Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Zwitserland: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Zwitserland

Met een elektrische auto de bergen in. Spannend? Niet in Zwitserland, waar snelladers duidelijk op alle verkeersborden staan aangegeven. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Zwitserland.

Laadpassen in Zwitserland

Ga je op vakantie met een elektrische auto, dan kan je met veel Nederlandse laadpassen overal terecht. De laadpas van de ANWB heeft in Zwitserland bijvoorbeeld een dekking van ongeveer 85-90 procent. Wil je meer zekerheid, dan kan het natuurlijk geen kwaad om een alternatief achter de hand te houden. Met een pasje van Maingau of EVPass heb je ook dekking voor de overige tien tot vijftien procent van de laadpunten. Vaak zijn deze laadpunten onderdeel van de wat onbekendere netwerken in de kleinere plaatsen.

Waar kun je laden?

De laadpunten concentreren zich rondom de grotere wegen en de dorpen en steden daaromheen. In afgelegen bergdorpjes zijn laadpalen dunner gezaaid.

  • Ga je ver de bewoonde wereld uit en weet je niet of er op je eindbestemming laadpunten zijn, controleer dit dan vooraf in je laadpas app.
  • Je kunt ook de 230V thuislader meenemen om bij je verblijf op te laden, hou er dan rekening mee dat veel Zwitserse reisstekkers maximaal 10A ondersteunen en dat je de auto of thuislader dus niet zwaarder instelt dan deze 10A (2.300 Watt). Overleg altijd met de eigenaar van de stroomaansluiting wat er is toegestaan.
  • Bij veel hotels kan er ook geladen worden, soms zelfs gratis. Er is niet altijd een echt laadpunt beschikbaar, soms alleen een stopcontact. Raadpleeg daarom altijd even het hotel telefonisch of per mail, ook om de plek eventueel te kunnen reserveren.

Laadkosten ten opzichte van Nederland

Zwitserland heeft, net zoals bij hotels en luxe goederen, ook de hoogste tarieven van Europa als het op laden aankomt. Bij reguliere en bij snellaadpunten kan het tarief oplopen, in de zomer van 2023 ligt dit voor reguliere laadpunten op zo'n 0,73 CHF per kWh met daarbovenop nog tijdsgebaseerde tarieven van bijv 0,05 CHF/min. Bij de snelladers ligt dit tarief nog 10-15 cent hoger.

Hierdoor is het lastig in te schatten wat de kosten precies zullen zijn, aangezien de laadsnelheid per auto verschilt. Laadt jouw auto langzaam, dan heeft dit natuurlijk een behoorlijke impact op de prijs. Je kunt dit probleem ondervangen door in Zwitserland je te beperken tot de grotere snellaadstations zoals die van Ionity en Fastned, of een laadpas mee te nemen met een vaste kWh prijs voor Zwitserse stroom zoals die van de ANWB.

TIP: Ben je op doorreis naar Italië dan is het ook mogelijk om Zwitserland qua laden helemaal over te slaan, mits je actieradius dit toelaat (Weil am Rhein – Como: 298 kilometer).

Snelladen

In Zwitserland vind je de snelladers langs de snelweg of bij tactische punten. Wil je bijvoorbeeld via snelladers naar Italië, dan kun je overal langs de hoofdwegen terecht. De snelladers staan uitstekend aangegeven op de bebording met een eigen pictogram en de aanduiding ‘EV’. Vaak staat er ook bij vermeld hoeveel van deze snelladers er op de parkeerplaats aanwezig zijn. Het aantal 

Publieke laadpunten

Aan de publieke laadpunten in Zwitserland kun je over het algemeen laden met drie fasen vanaf 11 kW. Je vindt ze overal; aan de straatkant, op dorpspleinen en bij bed & breakfasts. De laadinfrastructuur in de zuidelijke helft van Zwitserland ziet er overigens anders uit dan in de noordelijke helft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de demografie van de Zwitsers. Er zijn in het noorden minder gebieden met bebouwing en minder steden. Toch vind je er in vrijwel elk dorp een laadpaal, al loopt de dichtheid wel wat achter op Nederland.

Tesla

Tesla-eigenaren hebben de luxe van honderden Superchargers en duizenden destination chargers (zoals reguliere 'Tesla’ laadpalen worden genoemd) waardoor berijders weinig tot geen zorgen hoeven te hebben op hun doorreis in Europa. Vooral doordat Tesla's bij voorkeur navigeren naar hun 'eigen' laadstations. Toch is het als Tesla-rijder ook verstandig om wat kennis op te doen van de Zwitserse laadinfrastructuur, voor het geval er geen Tesla-laadpunt op je plek van bestemming staat.

Ook bestuurders van andere elektrische auto's kunnen tegenwoordig in Zwitserland terecht bij de Tesla superchargers. Bij wijze van proef stelde Tesla in een groot deel van de West-Europese landen namelijk zijn eigen snelladers open voor alle elektrische auto's. Dat betekent dus dat je onderweg net wat meer mogelijkheden hebt om te kunnen snelladen of hyperchargen. Check voorafgaand aan je reis wel in de Tesla-app of de superchargers op jouw route ook opengesteld zijn voor niet-Tesla's, want dat is niet altijd het geval. De Tesla-app heb je overigens ook nodig om een laadsessie te starten. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je via ons stappenplan voor het laden bij Tesla.

Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder Tesla

ANWB Routeplanner

Door jouw bestemming én het merk en type van jouw elektrische auto in te voeren in de ANWB EV-Routeplanner weet je precies waar je onderweg moet stoppen om zonder tussenkomst van de Wegenwacht op je vakantieaccommodatie te arriveren.

Wat je verder moet weten

In Zwitserland kun je met een aanzienlijk deel van de Nederlandse laadpassen goed terecht. Vooral snelladers accepteren veel buitenlandse laadpassen, waardoor je daar niet of nauwelijks zorgen over hoeft te hebben.

Lukt het laden toch niet, kijk dan even of er een QR-code op de laadpaal te vinden is. Veel Zwitserse laadpalen zijn voorzien van zo’n QR-code: die scan je met jouw smartphone en vervolgens kun je de transactie afrekenen met je creditcard of via een Paypal-account. De kosten kunnen bij deze manier van betaling iets hoger uitvallen, maar je kan dan in elk geval de laadpaal activeren en je reis voortzetten.

In Zwitserland gelden verder ook voor elektrische auto's bepaalde algemene verplichtingen, zoals een tolvignet voor gebruik van de snelwegen.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.