Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Oostenrijk: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Oostenrijk

In de zomer een favoriet wandel- en fietsland, in wintertijd een van de toplocaties voor skiërs: Oostenrijk. Heel veel Nederlanders weten de weg ernaartoe feilloos te vinden en te plannen. Maak je de rit voor het eerst met een elektrische auto, zul je je vertrouwde planning iets moeten aanpassen. Laadpunten zijn er onderweg genoeg, maar misschien niet overal op de route die je normaal gesproken rijdt. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Oostenrijk.

Via Duitsland

Om in Oostenrijk te komen zul je doorgaans via Duitsland reizen. Zo’n reispagina voor de elektrische auto hebben we ook over Duitsland. De snellaad-infrastructuur in Duitsland prima is ingericht. Alle elektrische auto’s kunnen op doorreis gemakkelijk laden, vaak zelfs zonder de snelwegen te verlaten. Maak er vooral gebruik van vóórdat je Oostenrijk induikt: Nederlandse laadpassen bieden in Duitsland een aanzienlijk betere dekking én de laadtarieven zijn er gunstiger dan in Oostenrijk.

TIP: De meest geschikte route naar Oostenrijk vind je in de ANWB EV-Routeplanner. Selecteer het merk en model van jouw auto en de planner berekent de snelste route, inclusief strategisch gelegen laadpunten en qua afstanden afgestemd op de actieradius van jouw auto.

Vind laadpalen in Oostenrijk

Ben je in Oostenrijk op vakantie met je elektrische auto dan kun je met de ANWB onderweg app eenvoudig (snel)laadpalen vinden. Deze alles-in-één app biedt ultieme controle als je onderweg bent met de auto, ook wanneer het onverwachte zich aandient. Zo ben je altijd zorgeloos en met plezier onderweg.

Publieke laadpunten

De grootste concentratie laadpalen en snelladers vind je rondom de grote steden en nabij de hoofdwegen. Ook in de wintersportgebieden zijn voldoende laadpalen te vinden.

Snelweg: elke 80 kilometer een snellaadstation

De Oostenrijkse infrastructuur lijkt erg op die van Nederland. Alle reguliere laadpalen hebben een Type2 aansluiting en de snelladers hebben doorgaans CCS, af en toe voorzien van CHAdeMO en AC43.

  • De laatste jaren worden er echter volop hyperchargers geplaatst. Dit zijn snelladers met voornamelijk CCS stekkers die zich kenmerken door hun hoge laadvermogen, van 150kW of meer.
  • De kaart van de Oostenrijkse wegbeheerder Asfinag maakt het snellaadnetwerk in het land inzichtelijk.
  • Langs de snelwegen heeft Oostenrijk inmiddels een goed dekkend snellaadnetwerk. Dit maakt dat je tusssen de snellaadstations maximaal 80 kilometer hoeft te overbruggen.
  • Op de meeste van deze laadplekken staan minimaal vier (hyper)snelladers en ze worden goed met duidelijke bebording aangegeven.

Tesla Superchargers Oostenrijk

Naast de reguliere snellaadpunten heeft Tesla een aardig uitgebreid Supercharger-netwerk in Oostenrijk. Dat is natuurlijk een mooie bonus voor de Tesla-rijder. Wel zijn de meeste van die Superchargers geconcentreerd rondom de wintersportgebieden en grote steden. 

Ook bestuurders van andere elektrische auto's kunnen tegenwoordig echter in Oostenrijk terecht bij de Tesla superchargers. Bij wijze van proef stelde Tesla in een groot deel van de West-Europese landen namelijk zijn eigen snelladers open voor alle elektrische auto's. Dat betekent dus dat je onderweg net wat meer mogelijkheden hebt om te kunnen snelladen of hyperchargen. Check voorafgaand aan je reis wel in de Tesla-app of de superchargers op jouw route ook opengesteld zijn voor niet-Tesla's, want dat is in Oostenrijk niet altijd het geval. De Tesla-app heb je overigens ook nodig om een laadsessie te starten. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je via ons stappenplan voor het laden bij Tesla.

Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder Tesla

TIP: Sowieso is het verstandig om meerdere apps te downloaden als je met je elektrische auto op reis gaat. Bijvoorbeeld die van Shell Recharge en Plugsurfing.

Welke laadpas voor Oostenrijk?

De ANWB-laadpas werkt op ongeveer 70% van de snellaadstations die op de bovenstaande kaart zichtbaar zijn. In de bekende skigebieden, onder andere bij TIWAG in Tirol en de laadpalen van Salzburg AG werkt de ANWB-pas ook. Je kunt daar AC-laden voor een vast ANWB-tarief. Hou er rekening mee dat voor snelladen afwijkende tarieven gelden. Dat kan kostbaar zijn in Oostenrijk.

Voor veel laadpalen lokale pas benodigd

Omdat in Oostenrijk hoge roamingkosten worden berekend aan buitenlandse providers, werkt ongeveer 75% van de reguliere publieke laadpalen niet met de ANWB laadpassen.

  • Sommige Nederlandse laadpassen hebben hier mogelijk wel dekking, maar deze tarieven worden wel doorberekend.
  • Hou bij snelladen rekening met tarieven van rond 1 euro per kWh en bij AC laadpalen van €0,54/kWh tot €0,94/kWh. Daar zit soms nog een toeslag van een paar cent per minuut bovenop. Ook tarieven die nog 100% tijdsgebaseerd zijn, komen voor. Bijvoorbeeld €0,20/minuut bij een reguliere laadpaal is geen uitzondering.

Wil je tóch laden bij die overige 75 procent van de laadpalen, gebruik dan een Oostenrijkse laadpas óf start een ad-hoc laadsessie (laden zonder laadpas). Dit laatste doe je door het laden te starten met instructies op het laadpunt, vaak door het scannen van een QR code op het laadpunt met je smartphone. De betaling verloopt dan via je Paypal-account of creditcard. Dit systeem wordt in Oostenrijk overal toegepast.

Oostenrijkse laadpas, ja of nee?

  • Ben je alleen op doorreis dan is een snellaadstation van bijvoorbeeld Ionity zo gevonden. Hier werken alle Nederlandse laadpassen.
  • Wil je toegang tot bijna alle snellaadstations in Oostenrijk, neem dan de laadpas van Maingau mee. Die wordt ook op veel reguliere AC laadpunten geaccepteerd.
  • Ook kan je ervoor kiezen voor de Oostenrijkse grens je auto vol te laden bij één van de vele snelladers in Zuid Duitsland.

TIP: Wil je in elk dorpje kunnen opladen tegen een gunstig tarief, vraag dan vooraf (in Nederland dus) een Oostenrijkse laadpas aan. Bekende lokale aanbieders van 'ladekarte' zijn onder meer Energie Graz, Wien Energie, Smatrics, Ella, of Tiwag.

QR-code

Werkt je laadpas niet? Dan hoeft dat in Oostenrijk niet meteen tot paniek te leiden: bijna alle laadpalen zijn voorzien van een QR-code. Met een Paypal-account of creditcard kun je na het scannen van de QR-code met je smartphone veelal toch laden. Zo kom je in ieder geval niet zonder stroom te staan, al moet je dus wel waakzaam zijn voor hoge tarieven op sommige plekken.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.