Naar artikel

Wat moet er verplicht mee in de auto in Nederland?

In Nederland ben je als automobilist niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Maar een EHBO-doos, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje kun je maar beter wel aan boord hebben.

Verplicht in de auto

 • In Nederland ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Maar het is wel verplicht om in bepaalde situaties een gevarendriehoek te gebruiken.
Advies
 • Gevarendriehoek - Je bent in Nederland niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen in de auto.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als de alarmlichten niet werken en je auto een obstakel vormt dat niet tijdig als zodanig door het naderende verkeer kan worden opgemerkt.
  • Plaats de driehoek ongeveer 30 m achter je auto. De driehoek moet goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer.
 • Veiligheidsvest - Het is niet verplicht een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben of om bij pech of een ongeval een veiligheidsvest te gebruiken. De ANWB adviseert je echter voor alle inzittenden veiligheidsvesten mee te nemen.
 • Reservelampen - Je hoeft geen reservelampen in de auto te hebben. Maar als je door de politie vanwege een kapotte lamp aan de kant wordt gezet, kun je vaak een boete voorkomen door de lamp ter plekke te vervangen. 
 • Het is in Nederland niet verplicht een verbanddoos of brandblusser mee te nemen in de auto.

Bijzonderheden

 • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Nederland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie in eigen land en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in Nederland

Pechhulp in Nederland

Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen in eigen land. Zo ben je verzekerd van een heerlijke tijd!