Vakantie Piemonte

Aan de voet van de bergen

‘Aan de voet van de bergen,’ dat betekent de naam van de noordwestelijke Italiaanse streek Piemonte. Dit relatief onbekende deel van Italië strekt zich verder licht glooiend uit. Het perfecte landschap voor lieflijke dorpjes, spannende steden als Turijn en voor de lekkerste delicatessen, van de beroemde truffels tot wijnen zoals de Barolo en Moscato d’Asti. Gehaast wordt er niet in Piemonte.

Niet voor niets is het de geboorteplaats van de ‘slow food’ traditie, die vaak tot uiting komt in de vele lokale feesten. Kortom, een prachtige streek met alle ingrediënten voor het goede leven.

Attracties en evenementen: een regionaal feest

Vang een sinaasappel tijdens de traditionele sinaasappeldag in Ivrea, de oranje vruchten vliegen dan door de lucht om een middeleeuwse vrijheidsstrijd te herdenken. En dat is niet het enige regionale feest dat Piemonte rijk is. De inwoners van Alba herdenken een dertiende-eeuwse bezetting met een wedstrijd tussen in ridderkledij gehulde ezelrijders. Turijn vereert op 24 juni met optochten, ridderspelen en vuurwerk de beschermheilige San Giovanni. In deze stad wordt ook jaarlijks een filmfestival gehouden. De antiekliefhebber vindt ware schatten op de antiekmarkt van Cherasco. Kinderen hou je overigens ook makkelijk zoet in een van de vele pretparken, zwemparadijzen en dierentuinen van Piemonte.

Bezienswaardigheden: koninklijke pracht

Sierlijke gebouwen zijn het kenmerk van deze regio. Dit komt onder andere doordat het de thuisbasis was van het huis Savoia, dat de eerste Italiaanse koning na eenwording van het land leverde. Het koninklijk jachtpaleis in Stupinigi is van al deze gebouwen het belangrijkste en van indrukwekkende schoonheid. Ook het geloof levert hier mooie gebouwen, zoals de Sacra di San Michele, het benedictijnenklooster dat zich op een 962 meter hoge piek verheft. Geniet hier van ontroerend mooie vergezichten. Minder hoog, maar minstens even schitterend is het Mole Antonelliana in Turijn, het nationaal filmmuseum. In dezelfde stad bewonder je antieke wagens in het Museo dell’Automobile.

Dorpen en steden: Frankrijk in Italië

Waan je in Parijs terwijl je eigenlijk in Turijn, de hoofdstad van Piemonte, loopt. De barok kreeg hier namelijk in de zestiende eeuw voet aan de grond en bepaalt nu in sterke mate het straatbeeld. Wie de gezellige drukte van Turijn liever achter zich laten komt tot rust in Alba. De gezellig roze baksteengevels leiden je hier naar een voetgangersgebied rond de kathedraal waar je op een van de vele terrasjes zeker een lokaal wijntje moet proberen. In Barbaresco is het nog een stuk rustiger. Volg hier de schaduw van de grote zonnewijzer op de hoge toren die het dorpsplein siert. In Aosta heeft de tijd helemaal stilgestaan, flaneer in dit deftige bergstadje langs de statige monumentale panden.

Eten en drinken: sterke smaken

Geuren te over in deze streek, en dan vooral van de regionale specialiteiten. De bekendste is natuurlijk de witte Alba-truffel, een geurige zwam, die een ware delicatesse is. Nabijgelegen streek Gorgonzola levert een ander sterk ruikend product: blauwaderkaas. Van deze kaas geniet je het best door het te combineren met een sterk wijn, bijvoorbeeld de lokale donkerrode Barolo d’Asti. Voor zoetigheid ga je naar Turijn, dat zichzelf uitriep tot hoofdstad van de chocolade. Misschien ook wel terecht met een jaarlijks chocoladefestival en de klassieke bicerin, een chocolademelk met espresso en volle melk.

Fietsen: militaire paden

Het Alpengebied ten noorden van Piemonte biedt een unieke kans voor fietsers. Veel oude militaire paden zijn namelijk getransformeerd tot fietspaden die je comfortabel door de ruige bergen leiden. Rustiger aan doe je het in de streken Roero, Langhe en Monferrato waar je in alle rust de groene heuvels onder je wielen door laat glijden om te stoppen in eeuwenoude plaatsjes, bij indrukwekkende kastelen en uitgestrekte wijngaarden.

Kunst en cultuur: van Egypte tot de barok

Overvloedige ornamenten sieren de meeste gebouwen in Piemonte. Deze barokke stijl is terug te vinden in de vele adellijke landhuizen, katholieke kerken en kapellen die de streek rijk is. In deze kapellen vind je ook levensgrote beeldengroepen en theatrale fresco’s om voorbijgangers te overtuigen van het katholieke geloof. Wie liever verder terug gaat in de geschiedenis neemt een bezoekje aan het Museo Egizio in Turijn, een van de grootste schatkamers van oude Egyptische kunst. In deze stad vind je ook Galleria Sabauda, een rijke kunstverzameling. Ook met doeken uit de lage landen. Kunstliefhebbers met weinig tijd halen in Museo Civico di Arte Antica die Palazzo Madama hun hart op. In een dagvullend programma loop je hier langs kunst van vroege middeleeuwen tot Rococo.

Natuur: van hoog tot laag

Piemonte verbaast door haar enorme contrasten in landschap. Zuidelijker strekken enorme watervlakten strekken zich voor je uit. Dit zijn ondergelopen rijstvelden van het grootste rijstbouwgebied van Europa. Ter contrast vind je in het oosten en noorden het Alpengebied met hoge plateaus. Bijzonder zijn de Grotta di Bossea, een druipsteen- en watergrot met stroompjes en spetterende watervallen. Sprookjesachtige en mysterieuze natuur vind je in Riserva Naturale dei Ciciu bij Dronero. Hier vormen de ‘stenen paddenstoelen,’ bestaande uit geërodeerde zuilen waarop dekstenen balanceren een wonderlijk tafereel.

Overnachten: luxe of midden in de natuur

Comfortabel en goedverzorgd slaap je hier in luxe hotels. Je eigen boontjes dop je in een van de vele jeugdherbergen in de regio. Een leuk alternatief is een verblijf op de boerderij. Je bevindt je midden in de natuur en maakt kennis met het dagelijks leven van de streek. De campings van de regio vind je bijna allemaal aan de oevers van het Lago Maggiore. Ook rondom Turijn en Ivrea vind je enkele eenvoudige, maar goed verzorgde campings.

Uitgaan: dans de tango

Muzikale klanken vullen in de zomer de lucht in Piemonte. In de meeste dorpen en grotere steden vinden talloze festivals plaats. Voor ieder is er wat wils: ouderwets tot modern, klassiek tot jazz. Wie wil dansen is hier ook op zijn plek in een van de vele tangocafé’s en megadiscotheken. Bijzonder zijn de trendy bars in de onderaardse gewelven langs de oever van de Po in Turijn.

Winkelen: van outlet tot high fashion

De hand hoeft niet op de knip te blijven in Piemonte. De streek staat bekend om haar vele rijke industriefamilies. Het winkelaanbod is dan ook groot. De Milanese mode-industrie is hier rijk vertegenwoordigd. Met een beperkt budget leef je je uit in de verschillende factory outlets van beroemde ontwerpers rond Biella. De nieuwste modecollecties vind je in Turijn.

Zon, water, strand: wilde rivieren

Watersporters halen hun hart op in Piemonte. Op de verschillende wilde rivieren kun je raften, riverboarden en kanovaren. Een bijzonder goede locatie hiervoor is de rivier Valsesia bij Scopa. Duiken, rustig varen of gewoon lekker zwemmen kan op het Lago Maggiore. Het grote meer dat aan Piemonte grenst. Hier zijn ook genoeg vakantieparken met waterpret voor de hele familie.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

 

Praktische informatie Italië
Tips voor een vakantie Italië