italië. Het eiland is met een oppervlakte van 25.000 vierkante kilometer het grootste eiland van de Middellandse Zee en net iets kleiner dan België. Sicilië staat bekend om een lange en bewogen geschiedenis. De overheersing in de loop van de tijd door Grieken, Romeinen, Saracenen en Spanjaarden hebben hier hun stempel achtergelaten en Sicilië zijn unieke karakter gegeven. Zoals in Agrigento waar je de indrukwekkende Vallei van de Tempels vindt, met zeven Griekse tempels bij elkaar. Maar ook het natuurschoon van Sicilië is bijzonder te noemen. Met een kustlijn van ruim 1000 kilometer, is het strand in Sicilië nooit ver weg. Uitgestrekte stranden, diepe kloven en hoge bergtoppen domineren het eiland. Met als hoogtepunt de actieve vulkaan Etna en de woeste lavastromen van Stromboli. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Sicilië.

1. Terug naar de Romeinse tijd in Agrigento

Bij de stad Agrigento tref je een van de mooiste Griekse tempelcomplexen buiten Griekenland: de Valle dei Templi. Een gebied van 1300 hectare met maar liefst zeven tempels en ruïnes van tien heiligdommen bij elkaar. Ooit lag hier (580 v. Chr.) de stad Acragas – een van de belangrijkste kolonies van Sicilië. De indrukwekkende restanten zijn te vinden op een vlakte begroeid met amandel-, eucalyptus- en pijnbomen.

Waar sommige tempels volledig zijn vervallen, staan andere erbij alsof de tijd stil heeft gestaan. Bijvoorbeeld de Concordia-tempel uit 430 v. Chr. Omdat de tempel een tijd dienst heeft gedaan als kerk, staan de 34 zuilen en de driehoekige timpaan er bijna ongeschonden bij. Het beste moment om de tempels te bezoeken is vlak voor zonsondergang. De aanblik van de in perfecte staat verkerende tempel van Concordia in het gouden licht is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend.

2. Het charmante kustplaatsje Cefalù

Het vissersplaatsje Cefalù heeft alles mee: een uitgestrekt zandstrand, een overvloed aan wijnbarretjes en schilderachtige straten. Dit is een van de weinige badplaatsen in Sicilië waar moderne bouwwerken niet overheersen. De smalle straten Cefalù herbergen Normandische gebouwen, kapellen met mozaïeken, barokkerken en Arabische huizen. De Duomo di Cefalù torent boven de middeleeuwse straten uit. Gebouwd in opdracht van Reggiero II – de eerste koning van Sicilië – en beroemd om de mozaïeken afbeelding van Christus.

De Duomo ligt aan de helling van de La Rocca, een 284 meter hoge berg. Een bezoek aan de Duomo is perfect te combineren met het beklimmen van deze steile bergtop. Eerst koop je een kaartje bij Salita dei Saraceni en vervolgens volg je het wandelpad omhoog. Onderschat de wandeling niet. Het is ongeveer drie kwartier stevig klimmen voordat je de top bereikt. Maar het adembenemende uitzicht op de kustlijn van Cefalù en Palermo in het westen, maakt het de inspanning meer dan waard.

3. Terug naar de Griekse oudheid in Taormina

In het hart van de stad Taormina ligt Teatro Greco-Romano. Een theater gebouwd in de Griekse Oudheid, maar door de Romeinen uitgebreid met pilaren en ronde bogen om het geschikt te maken voor gevechten. Een wandeling door het theater waar vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden, is een beleving op zich. Tegenwoordig is de rust wedergekeerd en geniet je vanuit het theater van een ongeëvenaard uitzicht over de Ionische Zee. Met helder weer komt de 3000 meter hoge Etna tevoorschijn.

Neem na een bezoek aan het historische centrum van Taormina een verfrissende duik in het water van het schiereiland Isola Bella. Een landengte van 2 meter breed met aan weerszijden het turquoise water van de Siciliaanse Zee, verbindt Isola Bella met de baai van Taormina. Is het eb? Dan loop je met gemak naar het schiereiland. Met vloed moeten de broekspijpen opgerold worden. Voor een prachtig uitzicht over het strand en de rotskust van het schiereiland loop je vanaf de baai 134 traptreden omhoog.

4. De rokende krater van de Etna

In het oosten, nabij Catánia, steekt vulkaan de Etna als een bult in het landschap omhoog. Zeelui uit de Oudheid geloofden zelfs dat dit de hoogste top ter wereld was. Het is een van de bekendste vulkanen van Europa en een van de actiefste ter wereld. Een bezoek aan de vulkaan is niet altijd mogelijk vanwege eruptiegevaar. Maar als het wél mogelijk is, is het een kans om aan te grijpen. Je rijdt vanaf Catania in 50 minuten naar Rifugio Sapienza, waar je de auto parkeert. Vanaf daar loop je in ongeveer 4 uur naar de top op een hoogte van 2500 meter.

Liever niet te voet de Etna beklimmen? Stap dan in de kabelbaan bij Rifugio Sapienza. Deze kabelbaan brengt je vlak onder de kratermond (ook 2500 meter). Vanaf dit punt geniet je van een adembenemend uitzicht over de omgeving, met wijnranken en olijfbomen. Met helder weer zie je het plaatsje Calabria liggen, in de punt van de Italiaanse laars.

5. De smaakvolle straatmarkten van Palermo

Palermo is een levendige, ietwat chaotische stad. Het is in de loop van de tijd veroverd door onder andere Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Spanjaarden. Iedere beschaving heeft bijgedragen aan wat Palermo nu is. De Arabische achtergrond is terug te vinden in de sfeer van de stad, bijvoorbeeld bij de Arabische Bazaars. Ballarò Bazaar is een van de bekendste. Voedsel ligt onder luifels tentoongesteld en er is een overvloed aan verse producten en vlees. Terwijl je over de bazaar struint, verkopen marktlui prosciutto, olijven en andere Italiaanse specialiteiten.

In het noorden, rondom de straten van Piazza Domenico, ligt de levendige marktwijk van Palermo. Deze wijk staat ook wel bekend als ‘Vuccuria’, dialect voor ‘plek van lawaai en verwarring’ en is een bezienswaardigheid op zich. Hier vindt dagelijks een vlooienmarkt plaats die de bijnaam van de wijk eer aan doet. Leuke souvenirs zijn het traditioneel vervaardigde keramiek, de handgeweven kleden en de ambachtelijk geproduceerde papyrus.

6. De spierwitte rotsen van Scala dei Turchi

Aan de kust Realmonte, op ongeveer 15 kilometer van Agrigento, vind je een spectaculair natuurverschijnsel gevormd door wind en zee. De Scala dei Turchi, ‘trap van de Turken’, is een kalkstenen klif die door erosie zodanig is uitgesleten dat er trappen zijn ontstaan. Het verhaal gaat dat de trappen zijn vernoemd naar de Turkse piraten die hier in de Middeleeuwen aanmeerden en via de treden naar boven klommen om zo aan land te komen. Hun boten verstopten ze in de inhammen van de rotsen en zo verrasten ze de Sicilianen compleet.

Terwijl je over de treden van Scala dei Turchi loopt, geniet je van het uitzicht over de Middellandse Zee. Het spierwitte kalksteen steekt hier kostelijk af tegen de blauwe golven. Bezoek Scala dei Turchi net voor zonsondergang, wanneer de stenen zijn opgewarmd door de felle middagzon en dus lekker warm aanvoelen. De ondergaande zon tovert de witte kalkstenen langzaam licht roze.

7. De vuurspuwende Eolische eilanden

Ten noorden van Sicilië ligt de Eolische archipel, zeven vulkanische eilanden waar rookpluimen boven de kraters hangen. Een van de mooiste eilanden van de archipel is Vulcano. Dit eiland dankt zijn naam aan de vuurgod Vulcanus, die hier zijn smederij had. Of heeft? De fumarolen (bronnen waaruit vulkanische gassen en waterdamp ontsnappen) en de warme zwavelhoudende modderstromen lijken dit te bevestigen.

De dampen en aanhoudende zwavelgeur zijn te danken aan de rokende Gran Cratere. Vanaf het plaatsje Porto di Levante volg je een 800 meter lange asfaltweg naar Piano. Vanaf hier loop je in ongeveer 2 uur naar de 400 meter hoge kraterrand. De typische geur van zwavel (rotte eieren) komt je tegemoet. Maar het uitzicht over de Eolische eilanden op de top van de smokende krater laat je de geur in een klap vergeten. Toe aan ontspanning na het trotseren van de kraterrand? Rust dan uit in een van de vele zwavelhoudende modderbaden die Vulcano rijk is.

8. Zoete portachtige wijn in Marsala

Breng als wijnliefhebber een bezoek aan het beroemde wijngebied Marsala, een dorpje tussen de wijngaarden op Capo Lilibeo, het westelijkste puntje van Sicilië. Marsala is bekend om de gelijknamige wijn, met een enigszins zoete smaak. Te vergelijken met sherry of een wat lichtere port. De wijn werd hier in de 18e eeuw ontdekt door de Engelse ontdekkingsreiziger John Woodhouse uit Liverpool. Hij exporteerde de wijn naar Engeland en tegenwoordig is de Marsala nog steeds geliefd onder de Engelsen.

Oorspronkelijk werd de Marsala als aperitief geserveerd en niet als een wijn bij de hoofdmaaltijd. Vandaag de dag is er een drogere variant die heerlijk gecombineerd kan worden met Parmezaanse kaas, Gorgonzola of andere scherpe kazen. Stap in het centrum van Marsala eens een enoteca (bewaarhuis voor wijn) binnen en proef de Marsala variant Dolce. Een zoete krachtige Marsala die verwerkt is in de klassieke Tiramisu.

9. De paradijselijke baden van de Zuidelijke Apennijnen

In Noord-Sicilië komen de Apennijnen nog eenmaal omhoog. Deze bergketen loopt van Ligurië in het noordwesten van Italië helemaal door naar het noordoostelijkste deel van Sicilië. De rokende Etna is met zijn 3000 meter de hoogste top van de Apennijnen. Als wandelliefhebber geniet je hier van het ruige berglandschap, dat door de bossen en de lagere temperaturen, verrassend groen is.

Op ongeveer een half uur rijden van de plaats Noto ligt een van de mooiste natuurgebieden van de Apennijnen: Riserva Naturale Orientata Cavagrande del Cassibile. Hier leidt het 2 kilometer lange voetpad Cava Grande del Cassibile je de kloof van Cavagrande in. Via haarspeldbochten daal je ongeveer 300 meter om uiteindelijk uit te komen bij het meer van Cavagrande. Hier geniet je van de zon op de opgewarmde stenen, omringd door het groene landschap van de Apennijnen. Afkoelen doe je tijdens een verfrissende duik in het donkergroene meer.

10. De woeste lavastromen van Stromboli

Het is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen en bezienswaardigheden van Sicilië: Stromboli. Dit vulkaaneiland voor de noordkust van Sicilië, spuwt iedere 20 minuten vuur (kleine erupties). Je ziet de grijze rookpluimen boven de vulkaan zweven en ’s nachts vormen de rode lavastromen een schitterend schouwspel. De zwarte stranden zijn hier in contrast met het heldere blauwe water van de Tyrreense Zee.

Een van de populairste manieren om dit vulkaaneiland te bewonderen, is door het te beklimmen. Rond zonsondergang staat de gids je op te wachten om je in ongeveer 2,5 uur naar de vulkaankrater te leiden. Als de zon onder is, bewonder je het indrukwekkende lavaspektakel tegen de achtergrond van de nachthemel. Een redelijke conditie voor de tocht is nodig, vanwege een hoogteverschil van bijna 900 meter van het startpunt tot aan de krater. Maar ook goede bergschoenen en kleding die op de top de wind kan weerstaan zijn van groot belang.

11. Proeven van de Siciliaanse keuken

Sicilië is een feest voor alle zintuigen. Sicilianen eten ’s avonds rond tien uur en dineren tot laat in de avond. Het proeven van de verschillende heerlijke Siciliaanse gerechten, op een levendig pleintje terwijl de zon ondergaat, mag dan ook niet ontbreken tijdens je reis naar Sicilië. Aan kust en zee heeft Sicilië geen gebrek en dat zie je ook terug in de keuken. Met bijvoorbeeld de bottarga di tonno, die in schijfjes gesneden de frituur in gaan.

Het zonovergoten eiland produceert de heerlijkste ingrediënten, zoals vers fruit, noten en vis en viert dat met tientallen feesten waarin de lokale producten centraal staan. Zoals op het zeevruchtenfestival in Mazara del Vallo, net onder Marsala (meestal half augustus). Hier proef je spaghetti al nero di seppia (zwarte spaghetti door inktvis-inkt), terwijl je langs de waterkant loopt. Vergeet ook zeker niet de maaltijd weg te spoelen met de beroemde frisse citroenlikeur limoncello, waar Sicilië beroemd om is.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!