Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Tanzania

Waar de jaarlijkse migratie zorgt voor het allergrootste natuurspektakel ter wereld, de leeuwen in bomen klimmen en de Kilimanjaro met kop en schouders boven alles uitsteekt. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Tanzania.

Wat te doen in Tanzania?

Tanzania, het safariland bij uitstek waar je in elk park kans hebt om de Big Five te spotten. Vooral bekend om de iconische vlaktes van de Serengeti gevuld met talloze dieren, de Ngorongoro Krater en de machtigste berg van Afrika. Maar Tanzania heeft meer te bieden. Zoals het tropische eiland Zanzibar waar de aroma’s van specerijen je tegemoet komen of de bruisende stad Dar Es Salaam waar je smaakpapillen tot leven komen op de Kariakoo Market. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Tanzania.

1. Een oase aan wilde dieren in Ngorongoro Conservation Area

Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden ontplofte er in het noordoosten van Tanzania een vulkaan met zo’n enorme kracht dat er een krater met een diameter van maar liefst 20 kilometer een diepte van 600 meter ontstond. De grootste komvormige krater ter wereld. De Ark van Noah, zoals de Ngorongoro-krater ook wel wordt genoemd, is door de vruchtbare vulkanische grond het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Noah zou hier in elk geval geen moeite hebben gehad om dieren te vinden voor zijn ark, met de talloze zebra’s, gnoes en jachtluipaarden in de krater.

Trotseer in een 4WD met gids de kraterrand en ga op zoek naar de Big Five (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant). De giraf is het enige dier dat je niet hier tegenkomt. Het dier kan door zijn lange poten niet over de steile randen van de krater lopen. Tussen december en april trotseren hier kuddes olifanten en zebra’s de kraterrand richting het noorden op zoek naar water.

2. Beklim ‘het dak van Afrika’: de Kilimanjaro

In het noordoosten van Tanzania ligt de hoogste berg van Afrika, gevormd door drie kegelvormige vulkanen. De 5895 meter hoge Kilimanjaro is één van de grootste vulkanen die ooit uit de aardkorst tevoorschijn kwam en is op heldere dagen op een afstand van 160 kilometer nog te zien. De top die is bedekt met een eeuwige laag van sneeuw en ijs en steekt met kop en schouders boven het regenwoud uit.

Door verschillende routes die variëren in tijdsduur en moeilijkheidsgraad, is het voor iedereen mogelijk om de top van de Kilimanjaro te bereiken. Toch is het geen gemakkelijke onderneming. De uitdaging zit hem in de snelle stijging. De meeste ongevallen (sommige met de dood tot gevolg) komen door hoogteziekte. Tijdens de klim word je dan ook begeleid door een ervaren gids. Je loopt door uitgestrekte savannes en tropisch regenwoud om uiteindelijk uit te komen op ‘het dak van Afrika’. Hier tref je een waar ijslandschap aan dat ver boven de wolken uitsteekt en langzaam plaatsmaakt voor het grillige regenwoud.

3. Het grootste wildlife spektakel in Serengeti National Park

Jaarlijks laten miljoenen dieren het Serengeti National Park tot op zijn grondvesten schudden. De grote trek – oftewel ‘the great migration’ – is een van de indrukwekkendste schouwspelen ter wereld, waarbij twee miljoen dieren van Serengeti naar Massa Mara in Kenia trekken. De enorme kuddes zebra’s en gazellen worden op de hielen gezeten door hongerige leeuwen en hyena’s. De zwakkere overleven deze uitputtende tocht vaak niet en vallen ten prooi aan de roofdieren. In de lucht zweven gulzige gieren, die met een beetje geluk hun honger stillen met de restanten.

Bekijk hoe de dieren het groene landschap doorkruisen, woeste rivieren trotseren en roofdieren behendig ontwijken. Het is van te voren niet te voorspellen welke route de kuddes precies nemen. De dieren volgen namelijk de regenval en gaan op zoek naar verse graslanden. Wees niet bang: de enorme migratie missen zal je niet gebeuren. De gidsen in het park hebben jaren ervaring met het leren lezen van het gedrag van de dieren om zo de locatie van de immense kuddes te voorspellen.

4. Dar Es Salaam: van vissersdorpje tot bruisende metropool

Een klein vissersdorpje dat is uitgegroeid tot het New York van Oost-Afrika: Dar Es Salaam. Dit dorpje transformeerde in een bruisende metropool toen de Sultan van Zanzibar in 1866 een kreek liet ombouwen tot een veilige haven en handelsplaats. In het drukke Dar Es Salaam slenter je door moderne winkelstraten of relax je bij een van de luxueuze resorts aan de stranden van de Indische Oceaan. Tegelijkertijd zie je de historie van deze uit zijn voegen gebarsten metropool, door de koloniale huizen in pastelkleuren met witte kozijnen en pilaren.

Stap in een dalla-dalla, een authentiek taxibusje, en laat je meevoeren door de stad naar een van de drukst bezochte markten. Op de Kariakoo Market is het een drukte van jewelste. Hier halen de inwoners dagelijks verse groenten en fruit en doet de sterke geur van de Afrikaanse specerijen, zoals de ashanti peper je neusgaten prikkelen. Als je durft, neem dan een hap van deze peper en voel je smaakpapillen op hol slaan.

5. Klauterende leeuwen in Lake Manyara Nationaal Park

Wanneer je Lake Manyara Nationaal Park inrijdt, word je begroet door een dichtbegroeide wildernis en het gebrul van de grootste bavianen-populatie van Afrika. Dit is het park waar je de bekende boom-klimmende leeuwen spot. Waarom ze dit doen? Dat weet niemand. Maar het is zeker een uitzonderlijk gezicht hoe deze onhandige klimmers in de bomen klauteren en uiteindelijk neerploffen op een boomstam.

Tijdens een bezoek aan Lake Manyara begrijp je meteen waarom dit een van de bekendste bezienswaardigheden van Tanzania is. Het ondiepe zoutmeer is gelegen aan een 600 meter hoge helling van de Grote Slenk (de grote Rift Vallei). Letterlijk een scheur in de aardkorst. Dagelijks kleurt het meer roze door de duizenden flamingo’s op zoek naar hun volgende maaltijd. Dit uitzonderlijke uitzicht ontging ook de schrijver Ernest Hemingway niet toen hij Lake Manyara beschreef als ‘het mooiste meer van Afrika'.

6. De prikkelende aroma’s van Zanzibar

Op zo’n 40 kilometer vanaf het vasteland ligt het eiland Zanzibar, verborgen in de Indische Oceaan. Zanzibar behoort tot Tanzania en vormt samen met de eilanden Pemba en Mafia de specerijeneilanden. Het tropische en vochtige klimaat vormt de perfecte omstandigheden om specerijen te groeien. Jarenlang werden er vanuit Zanzibar specerijen vervoerd over de hele wereld. Vandaag de dag worden er nog steeds talloze specerijen verbouwd en verhandeld. Nootmuskaat, vanille en saffraan zijn een kleine greep uit de talloze kruiden die voorbij komen.

Zanzibar’s Stone Town, het oude centrum, is de ideale plek om rond te wandelen en te verdwalen. Het is een chaotisch labyrint van draaiende straatjes met witgewassen huizen. Wist je dat Stone Town de geboorteplaats is van Freddie Mercury, de legendarische zanger van de band Queen? Hij werd geboren op 5 september 1956 in de hoofdstad van Zanzibar onder de naam Farrokh Bulsara.

7. De restanten van het koloniale verleden in Stone Town

Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar was in de 18e eeuw het centrum van een van de grootste handelsposten ter wereld. In 1698 kreeg de Sultan van Oman Zanzibar in zijn macht en werd de slavenmarkt opgericht. Dagelijks werden er zo’n vijftigduizend Afrikanen tot slaaf gemaakt en verhandeld. In 1873 dwongen de Engelsen de Sultan een verklaring te tekenen waarmee de slavernij op Zanzibar werd afgeschaft.

Ter herinnering aan deze verdrietige periode staat er een monument op het plein bij de anglicaanse Kathedraal van Christus midden in het centrum. Op deze plek stond vroeger een boom waar de slaven aan werden vastgeketend voordat ze verhandeld werden. Deze boom is gekapt en vervangen door een monument ter herinnering aan alle Afrikanen die hier tot slaaf zijn gemaakt. Het monument is gecombineerd met een expositie waar je meer leert over dit koloniale verleden. Een zwarte pagina uit de geschiedenis, maar goed – om juist op deze plek – bij stil te staan.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.