Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto sneeuwvrij maken verplicht?

Stappenplan om je auto het beste ijs- en sneeuwvrij te maken

Je kent het vast wel, kom je ’s morgens buiten, is je hele auto bedekt met poederwit sneeuw en ijs. En je hebt al haast. Neem toch maar de tijd om je auto sneeuwvrij te maken. Want je auto sneeuwvrij maken is verplicht en de boete als je het niet doet, kan flink oplopen.

Ook de politie waarschuwt dat het je flink wat geld kan kosten als je wegrijdt zonder je auto goed sneeuwvrij te maken. Elke winter ziet de landelijke politie auto’s waarbij alleen het minimale sneeuwvrij is gemaakt, de linker bovenhoek op de voorruit bijvoorbeeld. Vaak omdat bestuurders zich helemaal niet bewust zijn van het feit dat de auto sneeuwvrij moet zijn voordat je vertrekt. Hoe zit dat?

Verplicht en boetes

De wet is duidelijk: Het is verboden je als zodanig te gedragen dat je gevaar op de weg veroorzaakt of kunt veroorzaken. Of dat je het verkeer op de weg hindert of kunt hinderen. Het rijden met een lading sneeuw op je auto kwalificeert als zodanig gedrag en is daarom dus strafbaar. En dit kost het je als je de auto niet sneeuwvrij maakt:

 • Onvoldoende zicht voorruit en voorste zijruiten (zoals sneeuw op voorruit en zijruiten): €280,-.
 • Onvoldoende zicht via spiegels (bijvoorbeeld door sneeuw): €160,-.
 • Kentekenplaten niet goed leesbaar (door bijvoorbeeld sneeuw): €160,-.
 • De lichten of retroreflectoren die voor meer dan 25% zijn afgeschermd (bijvoorbeeld door sneeuw): €110,-.
 • Het rijden met ‘losse lading’ die niet is afgedekt waarbij gevaar of hinder kan ontstaan door afvallen of wegwaaien van die lading (denk aan sneeuw op het dak die bij je achterligger op de voorruit belandt): €440,-.

Alle boetes zijn exclusief €9,- administratiekosten. 

Stappenplan om je auto sneeuwvrij te maken

Voor je eigen veiligheid en die van anderen, en om het geld in je zak te houden, neem ’s morgens iets meer tijd om je auto ijs- en sneeuwvrij te maken. En dat doe je in zes simpele stappen:

 1. Zet je achterruit- en voorruitverwarming en eventueel je spiegelverwarming alvast aan. 
 2. Veeg het sneeuw van je koplampen, achterlichten en reflectoren.
 3. Haal het sneeuw van je motorkap, want je wilt onder het rijden geen plakkaat sneeuw tegen je voorruit vanaf je motorkap.
 4. Maak je dak sneeuwvrij.
 5. Haal het sneeuw en ijs van je buitenspiegels en kentekenplaat.
 6. Maak je voorruit, zijruiten en achterruit ijs en sneeuwvrij. Trek niet je ruitenwissers los, maar doe dit zachtjes en voorzichtig met je ijskrabber.

Let op: Als je de auto sneeuwvrij maakt, wil je geen krassen veroorzaken, natuurlijk. Gebruik daarom het beste een zachte borstel en verwijder hiermee alle losse sneeuw. Alle aangevroren sneeuw kun je, voordat je gaat rijden, het beste verwijderen door de auto voor te verwarmen of met bijvoorbeeld een speciale ruitenspray die ontdooid.

Zie ook:

Speciaal voor jou geselecteerd

Onmisbaar in de winter 

Ontdek hier het assortiment ijsdekens, krabbers, sneeuwkettingen en nog veel meer!

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

met extravoordeel
Makkelijk betalen tijdens je dagje uit? 

Veilig en gemakkelijk betalen met Visa Card.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Blijf op de hoogte

Dagelijks relevant nieuws en leuke tips