Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tanken en laden in Noorwegen

In Noorwegen kun je over het algemeen dezelfde brandstoffen tanken als in Nederland. Ook kun je overal je elektrische auto opladen. Lees hoe de brandstoffen in Noorwegen heten en waar je rekening mee moet houden bij het tanken en laden. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Noorwegen en andere Europese landen.

Verkrijgbare brandstoffen

Betalen met een pas

Bij het betalen met een bankpas bij een tankautomaat wordt vaak eerst als borg een bepaald standaardbedrag van € 125-200 op de rekening gereserveerd. Soms kan het een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt. Ook zijn Nederlandse bankpassen soms niet bruikbaar. Een goed alternatief is een creditcard.

Tijdig tanken

In de bergen en in afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen tankstations groot zijn (meer dan 100 km). Benut daarom elke gelegenheid om te tanken.

Pomp bij een winkel

Houd er rekening mee dat je soms niet kunt betalen in de winkel waarbij zich een tankautomaat bevindt, maar alleen bij de tankautomaat zelf omdat de winkel door een ander bedrijf wordt geëxploiteerd dan de pomp.

EV+2 op de busbaan

Je mag in Noorwegen mag met een elektrische auto op de busbaan, maar op een onderbord van een busbaanbord kan ook Gjelder ikke elmotorvogn uten passasjer staan, wat Geldt niet voor elektrische voertuigen zonder passagiers betekent.

Route-informatie

Files

  • Er wordt door NRK en de lokale zenders geen verkeersinformatie in vreemde talen uitgezonden.
  • Er wordt in Noorwegen Engelstalige verkeersinformatie verstrekt via telefoonnummer 175. Vanuit het buitenland: +47 815 48 991.
  • Actuele file-informatie en het laatste nieuws over problemen op de weg in het buitenland vind je op onze file-informatie, of plan je route in de ANWB Routeplanner.

Werkzaamheden

Bekijk de actuele wegwerkzaamheden op je route naar Noorwegen.

Verkeersdrukte

Bekijk voor de drukke dagen in 2024 voor jouw bestemming of voor de doorreislanden de verkeersdruktekalender.


Gratis ANWB Routekaarten

Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven. De kaarten zijn gratis, alleen voor leden verkrijgbaar in de ANWB-winkels.

Let op: de gratis routekaart voor Scandinavië is helaas niet meer op voorraad in de winkel. 

Pechhulp in Noorwegen

Pechhulp altijd dichtbij, ook in Noorwegen

Je hoopt het niet, maar stel dat je pech onderweg krijgt, dan heb je met Wegenwacht Europa fijn alle hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale. Ook zijn er geen voorrij- en sleepkosten. 


Hulp inschakelen

  • Op snelwegen of bij een ongeluk: bel 112 voor de politie.
  • Op andere wegen bel je direct de ANWB Alarmcentrale op +31 70 314 14 14.
  • Je kunt buiten de snelweg ook om hulp vragen via de ANWB Onderweg app - Druk op de knop 'Pech melden' en de rest wijst zich vanzelf.

Overnachten langs de route

In de ANWB Routeplanner vind je overnachtingsmogelijkheden bij het plannen van je route. Je hebt keuze uit campings en hotels.

1. Vul je route in 
2. Klik onder de kaart op het kopje "Hotels & Campings"
3. Kies een hotel over camping langs jouw route 

ANWB Kampeerkaart CKE

Op de meeste campings wordt de ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of ID-kaart mee, er kan om gevraagd worden.

Milieuzones & milieustickers in Noorwegen 
Ga je met de auto naar Noord-Noorwegen? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Tolwegen & tolvignetten in Noorwegen 
Op een groot aantal wegen en in sommige steden moet tol betaald worden. Bekijk de betaalmogelijkheden.
Verkeersregels in Noorwegen 
Bekijk hier afwijkende verkeersregels, maximumsnelheden, verplichte items in de auto en verkeersboetes in Noorwegen.

Handig voor je vakantie naar Noorwegen

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.