Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 (laad)tips voor je vakantie met de elektrische auto

Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als je ook met jouw auto op vakantie wil? Kan dat wel met een EV? Vaak wel, al vergt de reis iets meer voorbereiding dan je misschien gewend bent. Met wat voorwerk weet je wat je te wachten staat, ben je voorbereid en kun je zonder al te veel laadstress op pad. We gingen je voor en geven je praktische (laad)tips.

Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Het maakt een behoorlijk verschil of je elektrische auto een bereik heeft van 150 of 350 kilometer. In het eerste geval is het wellicht verstandiger om te kijken naar alternatief vervoer richting je vakantiebestemming. Heb je een elektrische auto die in de praktijk 300 kilometer of verder komt, dan kun je met wat voorbereiding vaak prima uit de voeten.

1. Check voor vertrek: waar kan ik onderweg laden?

Laden in het buitenland begint de laatste jaren steeds meer op laden in Nederland te lijken. Dat betekent gelukkig steeds minder laadstress. Vooral in de landen om ons heen is dat goed te merken. Frankrijk en Duitsland zijn met een inhaalslag bezig en hier schieten langs de grote hoofdroutes dan ook talloze snellaadstations als paddestoelen uit de grond. In de meest Zuidelijke en Oostelijke gebieden van Europa is de laadinfrastructuur nog altijd het laagst, al worden hier ook wel stapjes gezet. Inventariseer daarom voor vertrek goed hoe de laadinfrastructuur op jouw vakantiebestemming(en) is.

Extra tip: neem je een route door de bergen? Of ga je op reis met een caravan of vouwwagen? Dit heeft een flinke invloed op je actieradius, dus houd er in dat geval rekening mee dat je extra laadstops inplant.

2. Houd laadpaalinformatie bij de hand

Check voor snellaadstations en laadpalen buiten de snelweg om de ANWB Onderweg-app. Daarmee check je bijvoorbeeld in Nederland al even of er in de buurt van je bestemming laadpalen staan op loopafstand. Handig: via de app zie je niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van de laadpunten en welke aansluitingen er per laadpunt worden gebruikt. Goed om te weten: de laadstekker Type 2, ook wel Mennekes-stekker genoemd, is door de Europese Unie aangewezen als de Europese standaard. Ook in Frankrijk en Italië zijn die gemeengoed.

3. Neem meerdere laadpassen mee

Uit eigen onderzoek blijkt dat Nederlandse EV-rijders gemiddeld 2,7 laadpassen hebben. Slim en noodzakelijk, want wij konden niet altijd terecht met onze drie laadpassen (ANWB, Shell Recharge en Travelmap). Behalve met een laadpas kun je bij onder andere Fastned ook met pin betalen (als geen enkele laadpas werkt) en bij veel partijen ook met creditcard of via een speciale app. Maar dat laatste kost wel weer gedoe en tijd. Goed om te weten: Fastned, Allego en Ionity en de grote Duitse aanbieder EnBW accepteren vrijwel altijd Nederlandse laadpassen

4. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming

Laden bij hotels is in de praktijk makkelijker gedacht dan geboekt. Want zeker in het hoogseizoen ontvangt een hotel met laadpalen vrijwel zeker méér mensen met EV’s dan er laadpunten zijn. Dan zijn die laadpalen vaak ook nog langzaam of verouderd. Soms blijkt ‘de laadpaal van het hotel’ in werkelijkheid een publieke laadpaal iets verderop. Bij Booking.com en Tripadvisor kun je filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. Ook de site van Accor Group (bekend van de ‘onderweghotels’ Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. De andere grotere hotelketens bieden vrijwel allemaal een laadpaal maar check het even voordat je boekt. Bij vrijwel geen enkel hotel kun je een laadpaal reserveren maar als je tijdig belt dat je eraan komt, is een hotel vaak bereid een laadpaal voor je vrij te houden.

5. Maak gebruik van regeneratief remmen

Als het rempedaal licht wordt ingetrapt en er op de elektromotor wordt geremd, wordt bij de elektrische auto's het regeneratief remmen ingeschakeld. Gebruik in de bergen deze maximale recuperatie, zo belast je tijdens een afdaling je remmen het minst én win je energie. Zet je auto tijdens het rijden naar je vakantiebestemming dus altijd op de hoogste regeneratiestand, of de one-pedal-drvie-stand Heeft jouw auto een B-stand (Brake), dan schakel je die in.

6. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee

Neem voor de zekerheid het 230V-thuislaadsnoer mee. Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan kun je – zij het zeer langzaam – bijladen aan een normaal stopcontact. 

7. Laad op tijd

Rijd niet door tot je nog zo’n 5 procent acculading hebt. Probeer te laden als je nog zo’n 15 procent acculading hebt. Houd vooral op drukke vakantieroutes wat stroomreserve bij het rijden naar een volgende laadplek. Is het daar te druk, dan kun je nog een alternatief laadstation bereiken. In dat geval is het slim om langzamer te gaan rijden en je airco beperkt te gebruiken. Daarmee bespaar je stroom.

8. Probeer files te vermijden

Soms is het slimmer om niet de snelste route te nemen. Dan loop je veel meer kans om in de drukte terecht te komen. Een langere route kost in principe meer tijd, maar als je dan kunt doorrijden en geen wachttijden hebt bij laadstations, ben je alsnog eerder op je bestemming. Vermijd in dit kader drukke knooppunten waar snelwegen vanuit grote steden bij elkaar komen op de doorgaande vakantieroutes.

9. Caravan trekken? Eerst even checken!

Niet alle elektrische auto’s kunnen een aanhanger of caravan trekken. Dit komt door de capaciteit van de motor. Is die niet voldoende, dan kan de motor oververhit raken. Met onze rekentool bereken je eenvoudig de trekkracht van je auto. 

10. Denk ook aan gebruikelijke reisbenodigdheden

Een elektrische auto is net een 'gewone' auto, vergeet dus ook niet aan de gebruikelijke zaken te denken, zoals millieustickers, de per land verschillende verplichte uitrusting, pechhulp voor je EV, reisverzekering en eventueel winterbanden.

Liever een auto huren?

Heb je een elektrische auto, maar ga je toch liever met een brandstofauto op vakantie? Je kunt natuurlijk ook een auto huren. 

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.