Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Dit zijn de mooiste tempels van Azië

Grote Boeddhabeelden, veel goud en gedetailleerde versieringen kenmerken de veel tempels van Azië. Van de indrukwekkende tempelstad Ankor Wat in Cambodja tot de grootste boeddhistische tempel ter wereld: de Borobudur in Indonesië. Dit zijn de tien mooiste tempels en tempelsteden van Azië

1. Myanmar: tweeduizend tempels in Bagan

In Bagan in Myanmar vind je meer dan tweeduizend tempels en pagodes. Bagan is een plaatsje van slechts 20.000 inwoners maar ondanks dat biedt het wel een indrukwekkende omgeving met immense kunstschatten. Het ultieme uitzicht heb je vanaf een hoger gelegen uitkijkpunt, vanaf hier heb je werkelijk overal tempels om je heen. Tip: bezoek Bagan bij zonsopkomst of zonsondergang voor een onvergetelijke ervaring.

Meer hoogtepunten in Myanmar


2. Tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja

De grootste toeristische attractie van Cambodja is het tempelcomplex Angkor Wat. Het complex bestaat uit honderden tempels die zijn gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw. In de 15e eeuw werd het enorme complex deels verlaten, waardoor de tempels overwoekerd zijn door de jungle. Angkor is tegenwoordig een uniek hoogtepunt in Cambodja en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je waant je in een compleet andere wereld tijdens een bezoek aan de meest bekende tempel Angkor Wat.

Bekijk de tips voor Cambodja


3. De kamasutra-tempels van Khajuraho in India

Khajuraho in India is bekend geworden vanwege de tempels met erotische afbeeldingen en beeldhouwwerken. De erotische afbeeldingen zijn alleen op de buitenkant van de tempel zichtbaar. De tempels werden gebouwd tussen 950-1050 en werden omringd door een muur. In de 12e eeuw raakte Khajuraho overwoekerd en pas in de 19e eeuw werden de tempels herontdekt. Daardoor zijn de tempels eeuwenlang verborgen gebleven en nooit verloren gegaan.

Bekijk meer inspiratie voor India


4. De grootste boeddhistische ter wereld: de Borobudur in Indonesië

De grootste boeddhistische tempel ter wereld is de Borobudur in Java in Indonesië. In het hart van Java ligt het meer dan drieduizend jaar oude tempelcomplex. Eeuwenlang lag het religieuze monument verborgen onder vulkanisch as en aarde. Aan het einde van de wandeling naar Borbobudur toe geniet je vanaf deze gigantische stenen constructie van een prachtig uitzicht over de nevelige regenwouden en rokende vulkanen.

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië


5. Koningsstad Polonnaruwa in Sri Lanka

Polonnaruwa is een van de oudste steden in Sri Lanka en kent daarom een rijke geschiedenis. In deze oude tempelstad vind je de mooiste ruïnes van het land. Het Gal Vihara-heiligdom is wellicht wel het meest imposante bouwwerk. Vier enorme Boeddhabeelden, uitgehouwen uit massieve blokken graniet, bewaken de offerschalen bij het tempelcomplex. Een andere indrukwekkende tempel in Polonnaruwa is de Vatadage, een uitbundige cirkelvormige tempel bedekt met prachtige versieringen en kunstwerken.

Bekijk alle ANWB reizen naar Sri Lanka


6. Hangende tempels en grotten van Datong in China

In de noordelijke provincie Shanxi ligt de industriestad Datong. Datong staat bekend om de Hangende tempel en de Yungang-grotten. Het houten tempelcomplex is gelegen tegen de heilige berg Mt. Hengshan en hangt op zo'n 75 meter hoogte. In de tempel bevinden zich verschillende hallen met diverse prachtige beelden. De vertegenwoordigers van verschillende religies: Boeddha, Laozi en Confucius, staan hier broederlijk naast elkaar.

Meer bezienswaardigheden in China


7. Japan: torii's tellen van Fushimi Inari Taisha

Tijdens het ontdekken van de stad Kyoto mag een bezoek aan de veel gefotografeerde Fushimi Inari-tempel niet ontbreken. De weg naar het tempelcomplex toe is zeer bijzonder, het pad bestaat uit duizenden rood-oranje beschilderende torii-poorten. Het pad is ongeveer 4 kilometer lang waarna je uiteindelijk op de top van de berg uitkomt. Hierbij geldt hoe hoger je komt, des te mooier het wordt. 

Ontdek alle bezienswaardigheden van Japan

Bekijk de hoogtepunten

8. Swayambhunath: de apentempel van Nepal

De Swayambhunath-tempel in Nepal is vanaf verschillende plekken in Kathmandu goed te zien en biedt een fantastisch uitzicht over de vallei. Het wordt door de boeddhisten gezien als een van de heilige plekken in Nepal. Schrik niet van de vele apen die rondom de tempel lopen, de Swayambhunath-tempel wordt niet voor niets de apentempel genoemd.

Meer hoogtepunten in Nepal


9. Taktshang ofwel 'het tijgernest' in Bhutan

Combineer Nepal met een bezoek aan Bhutan en bewonder ook hier een bijzondere tempel. Gelegen tegen de granieten bergwand van de Paro-vallei bevindt zich het mooie Taktshang-klooster. Taktshang betekent letterlijk Tijgernest. Het verhaal gaat dat de stichter van het Tibetaanse boeddhisme hier op de rug van een tijger naar toe vloog en jarenlang in retraite ging. Het bijzonder sfeervolle klooster bestaat uit prachtige muurschilderingen en een onvergetelijk mooi uitzicht.

Bekijk meer inspiratie voor Bhutan


10. Wat Chai Watthanaram in Thailand: bezaaid met Boeddha's

De voormalige hoofdstad van Thailand, Ayutthaya, staat bekend om haar historische tempels en Boeddhabeelden. De Wat Chai Watthanaram is een van de mooiste tempelcomplexen in Ayutthaya. De tempel heeft een prachtige ligging aan de oever van de Chao Phraya-rivier en de tempel wordt omringd door een enorm grasveld.

Bekijk alle reizen naar Thailand

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!