Vakantie Sri Lanka

Het noorden en oosten van Sri Lanka bestaan uit uitgestrekte laagvlakten, met daarin geïsoleerde bergtoppen. Het centrale bergland, met de beroemde theeplantages, loopt terrasgewijs op naar een hoogte van 2524 m (Pidrutalagala). Er heerst een tropisch klimaat dat door de moesson wordt beïnvloed. De boeddhistische tempels in Kandy, Polonnaruva en Dambulla zijn bezienswaardig, naast een aantal Nederlandse koloniale overblijfselen uit de tijd van de VOC. Sri Lanka wordt gescheiden van India door de Palk Strait en de Golf van Mannar.

Attracties en evenementen

Op safari in het Yala National Park kun je krokodillen, waterbuffels en olifanten tegenkomen. In het Udawalawe National Park stuit je gegarandeerd op een kudde olifanten. In opkomst voor toeristen zijn Ayurvedakuren, waarbij een behandeling met kruidenpillen en massages wordt gegeven gedurende een dag of veertien. Als het even kan moet je een poya, een vollemaansfeest bezoeken, waar met optochten, traditionele muziek en dans gebeurtenissen uit het leven van Boeddha worden herdacht. Hoewel het poppenspel lijkt uit te sterven, worden er voor toeristen nog wel poppenspelen, zoals de Ramayana, opgevoerd. Een attractie van een andere orde in Sri Lanka is een bezoek met rondleiding aan een theeplantage en -fabriek.

Bezienswaardigheden

Verleidelijke stranden, uitdagende watersporten, prachtige landschappen, baaien, vruchtbare velden, tropische wouden, imposante bergen, rivieren en watervallen, oude steden, koloniale forten, een levendige cultuur en een gastvrije bevolking – het is allemaal te vinden op Sri Lanka. De hoofdstad Colombo is een fascinerende stad, met een mengeling van oosterse en westerse cultuur, maar ook een mix van oud en nieuw. Kandy, de hoofdstad van het heuvellandschap, wordt wel de mooiste stad van Sri Lanka genoemd. Hier vind je de heilige tand van Boeddha in een altaar. In Galle ligt het grootste koloniale fort van Azië, gebouwd door de Hollanders. Het Dutch Period Museum staat in Colombo. Hier kun je de architectuur en een typisch interieur uit de Nederlandse koloniale periode bekijken.

TIP: Bekijk onze top 10 bezienswaardigheden Sri Lanka

Dorpen en steden

Koloniale overblijfselen te over in Sri Lanka: Nederlandse forten, kanalen en kerken, en Engelse landhuizen, clubs en rechtbanken. Galle is dé plaats om dit soort overblijfselen te bekijken. Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, heeft veel moskeeën, boeddhistische en hindoetempels. De stad Kandy is rondom een prachtig meer gebouwd. De interessantste attractie van deze stad is de Dalada Maligawa (de Tempel van de Tand – van Boeddha). In het centrale bergland van Sri Lanka liggen tussen de felgroene theeplantages stadjes met fraaie koloniale hotels.

Eten en drinken

Rijst met curry is het belangrijkste gerecht. Deze curry's zijn pittiger dan in India, maar worden voor de toeristen steevast aangepast. De variatie is eindeloos. Als bijgerecht komen vaak mallung (gebakken bladgroente) en parripu (rode linzencurry) op tafel. Ook geraspte kokos en yoghurt zijn op tafel te vinden, om een gerecht milder te maken. Is het niet heet genoeg, dan kan er wat pol sambol, geraspte kokos met chilipeper, op het bord. De Indiase curry's zoals thali en biriyani zijn ook te vinden, evenals rotty (gevulde pannenkoek). Er wordt heel veel thee gedronken, sterk en met melk en suiker. Naast flessenwater zijn er lokale frisdranken verkrijgbaar, met smaken als gember, ananas en mango. Lokale biermerken zijn Lion Lager, Royal Pilsner en Three Coins. Toddy is een soort ciderachtige drank van kokospalm. Het wordt zo gedronken, maar ook gedistilleerd tot arrack. Arrack is er in vele kwaliteiten en sterktes en wordt veel in cocktails verwerkt. Tijdens de poya (elke volle maan) mag er geen drank verkocht worden.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Sri Lanka? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Sri Lanka