Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 8 wereldwonderen die je écht wilt zien

De wereld ontdek je met ANWB

Van veel wereldwonderen is vandaag de dag niets meer over; de natuur is prachtig, maar ook verwoestend. Dat deze acht bijzondere bouwwerken nog bestaan, is een wonder op zich. Ze vallen op in grootte en schoonheid, en brengen de geschiedenis voor je ogen tot leven.

Bewonder het witmarmeren liefdesmonument Taj Mahal in India, dat Keizer Shah Jahan voor zijn overleden vrouw liet maken. Struin door het Colosseum in Rome waar 50.000 toeschouwers destijds in spanning naar de brute gladiatorengevechten met wilde dieren keken. Stap in Rio de Janeiro op de trein naar Cristo Redentor of loop in de voetsporen van de Inca’s naar Machu Picchu. Deze acht wereldwonderen zijn stuk voor stuk indrukwekkend. En mocht je uitgekeken zijn, we geven meteen wat tips voor andere bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving.

1. Oude Maya-architectuur in prachtig Chichén Itzá in Mexico

Piramide van Kukulcán op het schiereiland Yucatán, Mexico

De Mayastad Chichén Itzá ligt in het binnenland van schiereiland Yucatán en kwam in de 9de eeuw tot bloei. De 30 meter hoge tempel El Castillo, gebouwd in de vorm van een trappiramide, is gewijd aan de slangengod Kukulcan. In totaal tellen de vier zijden 365 treden, het aantal dagen van het jaar. Tip: neem een gids in de arm, die met bijzondere verhalen over de geschiedenis van Chichén Itzá de stad extra tot leven brengt.

Op anderhalf uur rijden ligt nog zo’n interessante Mayastad: Coba, waar het een stuk rustiger is. De 42 meter hoge tempel is een plaatje. Maar wat misschien nog wel leuker is: huur bij de ingang een fiets om door de jungle te toeren, langs nog meer mooie tempels en ruïnes. Tien minuten rijden verderop ligt cenote Choo-Ha: een prachtige grot met helderblauw water. Volg de trappen naar beneden en neem een duik om een rondje te zwemmen onder de druipende stalactieten.

2. Reis net als Christus de Verlosser naar Rio de Janeiro

Cristo Redentor in Rio de Janeiro, Brazillië

Denk je aan Rio de Janeiro, dan zie je het wereldwonder Cristo Redentor (Christus de Verlosser) vast voor je. Hij pronkt sinds 1931 op de 710 meter hoge Corcovado-berg en is indrukwekkend groot: 38 meter hoog, 28 meter breed. Stap onderaan de berg in de Corcovado-trein die je in 20 minuten naar de top brengt. Dan heb je alleen nog 222 traptreden te gaan – of je pakt de lift of roltrap. Leuk weetje: het beeld is gemaakt in Frankrijk door beeldhouwer Paul Landowski en werd in delen van 16 ton per schip naar Rio de Janeiro vervoerd.

Pak beneden de knalgele tram naar de sfeervolle, en volgens velen de leukste, wijk Santa Teresa. Bekijk er de trappen van Selarón met felgekleurde mozaïektegels en bezoek Museu da Chácara do Céu, een van de meest uitgebreide kunstmusea van de stad. Zoek ook een plekje op het 4,5 kilometer lange (bruisende) strand Copacabana en geef je ogen de kost met al die zonnende, voetballende en zingende mensen.

3. Herbeleef de gladiatorengevechten in Rome’s Colosseum

Het Colosseum in Rome, Italië

Het Colosseum, opgericht als Flavisch Amfitheater, was na het jaar 80 eeuwenlang de locatie voor heftige gladiatorengevechten met wilde dieren zoals leeuwen en nijlpaarden. Het bestaat uit vier verdiepingen: de gevechten speelden zich in het diepste deel af. Omdat de arenavloer is ingestort, zie je nu de half overdekte kelders waarin de gladiatoren en bloeddorstige dieren werden klaargestoomd om het strijdveld op te gaan. Ook zie je de oude tribunes en mooie bogen om je heen. Zo’n vijftigduizend toeschouwers keken in spanning toe wie er ging winnen. Het dichtst bij de arena zaten de rijke families, op de tweede verdieping de soldaten (middenklasse) en nog hoger zat het armere deel van de bevolking.

Naast het Colosseum ligt het Forum Romanum, waarschijnlijk de grootste historische site ter wereld. Dit was vroeger het centrum van het Romeinse Rijk. Vandaag de dag is het een groot archeologisch park met verschillende ruïnes die je een kijkje geven in het alledaagse leven van de Romeinse oudheid. Nog steeds zijn archeologen bezig met opgravingen om waardevolle ruïnes bloot te leggen.

Dit artikel gaat hieronder verder.

Op verre reis? Hier moet je allemaal op letten

Meer informatie 

4. De Chinese Muur: ’s werelds grootste militaire bouwwerk

Chinese Muur met zonsopgang, China

De meer dan 20.000 kilometer lange Chinese Muur is het grootste militaire bouwwerk ter wereld. Beginnend in het oosten aan de zee bij Shanhaiguan en eindigend in het westen bij Jiayuguan in de Gobiwoestijn. Het diende voornamelijk als verdediging tegen de Mongoolse heersers. Gedeelten van vroegere vestingwerken zijn tijdens de eerste Qin dynastie (220 voor Christus) samengevoegd. Daarom vormt de muur geen rechte lijn, maar slingert-ie zich een weg door het land.

Je kunt The Great Wall op verschillende plekken beklimmen. Start bijvoorbeeld bij Mutianyu, in het Huairoudistrict in Peking. Een populaire plek (lees: druk), maar hoe verder je loopt hoe rustiger het wordt. Zin in een ‘echte’ muurwandeling? Pak de wandeltocht tussen Jinshanling en Simatai van ongeveer 7 kilometer langs ruim 40 wachttorens: gids verplicht. Het is een ongerept stuk van de muur waar maar weinig toeristen komen. Een andere interessante plek is het grote Fort bij Jiayuguan uit 1372, met een tempel en een theater waar de Qing-troepen werden vermaakt. Je kunt hier de muren beklimmen.

5. Machu Picchu: dé verlaten Inca-stad in Peru

Machu Picchu, Peru

De ruïnestad Machu Picchu was ooit van de Inca’s, die in dit deel van Zuid-Amerika tussen 1400 en 1532 de dienst uitmaakten. Er konden ongeveer 750 personen verblijven. Gezien de ontoegankelijkheid was het waarschijnlijk een buitenverblijf voor belangrijke mensen, zoals koningen. De Spanjaarden verdreven de Inca’s en het werd een verlaten stad. Pas in 1866 werd deze – volledig overwoekerd – weer ontdekt. Dwaal rond en bewonder de tempels voor de zonnegod en de maangodin, en de zonnewijzer op het hoogste punt van de stad.

Je bereikt Machu Picchu al wandelend (2 uur) of met de bus vanuit Aguas Calientes. Echte avonturiers gaan voor de beroemde 45 kilometer lange Inca Trail, waar je vier dagen over doet. Dit is het pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen,dwars door het ruige berglandschap, langs verschillende Inca-ruïnes. Liever een iets makkelijkere vierdaagse hike naar Machu Picchu? De Lares Trek leidt je langs de beroemde thermo-medische baden van Lares, prachtige meren en het laatste overgebleven dorp dat nog steeds volgens de Inca-tradities leeft.

6. Een koninklijk graf in de rotsen van eeuwenoud Petra

Petra, Jordanië

De duizenden jaren oude Nabateese karavaanstad Petra is half gebouwd, half uitgehouwen in de rots. Omgeven door bergen vol passages en kloven. The Treasury – de Schatkamer van de Farao – doemt op als je het einde van de Siq bereikt, een 1,2 kilometer lang kronkelend pad door een smalle kloof. Dit koninklijke graf is in 56 voor Christus uitgehakt in rozerode rotsen. Omhoog in het midden van de bovenverdieping zie je een urn. Volgens de legende verborg een mysterieuze farao zijn schatten daarin. Om bij de Monastery (Ad-Deir) te komen, heb je een klim van zo’n 800 treden voor de boeg. Dit is het grootste en volgens velen mooiste monument in Petra. Een graftombe die later als kerk werd gebruikt.

Ga vóórdat je dit wereldwonder bezoekt, naar Little Petra; een buitenwijk van de oude stad. Het is alvast een voorproefje van wat Petra gaat brengen, met een kleine Siq die je naar de monumenten leidt. Het bijzonderst hier zijn de bewaard gebleven muurschilderingen; zo ongeveer alle schilderingen in Petra zijn namelijk verdwenen.

7. De Taj Mahal in India: een ode aan de liefde

Taj Mahal, India

Dan het bekendste liefdesmonument ter wereld: de witmarmeren Taj Mahal aan de oever van de heilige rivier Yamuna. Keizer Shah Jahan gaf opdracht voor de bouw en heeft zich werkelijk met elk detail bemoeid. Het moest een mausoleum worden voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 overleed tijdens de geboorte van haar veertiende kind. Zo’n 20.000 Indiërs hebben aan het bouwwerk gewerkt, 22 jaar lang. Het mooiste moment om dit wereldwonder met de prachtige tuin te bezoeken is rond zonsopkomst: dan is de lichtinval het mooist.

De keizer overleed in 1666 en werd bij zijn vrouw begraven. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, want hij wilde een kopie van het bouwwerk in zwart marmer als laatste rustplaats voor zichzelf. De fundamenten waren gelegd, toen de keizer door zijn zoon Aurangzeb werd afgezet. De laatste zeven jaar leefde hij in gevangenschap in het fort van Agra, met uitzicht op de Taj Mahal. Je kunt dit fort, gemaakt van roodbruin zandsteen, bezoeken. Binnen de kilometerslange verdedigingsmuren zie je paleizen, moskeeën en monumenten.

8. Een bijzondere klim in de piramide van Cheops in Egypte

Piramides, Egypte

Op slechts 25 kilometer van Caïro ligt de piramide van Cheops, ook wel bekend als de Grote Piramide: 145 meter hoog, opgebouwd uit ruim 2,3 miljoen kalkstenen blokken. De bouw schijnt zo’n twintig jaar te hebben geduurd, met hulp van tweeduizend arbeiders. Stap de piramide in om de grafkamer van farao Cheops te bekijken. Het is een inspannende klim door smalle, lange en lage, steile gangen. Dit maakt het al een bijzondere ervaring op zich.

De piramide van Cheops vormt samen met die van Khafre en Menkaure de 5000 jaar oude Piramiden van Gizeh, een complex dat wordt bewaakt door de Sfinx. Dit kalkstenen beeld bestaat uit het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Alles bij elkaar zo’n 20 meter hoog en 73 meter lang. Van wie het gezicht is, blijft een raadsel. Archeologen hebben wel een vermoeden: het gezicht zou van farao Chefren zijn, de zoon van farao Cheops.

Meer tips en informatie voor verre reizen

18 bijzondere verre vakantiebestemmingen voor 2024 
Van varen door de jungle tot net uit het ei gekropen schildpadden zien op het strand. Ontdek al onze vakantietips voor 2024.
Ontdek de wereld tijdens een verre reis 
De wereld ontdekken op de manier die jij wenst. Van comfortabele groepsrondreizen onder begeleiding van de beste reisleiders tot volledig georganiseerde en flexibele privé rondreizen.
Op verre reis? Hier moet je op letten 
We geven je wat gouden tips om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan. Van een visum aanvragen tot de juiste dekking van je reisverzekering.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.