Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

22 unieke plekken van de Unesco Werelderfgoedlijst

De wereld zit vol met cultureel erfgoed. Van het wereldberoemde Machu Picchu in Peru tot de indrukwekkende rotskerken van Lalibela in de hooglanden van Ethiopië. Maar ook dichter bij huis vind je historische parels, zoals de La Cité de Carcassonne in Frankrijk. Welke plek wil jij bezoeken?

Denk mee over het mysterie van de stenen cirkel Stonehenge in Engeland, verdwaal in de medina van Fez en beeld je in hoe twee Egyptische tempels in tweeduizend stukken werden gesneden en verhuisd. We zetten 22 bijzondere culturele plekken van de Werelderfgoedlijst van Unesco in de spotlight. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van het bezoeken meer dan waard.

1. Alcázar Real de Sevilla: van Moors kasteel tot paleis

Alcázar Real de Sevilla, Spanje

Van de 8ste tot de 15de eeuw stond Spanje deels onder islamitische heerschappij. Honderden jaren lang regeerden de Moren het land - voornamelijk Noord-Afrikaanse Berbers en Arabieren. Je merkt het nu nog steeds in Andalusië. Denk aan de taal, dans, cultuur en bouwwerken. Mede dankzij de serie Game of Thrones is het Alcázar Real de Sevilla de laatste jaren extra bekend geworden. Het werd de filmlocatie voor Water Gardens of Dorne en deed dienst als de residentie van het House Martell.

In 913 gaf de heerser Abd-ar-Rahman III opdracht voor de bouw van dit paleis. Het werd in de 11de eeuw verbouwd en verder uitgebreid. Na de overwinning van de christenen op de Moren werd het paleis nóg verder uitgebreid: eerst door Koning Alfons en later nogmaals door Koning Peter I van Castilië, die deels het oorspronkelijke paleis liet afbreken. Wat je nu nog ziet, zijn meerdere gebouwen en tuinen in verschillende bouwstijlen, van Moors en gotisch tot renaissance. Het meest opvallend is de mudéjar-stijl: een mix van arabische en christelijke architectuur.

2. Tempel Abu Simbel (Egypte) werd steen voor steen verhuisd

Tempels van Abu Simbel, Egypte

Rond 3300 voor Christus ontstond langs de Nijl het Oude Egypte, met Luxor (destijds heette het Thebe) als hoofdstad van het rijk. Door de vele tempels, tombes en monumenten lijkt het hier net alsof je door een openluchtmuseum loopt van het Egypte van vroeger. Ramses II, de grootste farao aller tijden, liet de tempels van Abu Simbel uit een berg hakken: een voor koningin Nefertari en moedergod Hathor en een voor hemzelf. Ze behoren tot de oudste monumenten van Egypte.

De tempels dreigden in de jaren zestig onder water te raken door de opkomende Nijl, en zijn onder leiding van Unesco in samenwerking met National Geographic verplaatst. Ze werden in 1968 in 2000 stukken gesneden, om ze steen voor steen naar hoger gelegen grond te brengen. Voor de ingang van de tempel van Ramses II staan vier enorme beelden van 22 meter hoog die de vijanden moesten afschrikken. Bij de tempel van Nefertari zie je zes kleinere beelden van zo’n 10 meter hoog.

3. Machu Picchu in Peru: de ruïnestad van de Inca’s

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu ligt in Peru op een hoogte van 2340 meter. Deze ruïnestad was van de Inca’s, die tussen 1400 en 1532 de dienst uitmaakten in dit deel van Zuid-Amerika. Waarschijnlijk was het destijds een buitenverblijf voor koningen en andere belangrijke mensen. De granieten stad, waar ongeveer 750 personen konden verblijven, was namelijk erg ontoegankelijk. Toen de Spanjaarden de Inca’s verdreven, werd het een verlaten stad. Pas eeuwen later – in 1866 - werd de stad weer ontdekt. Compleet overwoekerd.

In de ruïnes vind je veel van de Incabeschaving terug, waaronder tempels voor de zonnegod en de maangodin. Ook staat er een zonnewijzer op het hoogste punt van de stad. Je bereikt de ruïnestad wandelend (2 uur) of met de bus vanuit Aguas Calientes. Ook is er een 45 kilometer lange Inca Trail, waar je vier dagen over doet. Je loopt dwars door het ruige berglandschap, langs verschillende Inca ruïnes. De trail eindigt in de Sungate, destijds de hoofdingang van Machu Picchu. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over dit werelderfgoed.

4. Troje (Turkije): een beroemde archeologische vindplaats

Paard van Troje, Turkije

De oude Anatolische stad Troje aan de Egeïsche Zee is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. De Hettieten stichtten deze stad in het derde millennium voor Christus. De ruïnes zijn in de jaren 1870 ontdekt. Je kunt de huizen, het theater, de vroege verdedigingsmuren en de Griekse en Romeinse tempels nog zien. Net als prehistorische nederzettingen en Ottomaanse bruggen.

Troje dankt haar bekendheid aan het Trojaanse Paard. De Grieken zouden de inwoners van de stad hiermee hebben verrast tijdens de 10-jarige Trojaanse Oorlog, rond het jaar 1180 voor Christus toen de Grieken Troje probeerden te veroveren. Ze probeerden Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een enorm groot houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners binnen de stadsmuren werd gehaald. In de buik van het paard zaten dertig soldaten verstopt, en in de mond twee spionnen. In de stad Çanakkale, zo'n 35 kilometer van Troje, staat op de boulevard het paard dat in de film Troy is gebruikt.

5. Angkor Wat (Cambodja) is het grootste religieuze bouwwerk

Angkor Wat tempel, Cambodja

Angkor Wat is gebouwd in de 12de eeuw als hindoetempel voor het Khmer- of Angkor-rijk; tot de 13de eeuw het machtigste rijk in Zuidoost-Azië. Deze 'Heilige Tempel’ ontstond in opdracht van Suryavarman II, ter ere van de Hindoegod Vishnu. Dit is een van de belangrijkste goden in de goddelijke hiërarchie. De 65 meter hoge tempel is ontworpen volgens de mythische hindoeïstische kosmos met de vijf pieken van de berg Meru als richtlijn. Met een oppervlakte van 162,6 hectare is dit het grootste religieuze monument ter wereld.

Naast Angkor Wat bestaat het complex uit nog meer tempels. Zoals de Bayon tempel, gebouwd in opdracht van koning Jayavarman VII in 1181, met een mix van het boeddhisme en hindoeïsme. De 37 (gerestaureerde) torens hebben elk vier gezichten. De tempel Ta Prohm is ook een geliefde bezienswaardigheid, waar de natuur vrij spel heeft gehad. De tempel is verstrengeld met grote bomen en helemaal vergroeid met de jungle. Het was niet voor niets het decor voor de film Lara Croft: Tomb Raider.

6. Petra: de eeuwenoude stad in de woestijn van Jordanië

Petra, Jordanië

Petra is een van 's werelds rijkste en grootste archeologische vindplaatsen in een landschap van rood zandsteen. Deze Nabateese karavaanstad is half gebouwd, half uitgehouwen in de rots. En omgeven door bergen vol passages en kloven. Het ligt tussen de Rode Zee en de Dode Zee en was sinds de prehistorie een belangrijk kruispunt tussen Arabië, Egypte en Syrië-Fenicië.

Wandel over El Siq, een kronkelend pad van 8 kilometer lang door een smalle kloof. Aan het eind sta je ineens voor een enorme tempel: de Schatkamer van de Farao. Het is een meesterwerk - uitgehakt in rozerode rotsen - uit 56 voor Christus: het koninklijke graf. In het midden van de bovenverdieping zie je een urn, waarin volgens de legende een mysterieuze farao zijn schatten verborg. Het grootste monument in Petra is de Monastery (48,3 meter hoog en 47 meter breed), ook wel bekend als Ad-Deir. Het is een klim van zo’n 800 treden, maar dit hooggelegen bouwwerk is echt een hoogtepunt van je dag.

7. Het Potala paleis in Tibet: het hoogste paleis ter wereld

Het Potala paleis, Tibet

In Tibet vind je in de hoofdstad Lhasa drie Unesco Werelderfgoedlocaties: het Potala paleis, het Norbulingka paleis en de Jokhang tempel. Die eerste is het hoogste paleis ter wereld. Het is gebouwd in de 7de eeuw en ontwikkelde zich tien eeuwen later tot het uitgestrekte paleiscomplex van vandaag de dag. Dit winterpaleis was de thuisbasis van de Dalai Lama's - de koningen van Tibet en hoofden van het Tibetaans boeddhisme - tussen de 17de en 20ste eeuw. In het paleis zie je veel schatten en kunstwerken, zoals antiek, beeldhouwwerken en met de hand geschreven (gouden) boeddhistische geschriften. Het paleis telt 1000 kamers en 698 muurschilderingen. De Jhokang is de heiligste tempel van heel Tibet. Op het platte dak heb je uitzicht op het enorme Potala paleis en de heuvels in de verte.

Zo’n 3 kilometer verderop ligt het Norbulingka paleis (gebouwd in 822) met 374 kamers. Dit was het zomerverblijf voor de Dalai Lama’s. In het Tibetaans betekent Norbulingka ook wel ‘Treasure Garden’; in het grote omliggende park bloeien rozen, petunia’s en chrysanten.

8. Stonehenge in Engeland: het mysterie van de stenen cirkel

Stonehenge, Engeland

Stonehenge in het zuiden van Engeland is een van meest onderzochte archeologische bouwwerken; het is een raadselachtige plek waar nog veel onbeantwoorde vragen over zijn. Wie heeft het gebouwd? Wanneer? En waarom? Over één ding zijn de meeste wetenschappers het eens, namelijk waarvoor de stenen cirkel (hoogstwaarschijnlijk) ooit diende: als begraafplaats voor belangrijke mensen.

Dit megalithische bouwwerk ontstond volgens de meest recente theorie in 2300 voor Christus. Uit opgravingen blijkt dat de complete bouw minstens 1500 jaar duurde. Diverse stenen zijn verdwenen of gevallen, waardoor het lastig is om het oorspronkelijke ontwerp te achterhalen. Wel is duidelijk dat de bewegingen van de zon een grote rol speelden. Ondanks alle vraagtekens is de prehistorische steencirkel een indrukwekkend plaatje. De kolossale stenen - die zo’n 45 ton per stuk wegen - komen uit Wales, 240 kilometer verderop. Hoe die hierheen zijn vervoerd en waarom deze plek is uitgekozen? Het blijft een mysterie.

9. Het levendige en kleurrijke Habana Vieja op Cuba

Habana Vieja, Cuba

Habana Vieja (Oud Havana) staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst. Deze stad ontstond in 1519 door de Spanjaarden en speelde een belangrijke rol in de Spaanse kolonisatie van Latijns-Amerika. Door de culturele bloei in de 19de eeuw wordt het ook wel ‘De parel van de Cariben’ genoemd. Struin door de straten om de kleurrijke herenhuizen en de ronkende vintage auto’s te bewonderen.

Habana Vieja heeft vijf grote pleinen, waarvan Plaza Vieja het meest architectonisch eclectische plein is. Met een mix van Cubaanse barok en de door Gaudí geïnspireerde art nouveau. Het levendige plein en de fontein zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en je vindt er gezellige terrassen en veel live muziek. In de haven van Havana staat het door golven geteisterde fort ‘Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro’, dat hoog op een rotsachtige klif boven de Atlantische Oceaan uittorent. Het fort beschermde vroeger de haven tegen piraten en buitenlandse indringers.

10. Bukhara (Oezbekistan): historie en islamitische architectuur

Bukhara, Oezbekistan

De historische stad Bukhara is - sinds de oprichting meer dan 2000 jaar geleden - een knooppunt voor handelaren en reizigers. De stad ligt in een oase in de Zerafshan-rivierdelta in centraal Oezbekistan, op een kruispunt van oude handelsroutes, waaronder de beroemde Zijderoute. Het was een essentiële stopplaats voor kooplieden aan de rand van de Kyzyl Kum (Rood Zand) en Kara Kum (Zwart Zand) woestijnen. Bukhara is een van de heiligste steden in Centraal-Azië.

Je vindt er belangrijke monumenten uit de oudheid, zoals de beroemde graftombe van Ismail Samanai, die in de 20ste eeuw is uitgegraven en gerestaureerd. Het is het best bewaard gebleven voorbeeld van 10de eeuwse islamitische architectuur, met elementen als bogen, koepels en pilaren. Ook het Po-i-Kalân Complex is een bezienswaardigheid op zich, met de Kalân-moskee, de Mir-i Arab-madrassa en de opvallende Kalyan-minaret (Grote Minaret). Deze werd in de 11de eeuw gebouwd. Op de minaret van 47 meter hoog zie je blauwe tegels en 14 verschillende banden met inscripties.

11. De onder lava bedolven stad Pompeii in Italië

Pompeii, Zuid-Italië

De Romeinse stad Pompeii ligt aan de voet van de Vesuvius vulkaan, in de buurt van Napels. Bij een uitbarsting van deze vulkaan in 79 na Christus werd de stad bedolven onder lava. Pas in 1748 werden de eerste opgravingen gedaan. Bij de belangrijkste poort van Pompeii ontdekte een wetenschapper holle ruimtes onder de dikke laag lava, doordat de lichamen van de bedolven mensen in de loop der eeuwen waren vergaan. Er moet op die plek veel paniek zijn ontstaan door de drommen mensen die via de poort de stad wilden ontvluchten.

In het centrum van Pompeii staat aan de noordkant de hoofdtempel - de Jupitertempel – met twee erebogen en de resten van een spreekgestoelte: de suggestus. In het zuidwesten staat het amfitheater waar gladiatorengevechten werden gehouden. Wandel je door de straten, dan zie je aan de spullen welk ambacht er in de huizen werd uitgeoefend: van bakovens tot medische instrumenten. Het Huis van de Vettii was van rijke handelaren, met een tuin vol beelden en fonteinen en kamers met prachtige fresco’s.

12. Tempel en graftombe in Mayastad Palenque (Mexico)

Tempel en graftombe in Mayastad Palenque, Mexico

De oude Maya's woonden vroeger in een groot gebied: de Chiapas, het schiereiland Yucatán, Belize, Guatemala en het westelijke deel van El Salvador en Honduras. Veel van de oude Maya-steden in Mexico zijn opgegraven; je ziet hier prachtige tempels en gebouwen. Bekende plaatsen zijn Chichén Itzá, Tulum en Uxmal. En niet te vergeten Palenque. Deze imposante Mayastad is bekend vanwege de indrukwekkende Maya-architectuur, ligging in het regenwoud én de beroemdste Mayakoning van allemaal: Pakal de Grote.

Een van de grootste en best bewaarde bouwwerken is de Tempel van de Inscripties, bekend om zijn hiërogliefen inscripties. In 1952 werd hier een verzegelde stenen ingang ontdekt naar een 25 meter dieper gelegen grafkamer. In de tombe lag het skelet van koning Pakal, die tot godheid was verklaard, met een dodenmasker van ingelegd goud en jade. Sommige tempels zijn overwoekerd door het regenwoud en andere zijn deels vergaan. In het nabijgelegen museum leer je meer over de Mayatijd en zie je opgegraven vondsten.

13. Verdwalen in de medina van Fez (Marokko)

De medina van Fez, Marokko

Van Marokko's keizerlijke steden is Fez de oudste; het was tot 1925 de hoofdstad van het moderne Marokko. Ook staat hier de oudste universiteit ter wereld. De stad ontstond in de 9de eeuw en in de gouden eeuw (tussen de 13de en 14de eeuw) werden de paleizen, madrassas (islamitische hogescholen), fonteinen, Arabische herbergen, moskeeën en woningen gebouwd. Je vindt ze stuk voor stuk in de door Unesco beschermde medina. Deze is in het afgelopen millennium weinig veranderd, het is nog steeds een doolhof van steegjes vol marktkramen. De geur van de iconische leerlooierijen komt je al snel tegemoet.

Grote kans dat je verdwaalt, maar dat maakt de beleving juist extra leuk. Zo blijft het een verrassing wat je tegenkomt. Uiteindelijk vind je altijd weer de juiste weg, want Fez heeft de vorm van een kom. Je wandelt bergafwaarts om in de medina te komen. Wil je terug? Dan loop je weer bergopwaarts.

14. Kyoto: Japanse tempels, tuinen en een magische waterval

De tempel Kinkaku-ji (het Gouden Paviljoen), Japan

Kyoto is gebouwd in 794 na Christus en was ruim 1000 jaar lang de keizerlijke hoofdstad van Japan. Het is nog steeds het centrum van de Japanse cultuur. De kunst van de Japanse tuinen heeft de landschapsarchitectuur over de hele wereld beïnvloed. Kyoto heeft 17 Unesco Werelderfgoedlocaties, waaronder de gouden rijen van Kinkaku-ji, de Zen-tuin van Ryoan-ji en de torenhoge pagode van To-ji; de hoogste van Japan.

Kinkaku-ji (het Gouden Paviljoen) is de meest bekende tempel, bedekt met bladgoud en omgeven door mooie tuinen. Een andere tempel is de Kiyomizudera (Pure Water Temple), waar je op de houten veranda een prachtig uitzicht hebt op Kyoto. Het ligt dicht bij de Otowa-waterval en maakt nu deel uit van de Kita Hosse-sekte van het Japanse boeddhisme. In het Jishu-heiligdom achter de grote zaal kun je drinken uit een van de drie stromen van de waterval: voor een lang leven, academisch succes of geluk in de liefde.

De 8 wereldwonderen die je écht wilt zien

Ontdek ze hier 

15. Delphi, waar het orakel van Apollo sprak

Delphi tempel in Athene, Griekenland

Ten noorden van Athene vind je het panhelleense heiligdom Delphi in een prachtig berglandschap met olijfbomen. Hier sprak het orakel van Apollo, dat vroeger de lotsbestemmingen van de Griekse wereld bepaalde. Delphi was in de 6de eeuw voor Christus het religieuze centrum. In de klassieke oudheid stond hier een belangrijke tempel voor de god Apollo. Vervolgens werden steeds meer Griekse goden vereerd en zo breidde het complex zich uit. Er werden zelfs sportcomplexen gebouwd voor de lokale Olympische Spelen.

De opgravingen bij Delphi duurden van 1892 tot 1935. Niet alleen de tempel van Apollo is een bezienswaardigheid. Iets verderop staat het amfitheater met oorspronkelijk 5000 zitplaatsen. Hier organiseerden ze Delfische festivals ter ere van een overwinning van Apollo op Python. Boven het theater zie je de ruïnes liggen van het stadion - met een renbaan van 178 meter lang - waar elke vier jaar de Pythische Spelen werden georganiseerd.

16. Lalibela in Ethiopië: een Nieuw Jeruzalem

De rotskerken van Lalibela, Ethiopië

De rotskerken van Lalibela in de hooglanden van Ethiopië zijn wereldberoemd. Ze behoren zelfs tot de eerste twaalf locaties die in 1978 door Unesco werden aangewezen als werelderfgoed. Het complex bestaat uit elf monolithische kerken die begin 13de eeuw uit de vulkanische rotsen werden gehouwen, in opdracht van de toenmalige koning Lalibela (1189-1229). Hij wilde van de stoffige stad een Nieuw Jeruzalem maken. Volgens de legende is het complex in 24 jaar voltooid, met de hulp van engelen die ’s nachts werkten. Maar waarschijnlijk heeft de bouw veel langer geduurd.

De kerken trekken veel pelgrims: je ziet ze overal in en om de kerken bidden. Niet zo gek, want Lalibela is een van de heiligste plekken in Ethiopië. Bete Ghiorghis (Huis van de heilige George) is de best bewaarde kerk. Op de ramen zie je spitsbogen en bladmotieven en het dak is versierd met Griekse kruizen. In de kerk staat een kist, waarin volgens de overlevering het gereedschap van koning Lalibela wordt bewaard. De kerk bereik je via een deels onderaardse gang.

17. Skellig Michael (Ierland): bedevaart voor Star Wars-fans

Skellig Michael, Ierland

Zo’n 12 kilometer uit de kust ten zuidwesten van Ierland liggen de rotsachtige Skellig eilanden. De eilanden zijn geliefd onder vogelliefhebbers door de populatie Jan van Genten (op Little Skellig bevindt zich de op een na grootste kolonie ter wereld) en papegaaiduikers. Het grootste eiland is Skellig Michael, waar op de top (230 meter) een kloostercomplex staat. Het is rond de 7de eeuw gebouwd en bestaat uit zes bijenkorfvormige stenen hutten met twee gemeenschappelijke ruimtes. Vermoedelijk konden hier niet meer dan twaalf monniken tegelijk wonen, die leefden van vis, vogels, eieren en de oogst van hun groentetuin. Je bereikt het klooster via 618 steile, ongelijke treden. In totaal mogen er op het eiland 180 mensen per dag komen.

Deze afgelegen eilanden werden verlaten aan het einde van de 12de eeuw en veranderden in een bedevaartsoord. Eerst voor katholieken en daarna voor filmliefhebbers. Skellig Michael werd gekozen als locatie voor de film Star Wars: The Last Jedi. Daarin is het eiland de woonplaats van Jedi Meester Luke Skywalker.

18. De forten van Rajastan (India) zijn magisch mooi

Het Amber Fort bij Jaipur, India

De Rajput-prinsen bouwden in de 8ste tot de 18de eeuw schitterende forten in Noord-India. Verschillende daarvan zijn erkend als Unesco Werelderfgoed. Ze liggen op de rotsachtige terreinen van het majestueuze Aravalli-gebergte. Het Amer Fort (ook wel het Amber Fort genoemd) ligt op de top van een heuvel in de buurt van de roze stad Jaipur. Dit prachtige paleis is een waar architectonisch meesterwerk met roze en geel zandsteen, doolhofachtige gangen en kronkelige trappen.

Waar het Ranthambhore fort midden in de dichte bossen van het (door tijgers bevolkte) Ranthambhore National Park ligt, staat het Jaisalmer Fort in het gouden zand van de Tharwoestijn. Het is eigenlijk een kleine stad met drieduizend inwoners. Er staan huizen, tempels, winkels en restaurants. Op het pad naar boven kun je via meerdere toegangspoorten het fort in; de laatste leidt je naar het populaire openbare plein Dashera Chowk. Van boven heb je een panoramisch uitzicht op de goudgele stad Jaisalmer.

19. De Pueblo-indianenwoningen in Mesa Verde (USA)

De Pueblo-indianenwoningen in Mesa Verde, Amerika

Het Mesa Verde National Park – in het zuidwesten van Colorado – werd opgericht in 1906 en is het enige Amerikaanse nationale park dat zich uitsluitend op archeologie richt. Het beschermt bijna vijfduizend archeologische vindplaatsen. Het Mesa Verde-plateau ligt op 2600 meter hoogte. Van de 6de tot 12de eeuw bouwden een groep indianen hier hun huizen op. Ze groeven woningen in de grond uit, waarbij de wanden van de kuilen dienden als muren. Vanaf de 8ste eeuw bouwden de Pueblo Indianen hun huizen boven de grond, in de vorm van een flatgebouw met soms meer dan 50 vertrekken. Tijdens de 12de eeuw vestigden ze zich in de grotten van het tafelplateau.

Je ziet hier nog steeds honderden rotswoningen. De zogenaamde ‘Cliff Dwellings’. Het spannendste huis om te bezoeken is misschien wel het Balcony House: je komt er alleen via een 10 meter hoge ladder en kruipend door een tunnel. Verschillende rotswoningen hadden meer dan 100 kamers. De woningen zijn destijds plotseling verlaten. Het is nog steeds een raadsel waarom.

20. Chinese Muur: het grootste militaire bouwwerk op aarde

De Chinese Muur, China

De Chinese Muur (sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst) is een belangrijke toeristische trekpleister: vooral het goed bewaarde deel rond Peking wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. De muur is meer dan 20.000 kilometer lang, en gemiddeld zo’n 7 meter hoog en breed. Het is het grootste militaire bouwwerk op aarde, dat op veel plekken over bergkammen loopt.

De Chinese Muur begint in het oosten aan de zee bij Shanhaiguan en eindigt in het westen bij Jiayuguan in de Gobiwoestijn. Tijdens de eerste Qin dynastie (220 voor Christus) - werden gedeelten van vroegere vestingwerken samengevoegd. Mede hierdoor vormt de muur geen rechte lijn. Het bouwen duurde nog eeuwen voort, tot aan de Ming dynastie (1368-1644). In totaal hebben miljoenen mensen aan de Chinese Muur meegewerkt. Op plekken waar je eventuele aanvallen kon verwachten, bouwden ze forten en torens, zoals het grote Fort bij Jiayuguan uit 1372, met binnenin verschillende gebouwen. Zo zijn er een tempel en een theater waar de Qing-troepen werden vermaakt. Je kunt hier langs de kanten wandelen en de muren beklimmen.

21. De imponerende Leeuwenrots van Sigiriya in Sri Lanka

De imponerende Leeuwenrots van Sigiriya, Sri Lanka

In het midden van Sri Lanka, in de buurt van de stad Dambulla, steekt een enorme rotskolom uit het tropische regenwoud. De heuvel werd door koning Kashyapa (477 – 495 na Christus) uitgekozen als dé plek voor zijn nieuwe hoofdstad. De verhoogde ligging bood een geweldig uitzicht over de omgeving; een voordeel als hij werd aangevallen. Zijn paleis werd bovenop de rots gebouwd en de zijkanten werden versierd met kleurrijke fresco’s. Op een klein plateau kwam een poort in de vorm van een enorme leeuw, die diende om bezoekers te verwelkomen en vijanden te waarschuwen. De poten van de leeuw zijn er nog. De hoofdstad en het paleis werden na de dood van de koning verlaten. Tot de 14de eeuw werd het gebruikt als boeddhistisch klooster.

De rots beklim je in ongeveer 1,5 uur via trappen met in totaal 1250 treden. Halverwege de klim zie je op de rotswand beroemde fresco’s met hierop 22 sierlijke meisjes met ontbloot bovenlichaam. Eenmaal boven wacht je een mooi uitzicht over het groene landschap.

22. La Cité de Carcassonne: historische vestingstad in Frankrijk

La Cité de Carcassonne, Frankrijk

Carcassonne is een historische vestingstad met enorme vestingwerken uit de pre-Romeinse periode. Gelegen in de Aude, het land van de Katharen. Het is een van de meest indrukwekkende ommuurde steden van Frankrijk, met een kasteel en een mooie gotische kathedraal uit 1096. De massieve muren en 53 torens beschermden de stad tijdens de middeleeuwen.

Carcassonne is na Parijs en de Mont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. Met als bekendste bezienswaardigheid de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad: La Cité. Deze ‘Ville fortifiée historique de Carcassonne’ staat sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het ligt in de ‘bovenstad’ van Carcassonne en is de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen. Leeg en verlaten is het er niet: er wonen nog steeds honderden mensen. Ga ook naar het 12de eeuwse kasteel Château Comtal en maak een wandeling langs de vestingmuren. Andere bezienswaardigheden zijn de Saint-Nazaire basiliek en de Pont Vieux: een oude stenen brug over de rivier de Aude.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.