Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hier staan de laadpalen

Overzicht van alle oplaadpunten voor EV's in Nederland en de rest van Europa

Nederland telt momenteel* ruim 152.000 publieke laadpalen en bijna 5.000 publieke snelladers. Daarmee hebben we de grootste laaddichtheid van Europa. De vraag 'waar kan ik mijn elektrische auto opladen' valt dan ook goed te beantwoorden.

Laadpaal zoeken in ANWB Onderweg app

In de ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. Zo hoef je nooit meer te zoeken. De app laat meteen zien of er een laadpaal in de buurt is én of hij vrij of in gebruik is. Ook kun je filteren op laadstations van specifieke aanbieders.

Routeplanner met laadpalen

Ben je van plan een lange rit te maken en benieuwd naar de laadpalen op jouw route? Plan jouw reis dan vooraf met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's.

Snelladers in Nederland

Snellaadstations zijn niet meer weg te denken langs onze hoofdwegen. In het voorjaar van 2024 tellen we in eigen land bijna 5.000 snellaadstations*. Doordat netbeheerders moeite hebben met het bijbenen van de vraag, groeit het aantal snelladers minder hard dan de aanbieders zouden willen. Voorlopig is dat nog geen probleem: er is snellaadaanbod genoeg.

Ook buiten de snelweg kun je steeds vaker snelladen, bijvoorbeeld bij supermarkten en lokale tankstations. Daarnaast breiden bekende aanbieders zoals IONITY en Fastned continu uit. Even snel je auto opladen wordt dus steeds toegankelijker.

Laadpalen in Europa

Door heel Europa** staan ongeveer 504.000 reguliere laadpalen en bijna 66.000 snelladers. Alle West-Europese landen zijn inmiddels volop laadpalen en snellaadstations aan het bouwen. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's. Ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk gestaag.

Op vakantie gaan met je elektrische auto vergt een andere voorbereiding dan wanneer je met een diesel- of benzineauto gaat. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in het land van bestemming én de landen die je onderweg doorkruist. Hieronder hebben we de laadmogelijkheden voor de belangrijkste reisbestemmingen voor je op een rij gezet**.


Check: werkt je laadpas bij buitenlandse laadpalen?

De meeste laadpassen kun je gebruiken bij alle openbare laadpalen in Nederland. Maar of jouw laadpas ook in het buitenland werkt, is afhankelijk van de afspraken tussen je laadpasprovider en de buitenlandse laadpaalaanbieders.

Controleer daarom voordat je op reis gaat de voorwaarden - en de laadpunten! - die bij jouw laadpas horen. Of vraag de ANWB-laadpas aan. Daarmee heb je toegang tot álle openbare laadpunten in Nederland. De pas wordt ook in het buitenland vaak geaccepteerd (maar niet altijd). Bovendien laad je in het buitenland voor hetzelfde vaste tarief als in Nederland.

Laadpaal voor de deur

Naast de enorme hoeveelheid publieke laders zijn er veel 'thuisladers'. Een eigen laadpaal voor de deur is natuurlijk erg prettig: je kunt er altijd terecht! Voor een oplaadpunt op de oprit zijn er verschillende laadpalen verkrijgbaar. Lees meer over hoe je de juiste laadpaal voor thuis kiest.

*Cijfers over aantallen (snel)laadpalen in Nederland: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), mei 2024.
**Cijfers European Alternative Fuels Observatory, derde kwartaal 2023.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Wat je pech ook is, met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.