Voorrang, wanneer wel en wanneer niet?

Verkeer van rechts heeft voorrang. Een belangrijke vuistregel, toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. En hoe zit het eigenlijk met voorrang op een rotonde, of tijdens het in- en uitvoegen? Wij leggen het uit.

Video:

1. Verkeer van rechts

De hoofdregel is: bestuurders van rechts hebben voorrang. Denk bijvoorbeeld aan een kruising. Die voorrang geldt overigens alleen als er geen andere verkeerstekens, zoals voorrangsborden of haaientanden staan. Fietsers hebben ook voorrang van rechts, voor voetgangers geldt dit niet, omdat zij geen bestuurders zijn. Rijd je op een onverharde weg, dan moet je voorrang geven aan bestuurders op de verharde weg.

2. Uitrit verlaten

Verlaat je een uitrit, dan moet je al het overige verkeer (dus ook voetgangers) voor laten gaan. Lastig is dat een uitrit niet altijd goed te herkennen is. Je kunt een uitrit al snel verwarren met een gewone zijweg. Hoe herken je er een? Meestal lopen de tegels van de stoep door en zijn er geen bochten naar de zijweg. Dan geldt: wie van een uitrit komt, moet al het verkeer voor laten gaan. Dus ook voetgangers. Als het verhoogde deel niet pal tegen de weg maar ín de zijweg ligt, is er sprake van een gewone zijweg. Verkeer van rechts heeft dan voorrang.

3. De rotonde

Een eenduidige voorrangsregel voor alle rotondes is er niet. Voorrang op een rotonde wordt aangegeven door een verkeersbord of haaientanden. Is dat niet het geval, dan heeft het verkeer van rechts voorrang.

Nader je een rotonde en is de voorrang door een verkeersteken aangegeven? Dan moet je bestuurders die op de rotonde rijden voorrang geven.
Wil je de rotonde verlaten, dan moet je verkeer dat op de rotonde blijft voor laten gaan. Dat geldt ook voor fietsers en voetgangers.
Rotondes maken het qua voorrang knap lastig. Er zijn namelijk nogal wat uitzonderingen op de voorrangsregels en dan zijn er ook meerdere soorten rotondes. Daarom het advies: let op de verkeersborden, die tellen!

4. Doorgaande weg

Blijf je op de doorgaande weg, dan moet het andere verkeer jou voor laten gaan. Rechtdoor rijden is namelijk geen bijzondere verrichting, zoals afslaan, stilstaan, parkeren, achteruit rijden of invoegen. Bestuurders die bijzondere verrichtingen doen, mogen niemand hinderen en moeten daarom altijd het overige verkeer voor laten gaan. Recht zo die gaat dus

5. Weven

'Weven’ (in- en uitvoegen) is qua voorrang niet duidelijk geregeld. In- en uitvoegen zijn allebei bijzondere verrichtingen: ze moeten elkaar voor laten gaan; er is dus geen rangorde! Dat maakt het een beleefdheidskwestie en dat is lastig. Wat kun je aanhouden? In- en uitvoegers moeten het verkeer op de andere rijstrook voor laten gaan. Meestal gaat de uitvoeger eerst, omdat die een hogere snelheid heeft.

6. Afbuigende weg

De doorgaande weg gaat de bocht om naar links. In de praktijk wil dit nog wel eens voor lastige situaties zorgen. Het onderbord geeft aan hoe de voorrangsweg loopt en wie voorrang heeft. Iedereen is dit bord vast wel eens tegen gekomen. Gebruik je richtingaanwijzer om ander verkeer duidelijk te maken wat je gaat doen. Als je de voorrangsweg verlaat naar rechts, dan moet je richting aangeven. Volg je de voorrangsweg (bocht naar links) dan is het niet verplicht, maar wel duidelijk voor de andere verkeersdeelnemers als je je richtingaanwijzer gebruikt.

Voorrang & voor laten gaan

Voorrang is in de wet geregeld en dus is het een verkeersregel. Je geeft het aan en krijgt het van overige bestuurders, zoals een fietser, brommer, motor of auto. Voor laten gaan geldt voor alle verkeersdeelnemers, dus ook voetgangers moet je voor laten gaan. Ook dat is wettelijk bepaald. Denk bijvoorbeeld aan een zebrapad of verkeer dat afslaat. Voetgangers zijn vaak een vreemde eend in de wereld van de voorrangsregels, omdat ze geen bestuurders zijn. Goed om te weten: voetgangers en fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Dus in geval van bijvoorbeeld een aanrijding of ongeval ben je als bestuurder (bijna) altijd aansprakelijk.

Zie ook:

Invoegen
Rotondes
Strepen op de weg