Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Slovenië

Slovenië kent een grote veelzijdigheid op een klein oppervlak. Een land dat nog lang niet door iedereen is ontdekt, vol met imposante grotten, wijngaarden en kustdorpjes aan de Adriatische Zee. Met de Julische Alpen als het letterlijke hoogtepunt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië.

Wat te doen in Slovenië?

Slovenië is de helft kleiner dan Nederland, maar qua ongerepte natuur een reus. Een nog relatief onbekend, groen en bergachtig land in Centraal-Europa. Gehuld in een decor van grillige pieken, watervallen en druipsteengrotten. Met natuurschatten van de Alpen, zoals de grotten van Postojna en het sprookjesachtige meer van Bled. De combinatie met het middeleeuwse stadje Piran en barokke hoofdstad Ljubljana maken het land een verrassende bestemming. Gevormd in de tijd dat Slovenië onderdeel was van het voormalige Joegoslavië. Een land dat inmiddels niet meer bestaat, maar waar het natuurlijke en culturele erfgoed nog verrassend goed bewaard is gebleven. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië.

1. Romantiek bij het meer van Bled

Het meer van Bled, het boegbeeld van Slovenië. Het diepblauwe bergmeer ligt verscholen tussen de machtige bergen van de Julische Alpen. Vaar met een traditionele ‘pletna’, – een overdekte gondel – naar het eiland midden in het meer en bezoek de Maria Hemelvaartskerk, waar in de Middeleeuwen al pelgrims naar toe kwamen. Misschien wel leuker: huur een kano en peddel zelf naar het eiland, een avontuurlijk en goedkoper alternatief. Het meer van Bled is toeristisch, maar zonder twijfel het bezoeken waard.

Rondom de oevers van het meer vormt zich een 6 kilometer lang wandelpad. Maar voor het mooiste uitzicht op het meer breng je een bezoek aan het Kasteel van Bled, gelegen op een 130 meter hoge klif. Volgens het eerste geschreven bewijs komt het kasteel uit het jaar 1101 en het is daarmee het oudste kasteel van Slovenië. Wanneer de mist ’s ochtends vroeg over het water glijdt en de groene omgeving tevoorschijn komt, word je beloond met een sprookjesachtig uitzicht.

2. De drakenhoofdstad van Slovenië: Ljubljana

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië wordt ook wel het ‘kleine zusje van Wenen’ genoemd. Wat vroeger een kleurloze Oostblok-stad was, is nu een lieflijke en vooral gezellige stad die bol staat van barok. Terug te zien op het Prešerenplein, de volle terrassen aan het water en op de Centrale Markt. Ljubljana is klein en overzichtelijk, waardoor de meeste bezienswaardigheden op loopafstand zijn.

Bezoek het roze Franciscanenklooster en wandel over de Tromostovje: drie bruggen die de Ljubljanica-rivier overspannen. De bekendste is de ‘Dragon Bridge’, versierd met angstaanjagende drakenbeelden. Ze verwijzen naar de legende van de Griekse prins Jason, die de draak van Ljubljana zou hebben verslagen tijdens zijn tocht naar het Gulden Vlies. Ga ook met een kabelbaan of te voet naar het hoger gelegen kasteel uit de 15e eeuw (Ljubljanski Grad). Het torent prominent boven de stad uit en geeft een prachtig uitzicht over Ljubljana en de omliggende bergen van de Alpen.

3. Piran: de parel van de Adriatische zee

Hier aan de kust, de Sloveense kust! Een uur rijden vanaf Ljubljana ligt Piran, een klein kustplaatsje dat wordt gezien als het meest romantische stukje van Sloveens Istrië. De Venetiaanse kerktorens, pastelkleurige gevels en straatnamen doen even lijken alsof je de Italiaanse grens bent overgestoken. Niet gek, want Piran maakte lange tijd deel uit van het Venetiaanse rijk en ligt dan ook aan de overkant van de Adriatische Zee. De stad wordt omgrensd door een gezellige boulevard die vol staat met terrassen en visrestaurants. Schuif eens aan voor een zwarte tagliatelle met schaaldieren!

Het marmeren, ovale plein aan de haven (Tartinijev trg) is niet te missen. Je vindt hier onder andere het rode Venetiaanse huis, een juweeltje van de gotische bouwkunst. De zonsondergang op de golf van Triëste, het botsende water tegen de kust en de gekleurde vissersbootjes geven het ultieme vakantiegevoel. Verwacht geen enorme zandstranden, maar kiezels. Waterschoenen komen dus goed van pas.

4. De geheimen van Erasmus in het Kasteel van Predjama

In het zuidwesten van Slovenië vind je het Kasteel van Predjama. Al meer dan achthonderd jaar verstopt in de gapende mond van een rotswand, te midden van een groene vallei op 123 meter hoogte. De witgekalkte vesting is van buitenaf al een plaatje, maar tussen de bemoste muren van de vesting komen de middeleeuwen pas echt tot leven.

De legende luidt dat het Kasteel van Predjama de schuilplaats was van de voortvluchtige ridder Erasmus van Lueger, die zichzelf voorstelde als de Sloveense ‘Robin Hood’. Achter het kasteel ligt een netwerk van geheime tunnels, die het kasteel vroeger voorzag van water en voedsel en de vijand ver weg hield. Totdat hij verraden werd door zijn eigen bediende. Inmiddels is het kasteel omgetoverd tot museum, waar je erachter komt hoe Erasmus aan zijn einde is gekomen op zijn eigen toilet.

5. De grotten van Postojnska: een wereld vol wonderen

Een andere bezienswaardigheid in de buurt van het Predjama-kasteel zijn de grotten van Postojnska. Ze laten zien dat de natuur in Slovenië ook ondergronds wonderlijk kan zijn. Postojna bestaat uit grotten, hallen en doorgangen over een lengte van zo’n 20 kilometer en is daarmee de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. Slechts 5,3 kilometer is opengesteld voor bezoekers, genoeg om van de ene in de andere verbazing te belanden.

Ontdek de grotten op een bijzondere manier: met een treintje doorkruis je de eerste 4 kilometer van het onderaardse grottenstelsel. Verwonder je over de bizarre formaties aan stalagmieten en stalactieten in verschillende kleuren, smalle doorgangen en plafonds van soms wel 50 meter hoog. De temperatuur ligt constant tussen de 8 en 10 graden, je doet er daarom goed aan om een jas mee te nemen. Zelfs als het hoogzomer is!

6. Triglav National Park: samenvatting van de Julische Alpen

In Noordwest-Slovenië, gelegen in de Julische Alpen vind je Triglav National Park. Vol met beboste valleien, meren en besneeuwde bergtoppen. Het is het enige nationale park van Slovenië (met een oppervlakte van zo’n 840 vierkante kilometer) en voor de natuurliefhebber een bezienswaardigheid om niet te missen. Met scherpe bergwanden en diep uitgesleten kloven. Langs frisgroen bos en sprankelend blauw water dat over de rotsen spat: een ongekend gevoel van vrijheid.

Maak een wandeling door de Soča-vallei, langs watervallen en het onwaarschijnlijk blauwe water van de gelijknamige rivier. De avonturier waagt zich aan het hoogtepunt Mount Triglav, met 2864 meter de hoogste berg van Slovenië. Na een wandeling ontspan je aan de oevers van het Bohinj-meer, gelegen te midden van de bergen. Misschien spot je zelfs wel lynxen en bruine beren!

7. De wijnvelden van Goriška Brda: het Toscane van Slovenië

Waar Slovenië qua natuur en steden al verbazingwekkend veel overeenkomsten heeft met buurland Italië, doen ook de wijnen niet ten onder. Het land beschikt over ongeveer 17.000 hectare aan wijngaarden, en sommige dorpen in de westelijke regio Goriška Brda tellen meer wijnkelders dan huizen. Het heuvelachtige landschap vol glooiende wijnvelden, her en der een olijfboom en vijftig verschillende soorten kersen doen aan als Toscane, maar dan ongerept en een stuk rustiger.

Bezoek Šmartno, een pittoresk vestingstadje op een heuvel tussen de wijngaarden. Te herkennen aan de oude stadsmuren en vijf torens die boven de stad uitsteken, alsof de tijd er heeft stil gestaan. Dwaal er langs balkons met vrolijk gekleurde bloemen en duik een lokaal restaurantje in voor een wijnproeverij. De Sloveense wijnen worden bijna niet geëxporteerd, des te specialer dat ze zijn!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.