Dagje uit op de Veluwe

Wandel, fiets en geniet van het grootste natuurgebied van Nederland

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen, dieren spotten, cultuur snuiven in het museum, ontspannen in de sauna en nog veel meer.

De Veluwe is ongeveer 1000 km² groot en is rijk aan heuvels, bossen, stuifzand en heidevelden. Het gebied heeft geen duidelijke vaste grenzen maar ligt grofweg tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. En de Veluwe heeft maar liefst twee Nationale Parken.

De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe bestaat uit 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Het is een leefgebied van herten, moeflons (wilde schapen) en wilde zwijnen. Natuur en landschap, historische verhalen en kunst en architectuur zijn de drie pijlers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wandel rond of spring na de ingang van het park op een van de gratis fietsen en ontdek de omgeving.

De Veluwezoom

Langs de oostgrenzen van De Hoge Veluwe ligt het oudste park van Nederland: Nationaal Park De Veluwezoom. Hier vind je bijna ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Nergens anders op de Veluwe zijn zoveel heuvels en heb je zo'n mooi uitzicht. Een eldorado voor wandelaars.

Museum en pretpark

Aan de rand van de Veluwe vind je het Nederlands Openluchtmuseum. Maak een ritje in de tram, proef smaken van vroeger en ontdek het museum. In het Openluchtmuseum komt het verleden tot leven. En je zou het niet verwachten, maar er is ook een pretpark op de Veluwe. Kinderpretpark Julianatoren heeft meer dan 60 attracties. Het Openluchtmuseum en het pretpark zijn leuke uitjes voor het hele gezin.

Wild en de Apenheul

In Afrika hebben ze de Big Five, maar ook in de Veluwe kun je wild spotten met deze Veluwe fietsroute. Deze route is ook leuk met kinderen. Stap samen op de fiets en speel dierenbingo. Heb je een edelhert, wild zwijn, konijn, moeflon, damhert, ree of zandhagedis gespot? Bingo! En lukt het niet om dieren in het wild te vinden, ga dan naar de Apenheul in Apeldoorn. Hier ontdek je bijna 300 apen, waarvan de helft gewoon los loopt tussen de bezoekers. In het park kom je overal handige spottips tegen, zodat je geen aap hoeft te missen. Ook leer je alles over deze bijzondere dieren tijdens speciale presentaties van dierverzorgers.

Fietsen in de Veluwe

Ontdek Epe en Heerde op de oostelijke stuwwal van de Veluwe. Tussen het hoogste en het laagste punt zit een hoogteverschil van 43 meter. De landschappen zijn daardoor gevarieerd: hoog en droog met bos en hei, maar soms ook nat, drassig en groen. De Hierdense poort is een deels nieuw aan te leggen verbindingszone tussen de Veluwe en de polders. Ook hier kun je mooie fietstochten maken.

Wandelen in de Veluwe

Vroeger was de streek rond Eerbeek en Laag-Soeren alleen weggelegd voor welgestelde lieden. Dit is gelukkig niet meer zo, nu kan iedereen ervan genieten met de wandelroute kuren op de Veluwe. Of beleef de geschiedenis van een monumentaal zendstation midden in de natuur tijdens een rondje Radio Kootwijk. Ook zonder route kun je fijn wandelen op de Veluwe. Voor wie houdt van wat mysterie is het Solse Gat een aanrader. In de oeroude bossen tussen Garderen, Putten en Drie doen wilde verhalen de ronde over een groot gat tussen de heuvels in. Zo zou er een klooster in de bodem zijn gezakt. In aflevering 3 van onze podcastserie Verborgen Verhalen gaan we op ontdekking.

Autoroutes Veluwe

De autoroute Noord-Veluwe voert door een mooi natuurgebied, waarin bossen, heide en zandverstuivingen een belangrijke rol vervullen. Het landschap waar de Zuid-Veluweroute dwars doorheen voert heeft een interessante geschiedenis. De grond bestaat uit zand en grind dat miljoenen jaren lang door de Rijn en de Maas uit het zuiden werd aangevoerd.

Relaxen in De Veluwse Bron

De Veluwse Bron, vlakbij Apeldoorn en Zwolle, ligt aan een natuurmeer. Dit uitgestrekte wellness resort heeft een gevarieerd aanbod aan sauna's, stoombaden, zwembaden, dompelbaden en whirlpools.

Dit vind je misschien ook interessant: 

Op pad in de Betuwe

Speciaal voor jou geselecteerd