Naar artikel

9 onvergetelijke treinreizen

Rail je mee?

Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Negen treinreizen om van te dromen. Rail away!

1. Spektakel in de Zwitserse Alpen: Bernina Express

De aanleg van de spoorlijnen door het weerbarstige Zwitserse en Noord-Italiaanse landschap was geen eenvoudige zaak. De noordzuidverbinding tussen Chur en Tirano vergde 196 bruggen en 55 tunnels. Tot de absolute hoogtepunten behoort het Landwasserviaduct (zie foto). Als de trein dit passeert, komt hij uit een kaarsrechte, steile rotswand, rijdt dan in een bocht over het 136 meter lange en 65 meter hoge viaduct en verdwijnt vervolgens weer in een tweehonderd meter lange tunnel. Ook spectaculair: bij Brusio is een schitterend keerviaduct gemetseld, waardoor het lijkt alsof de trein onder zichzelf doorrijdt. Tip: de treintrajecten Glacier Express en de Golden Line zijn ook zeer de moeite waard.

Bekijk onze treinreizen door Zwitserland


2. Kleurenpracht: Cuzco-Machu Picchu

Een lappendeken van gele en groene velden, knalblauwe luchten, al even blauwe meertjes, groene eucalyptusbomen en altijd in de verte de machtige bruine flanken van de wit getopte Andesbergen. De felgekleurde poncho’s van de Peruaanse plattelanders completeren het palet. De drie uur durende treinreis van het sfeervolle koloniale Cuzco naar de legendarische, oude Incastad Machu Picchu in Peru is een fantastisch feest van kleuren.

Bekijk het aanbod naar Peru


3. Romantisch langs de Rijn: Mainz-Keulen

Op het treintraject tussen Rüdesheim en Koblenz zijn meer dan dertig kastelen te vinden. Om die reden noemen de Duitsers dit deel de ‘Romantische Rijn’. De Linke Rheinstrecke (die langs de westelijke oever loopt) is het meest pittoresk. Het traject tussen Mainz naar Keulen is 185 km lang. De treinen doen, afhankelijk van het aantal tussenstops (van ruim tien tot wel veertig), 2,5 tot 3,5 uur over de afstand. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

Bekijk de bezienswaardigheden in Keulen


4. Beren op het spoor: Rocky Mountaineer

De luxe Rocky Mountaineer in Canada voert door een van de spectaculairste berglandschappen ter wereld: machtige, deels besneeuwde bergen, geheimzinnige naaldwouden en indrukwekkende wolkenluchten die regelmatig worden gespiegeld door uitgestrekte meren. Met een beetje geluk zie je vanachter je panoramaraam beren lopen. Halverwege, in de plaats Kamloops, wordt er overnacht in een luxe hotel.

Bekijk meer inspiratie voor Canada


5. Harry Potter-decor: North Yorkshire Moors railway

Nergens zijn museumtreinen zo populair als in Groot-Brittannië, de bakermat van het spoor. De populairste is de North Yorkshire Moors Railway. Een van de stations, Goathland, figureerde als Zweinsveld in de Harry Potter-films. Na Goathland gaat het langzaam heuvelafwaarts, richting het historische kuststadje Whitby, waar de geest van graaf Dracula de reiziger opwacht. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

Top 5 nationale parken in Noord-Engeland


6. Bella Toscana: Florence-Pisa

Vergeet de rechtstreekse intercity, kies voor het boemeltje tussen deze twee beroemde Italiaanse renaissancesteden en stap onderweg uit in Viareggio, Lucca of Pistoia. Geniet van het gekwetter van je Italiaanse medepassagies en van het beroemde landschap: lieflijk glooiend, begroeid met olijfbomen, cipressen en wijngaarden. Vertraging? In Nederland een bron van ergernis, hier een bonus op je reis. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

Bekijk het reisaanbod voor Toscane


7. Afdalen naar de Fjorden: Flåmsbana

Omdat de trein 866 meter moet dalen, trapt de machinist vrijwel de hele tijd op de rem. Dat levert een gepiep van jewelste op, maar wie naar buiten kijkt maalt daar niet om. De Flåmsbana voert van het in de bergen gelegen Myrdal, via een ruig en afwisselend landschap van rotsen, riviertjes, bossen en watervallen, naar het Aurlandsfjord, een uitloper van het grootste fjord ter wereld, het Sognefjord. De rit duurt een uur.

Bekijk ook: de mooiste stops langs de Noorse fjorden

Ontdek ze hier

8. Sprookjesachtig: Lissabon-Sintra

Bestaat er een station met een mooiere gevel? Vooral de twee hoefijzervormige entreeportalen in neo-manuelstijl zijn uniek (en dat heeft niets met Fawlty Towers te maken). Van het Rossio-station in Lissabon vertrekken de boemeltjes naar Sintra, 30 kilometer verderop. Sintra is een historisch kuststadje, op een heuvel, ideaal voor een dagtrip. Met een kasteel, een paleis en andere sprookjesachtige bouwwerken staat het sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

Bekijk de bezienswaardigheden in Lissabon


9. Dwars door de woestijn: The Ghan

Dwars door het hete en vuurrode hart van Australië voert The Ghan: van Adelaide aan de zuidkust tot Darwin in het tropische noorden. Of andersom natuurlijk. Onderweg staan o.a. Nitmiluk Gorge (zeg maar de Grand Canyon van Down Under) en Uluru (Ayers Rock) op het programma.

Bekijk meer inspiratie voor Australië

Meer tips voor jouw vakantie

Vakantie tips en inspiratie

Vakantie tips en inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor je volgende vakantie? Van de mooiste autoroutes tot de fijnste stranden. Hier vind je ze.
Bekijk alle vakantiebestemmingen

Bekijk alle vakantiebestemmingen

Op zoek naar vakantie inspiratie of praktische informatie per land? Bekijk hier alle vakantiebestemmingen.
Slim inpakken doe je zó

Slim inpakken doe je zó

Van fietsvakantie tot wintersport. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!