Hier staan de laadpalen

Overzicht van alle oplaadpunten in Nederland en de rest van Europa

Nederland telt momenteel* zo'n 120.000 publieke laadpalen en ruim 4200 publieke snelladers. Daarmee hebben we de grootste laaddichtheid van Europa. De vraag 'waar kan ik 'm opladen' is dan ook goed te beantwoorden. We geven je een compleet overzicht van de laadpalen en snellaadstations voor elektrische voertuigen in Nederland.

Laadpaal voor de deur

Naast de enorme hoeveelheid publieke laders zijn er veel 'thuisladers'. Een eigen laadpaal voor de deur, op je oprit of gewoon op de openbare weg is natuurlijk erg prettig. Zo’n laadpaal op straat vraag je aan bij de gemeente. Voor een oplaadpunt op de oprit zijn er verschillende laadpalen verkrijgbaar. Lees meer over hoe je de juiste laadpaal voor thuis kiest.

Laadpaal in de buurt zoeken in de ANWB Onderweg app

Laadpaal zoeken in ANWB Onderweg app

In de app ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. De app laat meteen zien of de laadpaal in gebruik of vrij is. Ook kun je zoeken naar laadstations van specifieke aanbieders.

Download de app

Op kaart hieronder vind je een overzicht van oplaadpunten in Nederland en andere Europese landen, met informatie over de status van een laadpaal (bezet of vrij), type stekkeraansluitingen en in sommige gevallen geschatte laadkosten.

Routeplanner met laadpalen

Ben je van plan een lange rit te maken en benieuwd hoeveel en waar er laadpalen op jouw route liggen? Plan je route dan met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's.

Klik rechts bovenin op het vergrootglas en vul een plaatsnaam in om oplaadpunten in een specifieke omgeving te zoeken. Of gebruik de muis om de kaart te verplaatsen en in te zoomen. Zie je geen kaart? Download dan de ANWB Onderweg app.

Snellaadstations in Nederland

Eind 2021 hadden we zo’n 2500 snelladers voor elektrische auto's in Nederland. Eind januari van dit jaar waren dat er al 4243* en dit aantal groeit rap. Bijvoorbeeld bij Shell, Gamma, McDonald’s en steeds meer supermarkten en tankstations kun je je elektrische auto (snel)laden. Daarnaast breiden bekende aanbieders zoals Ionity en Fastned continu uit. Even snel je auto opladen wordt dus steeds toegankelijker.

Laadpalen in Europa

In alle lidstaten van de EU** bij elkaar staan bijna 480.000 oplaadpunten. Bij meer dan 57.000 van die laadpunten kun je snelladen. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's, maar ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk.

Op vakantie gaan met je elektrische auto vergt een andere voorbereiding dan wanneer je met een diesel- of benzineauto gaat. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in het land van bestemming, maar ook de landen die je op je reis doorkruist. Hieronder hebben de laadmogelijkheden voor de belangrijkste reisbestemmingen voor je op een rij gezet**.

België heeft ruim 23.000 publieke laadpalen, voornamelijk in de grote steden, en zo'n 1100 snelladers. Het netwerk van openbare laadpunten is in België nog niet dekkend. Enige planning en voorbereiding is dus nodig wanneer je met je elektrische auto door het land reist, met name door het Waalse deel.

Lees alles over elektrisch rijden in België

Meer informatie over oplaadpunten in België vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de app Chargemap (iOS en Android). En natuurlijk in de ANWB onderweg app.

Duitsland heeft bijna 72.000 Ladepunkten waarvan de meeste zich in het midden en westen van het land bevinden en in en rond de grote steden. Daarnaast telt het land zo'n 16.000 snelladers.

Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid, maar het reizen met een elektrische auto door Duitsland vergt nog wel enige planning en voorbereiding, met name wanneer je moet laden buiten de snelwegen en steden.

Lees alles over elektrisch rijden in Duitsland

Meer informatie over oplaadpunten in Duitsland vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpalen.nl, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, www.bem-ev.de en ev-charging.com of de apps Chargemap (iOS en Android ), Plugsurfing (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Frankrijk telt zo'n 75.000 bornes de recharge, oftewel laadpunten. De meeste bevinden zich in Parijs en andere grote steden. Het aantal snelladers komt uit op zo'n 8.000.

Het netwerk van openbare laadpunten wordt steeds verder en sneller uitgebreid. Voor je reis naar Frankrijk moet je niet alleen kijken naar de beschikbare laadpalen op je route, maar ook naar typen stekkers en laadpassen.

Lees alles over elektrisch rijden in Frankrijk

Meer informatie over oplaadpunten in Frankrijk vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de app Chargemap (iOS en Android).

Italië heeft ruim 32.000 colonnine di ricarica, oftewel laadpunten, waarvan de meeste zich in het noorden van het land en in de grotere steden bevinden. Daarnaast kun je je EV nog laven aan bijna 5.000 snelladers.

Het aantal openbare laadpunten groeit het laatste jaar sterk in Italië, maar het laadnetwerk is nog niet overal dekkend. Het reizen met een elektrische auto door Italië vergt daarom enige planning en voorbereiding.

Lees alles over elektrisch rijden in Italië

Meer informatie over oplaadpunten in Italië vind je op websites zoals enelx.com, chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de apps Chargemap (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Oostenrijk heeft ongeveer 20.000 laadpunten en circa 3.000 snelladers. Het Oostenrijkse netwerk van openbare laadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door het land vergt daarom enige planning en voorbereiding. 

Lees alles over elektrisch rijden in Oostenrijk

Meer informatie over oplaadpunten in Oostenrijk vind je op websites zoals e-tankstellen-finder.com, chargemap.com, oplaadpalen.nl, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com of de apps Chargemap (iOS en Android ), Plugsurfing (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Klik op het desbetreffende land voor meer informatie over de laadmogelijkheden.
Denemarken | Finland | Griekenland | Groot Brittannië en Noord-Ierland | Hongarije | Ierland | Kroatië | Luxemburg | Noorwegen | Polen | Portugal | Slovenië | Slowakije | Spanje | Tsjechië | Turkije | Zweden | Zwitserland

Laadpas

De meeste aanbieders van laadpassen bieden toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland. Of je laadpas ook in het buitenland werkt, is afhankelijk van de afspraken tussen je laadpasprovider en buitenlandse laadpaalaanbieders.

Controleer voordat je op reis gaat dus de voorwaarden van je laadpasaanbieder – en de laadpunten. Of vraag de ANWB-laadpas aan. Daarmee heb je toegang tot alle openbare laadpunten in Nederland én laad je ook in het buitenland voor dezelfde vaste tarieven als in Nederland.

Hoe kies je de juiste laadpas?

 

*Cijfers over aantallen (snel)laadpalen in Nederland: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bijgewerkt t/m 31 januari 2023.
**Cijfers European Alternative Fuels Observatory, bijgewerkt t/m februari 2023.

Andere leden bekeken ook