Autostoeltjestest 2018

Het merendeel van de autostoeltjes voldoet aan de gestelde eisen
Alle testresultaten van de tests van 2015, 2016, 2017 en 2018

Het merendeel van de autostoeltjes voldoet aan de gestelde eisen, maar aandacht voor veiligheid en schadelijke stoffen blijft nodig. Dat concludeert ANWB na de recentste autostoeltjestest. Van de 17 onderzochte autostoeltjes wisten maar liefst 13 stoeltjes de score 'goed' met vier sterren te behalen. Drie autostoeltjes scoorden 'voldoende' met drie sterren. Daarentegen kreeg één autostoeltje het predicaat 'slecht' met slechts één ster.

Het blijft toch altijd opletten bij het kopen van een autostoeltje. Zo haalde de Osann Fox in de categorie tot 4 jaar slechts 1 ster. Op het onderdeel schadelijke stoffen scoorde het stoeltje slecht, maar ook op veiligheid was de score slechts matig. In de bekleding van de Osann Fox zijn de vlamvertragers TCPP en TDCP aangetroffen. De gemeten waarden liggen boven de limiet die geldt voor kinderspeelgoed (richtlijn 2014/79/EU).

Veilige autostoeltjes

Uit deze test blijkt maar weer dat het, in de winkel of op internet, niet te zien is hoe veilig een autostoeltje is. De ANWB adviseert daarom om voor aanschaf van een autostoeltje eerst de ANWB-website te raadplegen. Inmiddels staan hier meer dan 150 autostoeltjes op die sinds 2015 zijn getest.

De ANWB test sinds 2003 elk jaar kinderzitjes om jonge ouders te informeren over de kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit productie genomen.

Alle resultaten en testprocedure

De autostoeltjestest is een samenwerking van ANWB met Europese testpartners. De inkoop van de test-autostoeltjes wordt gedaan door diverse testpartners bij speciaalzaken of via internet. Op deze manier weten we zeker dat de zitjes voor de consument beschikbaar zijn. Helaas zijn niet alle geteste stoeltjes goed of direct verkrijgbaar in Nederland. Via internet is er wel veel te koop. Wij raden echter aan het stoeltje voor aankoop in de eigen auto uit te proberen.

De testprocedure is in 2015 aan de stand van de techniek aangepast. Over het geheel genomen zijn de testcriteria iets zwaarder dan voorgaande jaren en een stuk zwaarder dan de Europese richtlijnen. Meer over de aangescherpte testprocedure is te lezen op 'Hoe wordt getest en beoordeeld?'.

De wijzigingen in de testprocedure hebben tot gevolg dat de testresultaten niet meer één op één te vergelijken zijn met die van eerdere tests van voor 2015. De resultaten van de huidige en eerdere tests worden daarom in aparte tabellen getoond.