Mexico

Mexico ligt tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoog plateau met in het oosten, zuiden en westen als omlijsting de Sierra Madre. In het midden van het plateau verheft zich de Popocatépetl (5452 m). Het in het zuidoosten gelegen en aan de Caribische Zee grenzende schiereiland Yucatán bestaat uit een kalkplateau. Langs de kust van de Golf van Mexico is tropisch regenwoud te vinden; het noorden van Mexico heeft woestijnvegetatie. Mexico-stad, de stranden en de vele resten van de oude indianenculturen zijn de toeristische trekpleisters.

Attracties en evenementen

Mexico kent, naast de 'officiële' culturele en natuurlijke attracties, ook modernere vormen van vermaak. Zo is er het attractiepark 'Xel-Há', in Tulum: een kruising tussen een pretpark en snorkelplaats, met tal van bars en restaurants en een all-inclusive entreeprijs. Het Bosque Magico in Monterrey en het eco-archeologisch Maya'park' Xcaret in Yucatán, met speelvoorzieningen, voorstellingen en tentoonstellingen, zijn slechts enkele voorbeelden van wat er zich aan attractieparken in Mexico bevindt.

Mexicaans verkeersbureau: visitmexico.com, Ministerie van Toerisme: sectur.gob.mx, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org.

Bezienswaardigheden

Mexico is een prachtig land met heel veel bezienswaardigheden. Veel reizigers bezoeken de regio Yucután met attracties als Tulum, Merida en Campeche. Merida is een prima uitvalsbasis om dagtochten te ondernemen naar diverse Mayaruïnes, waaronder het wereldberoemde Chitzén Itzá, en de cenote's: mooie ondergrondse poelen waar je kunt snorkelen. Minder goed te bereiken, en dus rustiger, zijn de mayaruïnes van Uxmal. Campeche is een koloniale stad aan de Golf van Mexico. Een deel van de stad is nog ommuurd, wat een aparte sfeer geeft. In het Mayamuseum kunnen unieke, heel goed geconserveerde voorwerpen bekeken worden. Andere bezienswaardigheden van Mexico zijn Cozumel, een eiland met een van de mooiste duik- en snorkelplaatsen ter wereld, Oaxaca, Palenque en Teotihuancan.

Dorpen en steden

Naast een flink aantal steden met fraaie Spaans-koloniale architectuur als Puebla, Taxco, Oaxaca, Campeche en San Cristobál kent Mexico een diversiteit aan dorpen (en archeologische ruïnes) die zich uitstekend met de auto laten verkennen. Er bestaan zowaar nog redelijk onbedorven, traditionele indianendorpen. Het ministerie van Toerisme stelde een lijst op met 23 'magische dorpen', 'pueblos mágicos', waaronder de mijnbouwdorpen van Alamos in Sonora, Real del Monte in Hidalgo, Taxco in Guerrero en Tlalpujahua in Michoacán. Een elegante en koloniale sfeer is nog te proeven in Tepotzotlán in de staat Mexico en San Miguel de Allende in Guanajuato; dit in contrast met de autochtone charme van Cuetzalan in Puebla en het al genoemde San Cristobal de las Casas in Chiapas.

Eten en drinken

Restaurants zijn goed betaalbaar. Ze serveren tortilla's, taco's, enchiladas, chilaquiles (maaltijd met versnipperde tortilla's) en q uesadillas (opgerolde tortilla's met kaas). Daarnaast biedt de Mexicaanse keuken veel andere - vaak hete - lekkernijen. In Mexico kun je veel soorten bier drinken. Bekende Mexicaanse sterke drankjes zijn mezcal, tequila en pulque.

Kamperen toeristisch

Een avontuurlijke backpacker vindt altijd wel een plek om z'n tentje neer te zetten. Op veel plaatsen is het echter toch een prettig gevoel als spullen veilig in een afgesloten ruimte kunnen worden opgeborgen – als het al niet vanwege criminelen is, dan toch wel vanwege eventueel ongedierte. Wil je toch kamperen, vraag dan altijd toestemming aan de landeigenaar. Er zijn ook wel campings, vooral rond de grote steden. Ze zijn meestal ingericht voor campers. Ook op toeristenplekken is kamperen soms wel mogelijk, maar dat is dan vaker in een soort vakantiecomlex dan op een 'echte' camping. In sommige natuurgebieden zijn kampeervoorzieningen.

Kunst en cultuur

In het begin van de 16e eeuw veroverden Spanjaarden het door de beschavingen van de Maya's en Azteken welvarende land en buitten de rijkdom aan zilver volledig uit. In 1821 verklaarde Mexico zich onafhankelijk. Daarna doorstond het burgeroorlogen (met legendarische volkshelden als Zapata en Pancho Villa), die eindigden met de proclamatie van een presidiale bondsrepubliek in 1920. De voor zes jaar gekozen president wordt door een tweekamerparlement bijgestaan.

Natuur

Het land ligt tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Het grootste deel bestaat uit een hoog plateau, met in het oosten, zuiden en westen als omlijsting de Sierra Madre. In het midden van het plateau verheft zich de Popocatépetl (5452 m). Het in het zuidoosten aan de Caribische Zee grenzende schiereiland Yucatán bestaat uit een kalkplateau. Langs de kust van de Golf van Mexico is tropisch regenwoud te vinden; het noorden van Mexico heeft woestijnvegetatie. Mexicostad, de stranden en de vele resten van de oude Indianenculturen zijn de toeristische trekpleisters. 

Uitgaan

Het hele jaar door worden er in Mexico festivals, fiesta's en andere feesten gevierd. Er is een flink aantal theaters en podia die getuigen van de grote historische en culturele rijkdom van het land. Internationale artiesten treden regelmatig op in de belangrijkste steden van Mexico. Discotheken, nachtclubs, bars, restaurants en cantina's zijn niet alleen in de feeststeden Cancún en Acapulco te vinden, maar maken deel uit van het Mexicaanse leven in alle steden. Mexico-stad heeft een bruisend nachtleven, met floorshows, nachtclubs met mariachiorkestjes, karaokebars, jazzclubs, 'Latin' danszalen en pianobars. La Zona Rosa is nog altijd een populaire uitgaanswijk, maar Polanco en Condesa zijn in opkomst. Het weekblad Tiempo Libre publiceert elke donderdag een lijst met wat er zoal te doen is in de stad.

Winkelen

In de steden en bij de resorts zijn supermarkten en winkelcentra waar van alles wordt verkocht. Er zijn talloze kledingwinkels met de laatste mode. Op de kunstmarkten in Mexico-Stad wordt veel traditioneel inheems handwerk en keramiek verkocht. De hoogste prijzen betaal je voor souvenirs bij de resorts aan het strand en bij centra waar bussen met toeristen een korte stop houden. Taxco heeft meer dan 200 winkels waar zilver wordt verkocht. Typische souvenirs zijn sieraden van zilver of goud, keramiek, potten, manden, handwerk, zoals koper, hout- en steenbewerking, kleurrijke wollen dekens, sjalen, geborduurde petten, blousen en jurken, en traditionele leren sandalen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Mexico wordt omspoeld door vier zeeën en heeft zo'n 450 stranden. De Caribische stranden zijn het mooist, al is het Amerikaanse massatoerisme in Cancún niet voor iedereen even aantrekkelijk. De Riviera Maya kent daarentegen ook nog rustige stranden en lagunes. Tulum, Playa del Carmen en Puerto Morelos zijn daar zeker de moeite waard. Hoewel de stranden aan de Pacifische kust niet zo mooi zijn als de stranden aan de Caribische kust, is het hier toch ook goed toeven. Acapulco is bekend om zijn stranden: Playa Caleta en Playa Caletilla zijn ochtendstranden, Playa Hornos en Playa Hornitos middagstranden. Puerto Vallarta heeft mooie stranden als de Playa de los Muertos. Vanzelfsprekend geldt dat hoe verder de stranden verwijderd liggen van een stadscentrum, hoe rustiger ze zijn. Vervoer naar de stranden is in de badplaatsen niet zo'n probleem dankzij minibusjes die tussen de stranden rijden. Alle stranden in Mexico zijn openbaar en gratis toegankelijk.

Op vakantie naar Mexico bij FOX Verre Reizen

Heb je interesse in een vakantie naar Mexico? Bekijk dan ook het reisaanbod van onze reisdochter FOX, onze reisspecialist in verre reizen. 

Vakantie Mexico

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Mexico? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Mexico