Met een elektrische auto naar Oostenrijk: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Oostenrijk

In de zomer een favoriet wandel- en fietsland, in wintertijd een van de toplocaties voor skiërs: Oostenrijk. Heel veel Nederlanders weten de weg ernaartoe feilloos te vinden en te plannen. Maak je de rit voor het eerst met een elektrische auto, zul je je vertrouwde planning iets moeten aanpassen. Laadpunten zijn er onderweg genoeg, maar misschien niet overal op de route die je normaal gesproken rijdt. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Oostenrijk.

Bijna alle kortste routes van Nederland naar Oostenrijk leiden je via Duitsland. Alleen de vakantiegangers die vanuit het uiterste zuidwesten van ons land de Oostenrijkse bergen opzoeken, krijgen als snelste suggestie een België-route voorgeschoteld. Daarna zal je alsnog door Duitsland moeten.

De meest geschikte route naar Oostenrijk vind je in de ANWB EV-Routeplanner. Selecteer het merk en model van jouw auto en de planner berekent de snelste route, inclusief strategisch gelegen laadpunten en qua afstanden afgestemd op de actieradius van jouw auto.

Via België

Goed nieuws: iedereen die onderweg naar Oostenrijk België doorkruist, komt op een gegeven moment vanzelf op een Duitse Autobahn terecht. Met name in Wallonië is de laadinfrastructuur namelijk nog beperkt. Daarom is het goed om jezelf bij deze route af te vragen of de actieradius van jouw auto voldoende is om Duitsland in één ruk te halen. Alles over elektrisch rijden door België vind je op de pagina ‘Met een elektrische auto naar België.

Via Duitsland

Zo’n reispagina voor de elektrische auto hebben we ook over Duitsland. De snellaad-infrastructuur in Duitsland prima is ingericht. Alle elektrische auto’s kunnen op doorreis gemakkelijk laden, vaak zelfs zonder de snelwegen te verlaten. Maak er vooral gebruik van vóórdat je Oostenrijk induikt: Nederlandse laadpassen bieden in Duitsland een aanzienlijk betere dekking én de laadtarieven zijn er gunstiger dan in Oostenrijk.

Publieke laadpunten

De grootste concentratie laadpalen en snelladers vind je rondom de grote steden en nabij de hoofdwegen. Ook in de wintersportgebieden zijn voldoende laadpalen te vinden.

Snelweg: elke 80 kilometer een snellaadstation

Net zoals in Nederland en Duitsland hebben alle reguliere laadpalen een type 2-aansluiting. De bekende snelladers van het type ‘triple charger’ van ABB en Efacec komen ook veel voor. Dat zijn snellaadpalen met een laadsnelheid van maximaal 50kW waarbij de verschillende soorten aansluitingen CHAdeMO, AC43 en CCS met vaste kabels beschikbaar zijn.

Snelladers die geplaatst zijn na 2020 zijn vrijwel allemaal hyperchargers met alleen CCS-stekkers. De onderstaande kaart van de Oostenrijkse wegbeheerder Asfinag maakt het snellaadnetwerk in het land inzichtelijk. Langs de snelwegen heeft Oostenrijk inmiddels een goed dekkend snellaadnetwerk. Dit maakt dat je tusssen de snellaadstations maximaal 80 kilometer hoeft te overbruggen. Op de meeste van deze laadplekken staan minimaal vier (hyper)snelladers.

Tesla

Naast de reguliere snellaadpunten heeft Tesla een aardig uitgebreid Supercharger-netwerk in Oostenrijk. Dat is natuurlijk een mooie bonus voor de Tesla-rijder. Wel zijn de meeste van die Superchargers geconcentreerd rondom de wintersportgebieden en grote steden. 

Ook bestuurders van andere elektrische auto's kunnen tegenwoordig echter in Oostenrijk terecht bij de Tesla superchargers. Bij wijze van proef stelde Tesla in een groot deel van de West-Europese landen namelijk zijn eigen snelladers open voor alle elektrische auto's. Dat betekent dus dat je onderweg net wat meer mogelijkheden hebt om te kunnen snelladen of hyperchargen. Check voorafgaand aan je reis wel in de Tesla-app of de superchargers op jouw route ook opengesteld zijn voor niet-Tesla's, want dat is in Oostenrijk niet altijd het geval. De Tesla-app heb je overigens ook nodig om een laadsessie te starten. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je via ons stappenplan voor het laden bij Tesla.

Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder Tesla

Sowieso is het verstandig om meerdere apps te downloaden als je met je leketrische auto op reis gaat. Bijvoorbeeld NewMotion en Plugsurfing. 

Welke laadpas voor Oostenrijk?

De ANWB-laadpas werkt op ongeveer 70% van de stations die op de bovenstaande kaart zichtbaar zijn. In de bekende skigebieden, onder andere bij TIWAG in Tirol en de laadpalen van Salzburg AG werkt de ANWB-pas ook prima. Je kunt daar AC-laden voor het reguliere ANWB-tarief. Hou er rekening mee dat voor snelladen afwijkende tarieven gelden. Dat kan kostbaar zijn in Oostenrijk.

Voor veel laadpalen lokale pas benodigd

Omdat in Oostenrijk hoge roamingkosten worden berekend aan Nederlandse providers, werkt ongeveer 75% van de reguliere publieke laadpalen niet met onze laadpassen. Je kunt in de laadpas-app van je aanbieder zien welke laadpunten wél werken met de desbetreffende laadpassen.  

Wil je tóch laden bij die overige 75 procent van de laadpalen, gebruik dan een Oostenrijkse laadpas óf start een ad-hoc laadsessie (laden zonder laadpas). Dit laatste doe je door het laden te starten met instructies op het laadpunt, vaak door het scannen van een QR code op het laadpunt met je smartphone. De betaling verloopt dan via je Paypal-account of creditcard. Dit systeem wordt in Oostenrijk overal toegepast.

Oostenrijkse laadpas, ja of nee?

Reis je alleen dóór Oostenrijk? Dan is een snellaadstation van bijvoorbeeld Ionity zo gevonden. Hier werken alle Nederlandse laadpassen. Wil je toegang tot circa 80 procent van de snellaadstations in Oostenrijk, neem dan de laadpas van Maingau mee. Ook kan je ervoor kiezen vlak voor Oostenrijk je auto vol te laden bij één van de vele snelladers en hyperchargers in Zuid Duitsland.

Ga je roadtrippen door Oostenrijk en wil je veel laadpalen in het binnenland bezoeken? Vraag dan een lokale laadpas aan. Deze ‘ladekarten’ zijn vaak gratis aan te vragen en werken bij elke laadpaal in Oostenrijk. Bekende lokale aanbieders zijn onder meer Energie Graz, Wien Energie en Smatrics. Met deze passen laad je vaak tegen gunstigere tarieven en/of voorwaarden, die per regio kunnen verschillen.

Meeste snelladers wel te gebruiken

Met de meeste Nederlandse laadpassen laad je wel bij zo’n 75 procent van alle snelladers. Hieronder vallen zoals eerder aangegeven ook de CCS-snelladers van de zestien stations van Ionity, die door het hele land verspreid zijn.

Op Oostenrijkse snelladers is er bovendien steeds vaker de mogelijkheid voor een directe betaling met bankpas of creditcard, vergelijkbaar met wat hierboven beschreven is voor de reguliere laadpunten. Dit werkt het beste bij ‘echte’ credit cards, waar ook een bedrag op gereserveerd kan worden. De zogeheten ‘debit cards’ worden vaak niet geaccepteerd in Oostenrijk.

Laadpas bestellen? Hier moet je op letten

Laadtarieven in Oostenrijk

Heb je geen laadpas met een vast tarief, zoals die van de ANWB, dan moet je in Oostenrijk bij het laden op straat rekening houden met stevige tarieven, die bovendien tijdgebaseerd zijn. Zo’n 10 tot 20 cent per minuut is geen uitzondering. Laat je auto dus niet een nachtje ‘slapen’ aan zo’n laadpaal, want dat kan een dure grap worden.

Bij snelladers kunnen de tijdgebaseerde tarieven oplopen tot wel 70 cent per minuut en dat kan stevige facturen tot gevolg hebben. Let op: hier geldt het vaste ANWB tarief ook niet.

Slimmer is het dus om de dure Oostenrijkse snelladers te vermijden door je route zo te berekenen dat je nog buiten Oostenrijk kunt laden en vervolgens pas op je bestemming je auto weer hoeft te voorzien van een verse lading stroom. Veel hotels bieden namelijk een betaalbare of gratis laadmogelijkheid aan. Het is voor de zekerheid aan te raden om dit nog even te checken bij het hotel waar je je boeking doet.

Een andere strategie die je kunt toepassen als je elektrisch rijdt in Oostenrijk, is het bezoeken van gratis laadpunten. Dat kan bijvoorbeeld bij de Lidl aan de Herzgasse 67 in Wenen. Daarnaast staan door heel Oostenrijk gratis snelladers van bijvoorbeeld Ikea en verschillende supermarkten, zoals in Pongau in het midden van het land. Dit aanbod is ten opzichte van Duitsland en Frankrijk wel beperkter en de trend is dat het aanbod aan gratis laders ook steeds kleiner wordt. Profiteer er dus van zolang het nog kan, maar breng om boze blikken te voorkomen wel even een bezoekje aan de winkel waar je laadt.

QR-code

Werkt je laadpas niet? Dan hoeft dat in Oostenrijk niet meteen tot paniek te leiden: bijna alle laadpalen zijn voorzien van een QR-code. Met een Paypal-account of creditcard kun je na het scannen van de QR-code met je smartphone veelal toch laden. Zo kom je in ieder geval niet zonder stroom te staan, al moet je dus wel waakzaam zijn voor hoge tarieven op sommige plekken.

Plan je elektrische reis met onze EV-routeplanner