Dagje uit op de Veluwe

Wandel, fiets en geniet van het grootste natuurgebied van Nederland

Al generaties geldt de Veluwe als een van de populairste recreatiegebieden. Op de Veluwe kun je heerlijk fietsen en wandelen, dieren spotten, cultuur snuiven in het museum, ontspannen in de sauna en nog veel meer!

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland: ongeveer 1000 km², rijk aan heuvels, bossen, stuifzand en heidevelden. Het gebied heeft geen duidelijke, vaste grenzen maar ligt grofweg tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei.

Wandel-, fiets- en autoroutes op de Veluwe

Ontdek de veelzijdigheid van de Veluwe al wandelend, op de fiets of met de auto!

Drie fietsroutes

Vind de beste plekken om Veluws' wild te spotten. Stap op de fiets, volg wild spotten op de Veluwe route en ga mee op safari!

Ontdek Epe en Heerde op de oostelijke stuwwal van de Veluwe. Tussen het hoogste en het laagste punt zit een hoogteverschil van 43 meter. De landschappen zijn daardoor gevarieerd: hoog en droog met bos en hei, en nat, drassig en groen.

De Hierdense poort is een deels nieuw aan te leggen verbindingszone tussen de Veluwe en de polders. Herten kunnen goed zwemmen; het idee is dat ze ook Flevoland in gaan.

Drie wandelroutes

Vroeger waren rond Eerbeek en Laag-Soeren alleen weggelegd voor welgestelde lieden. DIt is gelukkig niet meer zo, nu kan iederen kan genieten met de wandelroute kuren op de Veluwe.

Ontzettend veel diversiteit vind je tijdens wandelroute vennen en vijvers. Bewandel de slingerende paden en een enorme afwisseling van het landschap komt in beeld. Geen honderd is meter hetzelfde.

Een stevige wandeling met een paar cultuurhistorische toppers. Beleef de geschiedenis midden in de natuur tijdens een rondje Radio Kootwijk.

Twee autoroutes

Autoroute Noord-Veluwe voert door een mooi natuurgebied, waarin bossen, heide en zandverstuivingen een belangrijke rol vervullen. 

Het landschap waar de Zuid-Veluweroute dwars doorheen voert heeft een interessante geschiedenis. De grond bestaat uit zand en grind dat miljoenen jaren lang door de Rijn en de Maas uit het zuiden werd aangevoerd.

Nationale parken

De Veluwe bezit maar liefst twee Nationale Parken.

De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Het is het leefgebied van herten, moeflons en wilde zwijnen. Natuur en landschap, historische verhalen en kunst en architectuur zijn de drie pijlers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wandel rond of spring na de ingang van het park op een van de gratis fietsen en ontdek al fietsend de omgeving. 

De Veluwezoom

Langs de oostgrenzen van De Hoge Veluwe ligt het oudste park van Nederland: Nationaal Park De Veluwezoom. Hier vind bijna ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo'n mooi uitzicht. Een eldorado voor wandelaars.

Uitjes op de Veluwe

Dat je op de Veluwe prachtige fiets- en wandeltochten kan maken is bekend. Maar er is nog zoveel meer te beleven!

Nederlands Openluchtmuseum

Aan de rand van de Veluwe vind je het Nederlands Openluchtmuseum. Maak een ritje in de tram, proef smaken van vroeger en ontdek het museum. In het Openluchtmuseum komt het verleden tot leven. Een leuk dagje uit voor de hele familie.

Wild spotten: Bingo!

In Afrika hebben ze hun Big Five, maar ook in Nederland kun je wild spotten. Ga op pad met kinderen en speel dierenbingo. Heb je een edelhert, wild zwijn, konijn, moeflon, damhert, ree of zandhagedis gespot? Bingo!

Kinderpretpark Julianatoren

Je gelooft het bijna niet, maar er is een pretpark óp de Veluwe. Kinderpretpark Julianatoren heeft meer dan 60 attracties! Een onvergetelijke dag uit voor het hele gezin. 

Apenheul: een bos vol loslopende apen!

In de Apenheul ontdek je bijna 300 apen. Daarvan loopt de helft gewoon los tussen de bezoekers! In het park kom je overal handige spottips tegen, zodat je geen aap hoeft te missen. Ook leer je alles over deze bijzondere dieren tijdens speciale presentaties van dierverzorgers.

Relaxen in De Veluwe Bron

De Veluwse Bron, vlakbij Apeldoorn en Zwolle, ligt aan een natuurmeer. Dit uitgestrekte wellnessresort heeft een gevarieerd aanbod aan sauna's, stoombaden, zwembaden, dompelbaden en whirlpools.

Dit vind je misschien ook interessant: 

Alle Nationale Parken in Nederland
Op pad in de Betuwe
Wandelen met kinderen

Speciaal voor jou geselecteerd