Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je elektrische auto opladen aan het stopcontact

Het stopcontact zit onterecht in het verdomhoekje (maar leidt wel tot hogere stroomkosten)

Je elektrische auto laden aan het stopcontact wordt vaak afgedaan als een noodoplossing. In sommige situaties voldoet het ouderwetse stopcontact echter prima.

Wie thuis oplaadt, heeft twee opties: een eigen laadpaal of opladen via het stopcontact. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat je jouw elektrische auto zomaar aan het eerste de beste stopcontact moet hangen. Zeker niet, wanneer er ook andere stroomverbruikers op dezelfde groep zijn aangesloten! Gebruik in de meterkast daarom een aparte en goed afgezekerde groep (aangelegd volgens de zogenaamde NEN1010-norm) om je elektrische auto te laden.

Oplader in het stopcontact laten zitten?

Als je jouw EV hebt afgekoppeld, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit wordt ook wel 'sluipverbruik' genoemd. Daarnaast kan een oplader oververhit raken. Er is dus altijd een klein risico dat je beter kunt vermijden. Gebruik bij het opladen van je elektrische auto sowieso geen verlengsnoeren!

Stopcontact versus laadpaal

Als we uitgaan van 12 uur per dag opladen met 2,3 kW, dan kun je dagelijks 27,6 kWh laden via het stopcontact. Dat is genoeg om met een gemiddelde elektrische auto zo’n 125 tot 150 kilometer te rijden. Als dit voor jouw autogebruik voldoende is, kun je overwegen om in plaats van een laadpaal een buitenstopcontact op een aparte groep te (laten) installeren en goede 230v-lader aan te schaffen. Dat is aanzienlijk goedkoper dan het laten plaatsen van een laadpaal.

Tweede optie is een laadpaal. In dat geval ben je al snel tussen de 1000 en 2500 euro kwijt, afhankelijk van het type laadpunt en de hoeveelheid installatiewerkzaamheden. Een forse investering, maar eenmaal geïnstalleerd kun je laadsnelheden tot 11 kW (en in sommige gevallen zelfs hoger) halen. Of zo'n eigen laadpaal zin heeft, is van een aantal factoren afhankelijk.

Geschikte 230v-laadkabels

Bij het laden via een stopcontact is het van belang dat je een geschikte laadkabel met laadbeveiliger gebruikt. Zo’n kabel wordt ook wel een mode 2-lader genoemd: je herkent ze aan het kastje dat doorgaans vlakbij de standaard stopcontactstekker zit (zie bovenstaande afbeelding). Een laadbeveiliger communiceert met de auto, zodat de lader weet wanneer de auto vol is. Daarnaast is het apparaat doorgaans voorzien van beveiliging tegen overspanning, onderspanning, lekstroom en oververhitting.

Bij veel elektrische auto’s wordt vanaf de fabriek een 230v-laadkabel meegeleverd. Meestal hebben deze een maximale laadstroom van 10A, waarmee je een maximaal laadvermogen van 2,3 kW kunt halen. Dat is niet geheel toevallig de maximale stroomsterkte die je op een willekeurig stopcontact mag aansluiten. ,

Instelbare laadstroom

Er zijn ook 230v-laadkabels te koop, waarbij je op de laadbeveiliger de maximale laadstroom kunt instellen, bijvoorbeeld tussen 10 en 16A. Zo kun je waar nodig het maximale laadvermogen van 3,7 kW halen of juist overbelasting voorkomen, wanneer je thuis ook andere (zware) elektrische apparatuur inschakelt. De luxere modellen zijn daarnaast voorzien van een display waarop je de laadsnelheid, status en soms ook de geladen stroom kunt aflezen.

Wat kost opladen?

Voor een benzine- of dieselauto kun je de brandstofkosten vrij eenvoudig uitrekenen, bij de kosten voor het opladen van een elektrische auto ligt dit ingewikkelder. Wij hebben het rekenwerk alvast voor je gedaan.

Heb je een dynamisch energiecontract, dan kun je je laadsessies afstemmen op de laagste uurtarieven en extra besparen op je laadkosten. Let op: uit onderzoek van de ANWB blijkt dat laden via het stopcontact tot wel dertig procent hogere laadkosten kan leiden. Hoe dat zit, lees je hier.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.