Op vakantie met een elektrische auto

Met de juiste auto én wat voorbereiding onbezorgd kilometers maken

Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als je ook met jouw auto op vakantie wil? Kan dat wel met een EV? Vaak wel, al vergt de reis iets meer voorbereiding dan je misschien gewend bent.

Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Het maakt een behoorlijk verschil of je elektrische auto een bereik heeft van 150 of 350 kilometer. In het eerste geval is het wellicht verstandiger om te kijken naar alternatief vervoer richting je vakantiebestemming. Heb je een elektrische auto die in de praktijk 300 kilometer of verder komt, dan kun je met wat voorbereiding vaak prima uit de voeten.

Natuurlijk is ook je bestemming van belang. We hebben in Nederland de hoogste concentratie aan oplaadpunten, in het buitenland kunnen laadpalen schaarser zijn. In West-Europa en Scandinavië is de dekking ondertussen goed tot redelijk, Zuid- en Oost-Europa blijven duidelijk achter. Een vakantierit naar de Alpen zal dus eenvoudiger zijn dan een roadtrip door Oost-Europa of een vakantie in Spanje. Inventariseer daarom voor vertrek goed of er (snel)laders langs de route zijn, bijvoorbeeld met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's. Check ook of je op je bestemming kunt laden. Er bestaan al diverse vakantie-accommodaties met een laadgelegenheid.

Plan je reis met je elektrische auto

elektrische auto inladen voor vakantie

Laadstekkers in Europa

Na een aanvankelijke wildgroei aan verschillende laadstekkers is de Type 2-stekker, ook wel Mennekes-stekker genoemd, door de Europese Unie aangewezen als de Europese standaard. Met name in Frankrijk en Italië was de Type 3-stekker enige tijd de standaard en deze zie je dan ook nog bij diverse laadpunten hangen. Ze worden veelal vervangen voor Type 2, maar dat gaat niet overal even snel. Als je naar een van deze twee landen op vakantie gaat, kan het handig zijn een Type 3-laadkabel voor je auto aan te schaffen.

Meer over laden en laadpassen in Europa

Zowel in de ANWB routeplanner als de praktische ANWB Onderweg-app voor op je mobiele telefoon kun je precies zien welke aansluitingen er per laadpunt worden gebruikt. Dit maakt het plannen nog handiger. Wil je meer weten over laden in het buitenland en welke laadpassen je hiervoor het beste kunt gebruiken? Lees dan 'Je elektrische auto opladen in Europa: dit moet je weten'.

12 tips voor vakantie met een elektrische auto

Tesla Superchargers: ook voor niet-Tesla's in sommige landen

Tesla heeft in een groot deel van Europa een eigen netwerk van zowel Superchargers (snelladers) langs doorgaande wegen als zogenaamde destination chargers (gewone laadpalen) bij populaire bestemmingen. Een groot deel van deze Superchargers is ook toegankelijk voor elektrische auto's van andere merken. In Nederland gaat het om alle locaties, in de rest van de wereld gaan in hoog tempo steeds meer plekken open voor alle elektrische auto's. Op de Tesla laadlocatiekaart kun je de actuele stand van zaken checken. Het laadproces is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Lees via ons stappenplan hoe het laden bij Tesla met een niet-Tesla in zijn werk gaat.

Stappenplan laden bij Tesla

Kun je een caravan trekken met een elektrische auto?

Niet alle elektrische auto’s kunnen al een aanhanger of caravan trekken. Er komen echter gelukkig steeds meer elektrische auto’s op de markt waarmee dit wel kan. In 2022 werd zelfs voor het eerst een volledige elektrische auto verkozen tot Trekauto van het jaar.

Op vakantie met een elektrische auto en caravan of vouwwagen