Goed verkrijgbaar:
- Euro 95 E5 (Blyfri 95 E5, Bensin 95 E5), wordt in de lente van 2023 vervangen door benzine met maximaal 10% ethanol.
Redelijk goed verkrijgbaar:
- Superplus 98 (Blyfri 98, Bensin 98).
(Nog) niet verkrijgbaar:
- Euro 95 E10 (95 E10), wordt in de lente van 2023 de standaardbenzine van Noorwegen en is dan bij alle tankstations goed verkrijgbaar.
Goed verkrijgbaar:
- Diesel (Diesel). B7 bevat maximaal 7% biodiesel.
Let op: In Noorwegen wordt naast de gewone diesel ook de zogenaamde avgiftsfri of farget diesel (belastingvrije of gekleurde diesel) aangeboden. Deze groen gekleurde dieselsoort is een stuk goedkoper dan gewone diesel, maar mag niet door toeristen worden getankt op straffe van een zeer hoge boete. Let dus goed op welke diesel je tankt. Het verschil tussen de pompen is soms moeilijk te zien, maar vaak staan pompen met deze goedkopere gekleurde diesel naast het tankstation of ergens achteraan.
Aangeraden wordt om in de winter speciale Noorse diesel te tanken omdat deze minder snel kristalliseert dan gewone (winter)diesel en bruikbaar is tot temperaturen van min 32 graden.
Zeer beperkt verkrijgbaar:
- Lpg (LPG) is slechts bij ongeveer 75 tankstations verkrijgbaar (bron: mylpg.eu, mei 2023). De meeste lpg-tankstations bevinden zich in het zuidelijk deel van het land, vooral rond Oslo. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties in Noorwegen naar mylpg.eu.
- In Noorwegen wordt, net als in Nederland, gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting. Voor een lpg-installatie met een bajonetaansluiting is geen hulpstuk nodig om lpg te kunnen tanken. Er zijn echter ook nog diverse lpg-stations in Noorwegen die een ander vulsysteem hanteren. In dat geval is de zogenaamde lpg-vulnippel Italië (dish) nodig. In Duitsland is een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig.
- Aardgas. Er zijn 28 aardgasvulstations in Noorwegen (bron: ngva.eu, mei 2023). Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com.
Zeer beperkt verkrijgbaar:
- Waterstof is maar zeer beperkt verkrijgbaar in Noorwegen. Ga voor meer informatie naar hydrogen.no.
Noorwegen heeft ongeveer 21.500 laadpunten (ladestasjoner), de meeste in het zuiden en in Oslo. Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 128.800. (Bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, mei 2023).
Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid en het is goed mogelijk om door Noorwegen te reizen met een elektrische auto. Auto's die uitsluitend op elektriciteit rijden, hoeven in Noorwegen geen parkeergeld en tol te betalen en kunnen de busbaan gebruiken. Maak bij de planning van je route gebruik van de EV-routeplanner van de ANWB. Tijdens je reis vind je alle laadpunten in de gratis ANWB Onderweg app.
Let op: Je ANWB-laadpas wordt niet overal in Noorwegen geaccepteerd. Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen meeneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan de aansluitwijze van de laadpalen per laadmogelijkheid in het buitenland anders zijn dan je in Nederland gewend bent. Kijk goed op de uitleg bij de laadpaal of gebruiksaanwijzing of je bijvoorbeeld eerst je laadpas dient te scannen of eerst de laadstekker in de laadpaal moet doen.