De betoverende bezienswaardigheden van India
India, rijk aan heilige rituelen, koeien en de miljoenen Indiërs zelf. Omgeven door forten en sprookjesachtige paleizen. Een land dat al je zintuigen op scherp zet. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je reis naar India niet mag missen.
India omhelst, doordringt en confronteert je. Een reis langs kleurrijke dorpjes, oude steden en imposante tempels. Van de chaos in de straten van New Delhi tot de overweldigende rust rond het Himalayagebergte. Het goudgele Jaisalmer midden in de woestijn en het tropische Goa maken de diversiteit compleet – India is een bestemming met vele gezichten. Tijdens je reis naar India weet je nooit wat je te wachten staat. Laat je verrassen door de meest betoverende bezienswaardigheden van India.
1. Geef je over aan de chaos van New Delhi
Grote kans dat je rondreis begint in de hoofdstad New Delhi, een stad die je met al je zintuigen beleeft. Kraampjes vol geurige specerijen, stampvolle straten en tot de nok toe gevulde winkels wisselen elkaar continu af in deze miljoenenstad. Riksja’s crossen heen en weer tussen bruisende markten. Kleurig en door de stapels lokaal verbouwde groenten en fruit vaak onbedoeld biologisch.
Deze andere wereld is voor menig reiziger wat overweldigend, maar typisch India. De stad is bezaaid met overblijfselen van de oude keizerrijken, zoals het Rode Fort. Met muren van rood zandsteen, die meer dan 2 kilometer lang en 18 meter hoog zijn. Het fort is gebouwd in opdracht van Mogolkeizer Shah Jahan en moest dienen als zijn huis. Een hoogtepunt van de Mogolse cultuur en daarbij een van de mooiste bezienswaardigheden van New Delhi.
2. Jaisalmer: woestijnstadje gehuld in zandkleurige gevels
Jaisalmer glinstert als een fata morgana in de Tharwoestijn, dichtbij de grens van Pakistan. Relatief rustig en door de relaxte sfeer kan je hier rustig bijkomen van alle indrukken. De stad heeft haar ligging te danken aan een belangrijke handelsroute voor specerijen, wat een grote groei voor de stad betekende in de 16e tot 18e eeuw. Hiervan zijn nog veel sporen zichtbaar in de stad zoals de oude Haveli’s, oude handelshuizen, gebouwd voor de rijke kooplieden. Zandkleurige, gouden gebouwen die goed passen bij de woestijnachtige omgeving.
De mooiste bezienswaardigheid van Jaisalmer is het gelijknamige fort, gelegen op een 76 meter hoog plateau. Sinds de middeleeuwen is er weinig veranderd. Zo is het fort nog steeds bewoond en zijn de nauwe steegjes te smal voor verkeer.
3. Een tropische ontsnapping op de stranden van Goa
Uitgerekte palmstranden en feesten tot diep in de nacht. Goa is amper vergelijkbaar met de rest van India. Daarom een welkome afwisseling om te onttrekken aan de Indiase hectiek. Deze stad aan de westkust is een voormalige Portugese kolonie en werd pas deel van India in 1962. Door deze samensmelting vind je katholieke kerken tussen de hindoeïstische tempels.
Op het strand Palolem tref je een tropisch paradijs, een werkelijk plaatje. Gelegen aan een kuststrook van meer dan 100 kilometer vind je er een perfecte baai en een schitterend uitzicht op de Sahyadri Hills. Slaap in een hutje op het strand, sluit aan bij een kookles of sta vroeg op voor een yogasessie bij de opkomende zon. Of doe gewoon even helemaal niks en blijf lekker hangen in je strandstoel.
4. Een spirituele reis naar het mystieke Rishikesh
Mystiek, spiritueel en ook wel ‘de yogahoofdstad van de wereld’ genoemd. Rishikesh is omgeven door bergen, aan de voet van de Himalaya en een magneet voor pelgrims en spirituele toeristen. Op iedere hoek van de straat vind je meditatieplekken, yogacentra, ashrams en ayurvedische artsen. Met een bezoek aan een astroloog of palmlezer wordt je reis naar India niet alleen een reis naar een andere wereld, maar ook naar jezelf.
Vanuit Rishikesh loop je via de indrukwekkende Ram Jhula – een hangbrug boven de heilige rivier de Ganges – de Himalaya in. Anders dan in Varanasi, is de Ganges-rivier hier schoon maar ijskoud. Wanneer de avondwind door de vallei waait en de rust je tegemoet komt, wordt je reis door overweldigend India letterlijk even op pauze gezet.