Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Italië: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Italië

In Italië staat in bijna elk dorpje een reguliere laadpaal. Gek genoeg lopen grote steden relatief vaak achter qua aantallen laadpalen afgezet tegen het aantal inwoners. In totaal staan er zo'n 15.000. Verder staan er anno 2023 722 snelladers in Italië waarvan 400 hyperchargers. Het gebied ten oosten van Napels is nog een kleine laadwoestijn, de rest van Italië is redelijk goed voorzien, vooral langs de 1.850 km kustlijn van het vaste land.

Laadpassen in Italië

In Italië kun je met een paar Nederlandse laadpassen goed terecht bij alle snelladers en reguliere laadpalen, waarbij Shell Recharge en Greenchoice favoriet zijn.

  • De laadpas van de ANWB werkt helaas niet bij de snelladers maar wordt op vrijwel alle reguliere laadpalen goed geaccepteerd.
  • Om niet voor verrassingen komen te staan kan het handig zijn een Italiaanse laadpas (of app) mee te nemen die op álle Italiaanse netwerken wordt geaccepteerd. Dit zijn onder meer de laadpassen van Enel-X en Nextcharge. 

Vind laadpalen in Italië

Door heel Europa** staan nu ongeveer 504.000 reguliere laadpalen en bijna 66.000 snelladers. Alle West-Europese landen zijn inmiddels volop laadpalen en snellaadstations aan het bouwen. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's. Ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk gestaag.

Ga je op vakantie, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in het land van bestemming én de landen die je onderweg daar naar toe doorkruist. Met de handige Onderweg App van de ANWB vind je moeiteloos (snel)laadpalen in Europa, dus ook in  Italië.

Kosten ten opzichte van Nederland

De tarieven in Italië zijn bij de reguliere laadpalen vergelijkbaar of iets hoger dan in Nederland, de snelladers zijn ongeveer even duur. De tarieven van de ANWB-laadpas zijn bij de reguliere laadpalen ook in het buitenland altijd gebaseerd op verbruik (kWh). 

Bekijk alle voordelen van de ANWB laadpas

Snelladen en hyperchargen

De Italianen zijn met een inhaalslag bezig als het om snelladers gaat. De laatste jaren is het aantal flink toegenomen, zo staan er intussen al 30 Ionity stations in alle windstreken van Italië, en ook Free-to-X (Autostrade per 'l Italia) heeft in de afgelopen twee jaar al 20 stations langs de snelwegen neergezet. Op die plekken kun je laden met de ANWB-laadpas.

Publieke laadpunten

De meeste publieke laadpunten zijn van het ENEL-netwerk. Dit is de grootste nationale energieleverancier van Italië. Als je met de elektrische auto door Italië reist, lijkt het soms ook de enige leverancier. Toch zijn er wel enkele andere aanbieders die publieke laadpunten exploiteren, zoals BeCharge, Free-to-x, NextCharge, Duferco en Alperia.

Bij snelladers van Enel worden internationale laadpassen soms geweigerd. Zorg daarom dat je altijd een ENEL-X-laadpas bij je hebt. Of minimaal hun app, genaamd ‘Juicepass’, hebt gedownload op je telefoon. Daarmee kun je alle laadpunten activeren. De betaling verloopt vervolgens via Paypal of een debit- of creditcard. Het is sowieso verstandig meerder apps te downloaden als je op reis gaat met je elektrische auto. Bijvoorbeeld Shell Recharge of  Plugsurfing.

Tip: Je kunt een Paypal-rekening aan een Nederlands IBAN koppelen zodat Paypal de bedragen van je bankrekening kan incasseren. Deze koppeling is vooral handig als je geen creditcard bezit en je kunt het voorafgaand aan je reis al in orde maken.

Tesla

Dankzij de luxe van honderden superchargers en duizenden ‘destination chargers’, zoals de reguliere Tesla laadpalen worden genoemd, hebben Tesla-rijders het in het buitenland wat gemakkelijker dan elektrische rijders die geen Tesla hebben. Dat komt ook doordat Tesla’s zelf bij voorkeur navigeren naar de Tesla-laadstations. Op doorreis is dat comfortabel. Eenmaal op de bestemming aangekomen, kunnen ook de Tesla-rijders bij de publieke ENEL-laadstations terecht. De informatie in dit artikel kan dus ook relevant zijn voor eigenaren van een Tesla.

Wat je verder moet weten

Langs de grote tolwegen zijn enkele laadpleinen aangelegd, zoals dat bij het Plessi Museum aan de A22 vlak na de Brennerpas. Hier vind je naast de Tesla-superchargers ook meerdere snelladers met alle soorten aansluitingen voor alle soorten elektrische auto’s. Naast dat het een mooie service is in de bergen, zijn deze laadpunten ook helemaal gratis te gebruiken.

TIP: Voor je elektrische reis naar Italië moet je niet de gebruikelijke praktische zaken vergeten, zoals milieustickers voor specifieke steden en verschillende verplichte uitrusting.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.