Vakantie Japan

Een bezoek aan het land van de rijzende zon is een bijzondere ervaring. Strakke wolkenkrabbers en traditionele paleizen wisselen elkaar af. In de hippe winkelwijk Ginza in Tokyo waan je je in het Westen, terwijl je in de zentuinen van Kyoto volledig tot rust kunt komen. De prachtige tempels met hun indrukwekkende beelden voeren je terug in de tijd. De eilanden bieden elk een ander klimaat, waardoor je in Okinawa je handdoek uitspreidt op het strand, terwijl je in Sapporo sneeuwsculpturen bewondert. Eén reis is eigenlijk niet genoeg.

Eten en drinken

De Japanse keuken heeft weinig verwantschap met andere keukens en is een uitdaging voor avontuurlijke eters. Een gemiddeld restaurant serveert een grote verscheidenheid aan zeevoedsel, maar ook vleesgerechten als sukiyaki (dungesneden rundvlees in bouillon). Uit eten gaan is niet goedkoop. Restaurants met rode lantaarns aan de gevel zijn gewoonlijk a kachochin, wat betekent dat men de klassieke keuken voert. De internationaal bekende sushi zijn kleine esthetische composities van rauwe vis en schaaldieren, kleefrijst en groente. Het populaire restaurant A kaiten sushi-ya serveert schaaltjes sushi op een lopend bandje. De gast pakt zelf zijn sushi eraf. Traditioneel drinkt men sake bij een sushi-maaltijd (warme rijstwijn). De wereldwijde fastfoodketens hebben overal in Japan vestigingen waar je bekende gerechten kunt eten.

Kunst en cultuur

Het al vroeg bewoonde land, dat in de 6e en 7e eeuw onder Chinese invloed stond, werd na de 12e eeuw door machtige clans beheerst. Van de 16e-19e eeuw isoleerde Japan zich volledig onder de Tokugawa-heerschappij. Na het herstel van de keizerlijke macht (1868) werd het land geïndustrialiseerd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden boven Japan twee Amerikaanse atoombommen afgeworpen. In 1947 kwam een nieuwe grondwet tot stand; de keizer heeft nu alleen nog een representatieve functie.

Natuur

In Nippon, zoals de Japanners hun land noemen en dat Land van de Rijzende Zon betekent, gaan de meest geavanceerde technische ontwikkelingen hand in hand met de tradities en tijdloze waarden van Zen en Shintoïsme. Miljoenensteden die ogenschijnlijk in een permanente chaos verkeren, blijken bij nadere beschouwing verrassend efficiënt georganiseerd. Nergens ter wereld worden meer werkuren gemaakt en nergens rijden de treinen en metro's zo stipt op tijd. Maar het fascinerende van Japan is dat temidden van al die tomeloze bedrijvigheid zelfs in de grootste steden verstilde oases te vinden zijn van beschouwelijke Shinto-tempels en verfijnde Zen-tuinen, die een weldaad zijn voor zowel het lichaam als de geest.

Winkelen

In Japan vind je grote warenhuizen en luxe winkelcentra. De prijzen van de producten liggen hoog, zeker in de modezaken van bekende ontwerpers. In juli, augustus, december en januari is de uitverkoop. Er zijn minimaal zes grote vlooienmarkten in Tokyo. In kleinere plaatsen kun je juwelen, handwerk en authentieke vazen direct kopen bij de maker. Typische souvenirs zijn waaiers, portemonnees, parasols, bewerkte houten en porseleinen poppen in kimono, knuffelbeesten, houten votieftafels, kamerschermen, sieraden met parels, samurai en fude voor schilderen of kalligrafie.

Praktische informatie Japan

Ga je op vakantie naar Japan? Zorg dat je je goed voorbereid met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot je rijbewijs over de grens.

Bekijk praktische informatie Japan