Losbreekkabel bevestigen

Hoe bevestig je een losbreekkabel?

De Regeling Voertuigen vermeldt onder Artikel 5.18.34-2 het volgende: Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.

Deze zogeheten karabijnhaak kan goede diensten bewijzen bij een trekhaak met afneembaar kogeldeel. Doe-het-zelfzaken hebben hem in diverse soorten en maten. Ons advies: kies een lekkere stevige, bijvoorbeeld eentje van rvs met een dikte van 6 mm!

Als je de lus in de kabel op deze manier aan de karabijnhaak ‘rijgt’, mag je rekenen op een optimale krachtoverbrenging naar de reminrichting van de caravan. De originele remkabels van Knott zijn inmiddels zelf voorzien van een voldoende stevige karabijnhaak.

Hoe moet het wel en hoe niet?

FOUT!

Ondanks dat Nederland nog altijd een uitzonderingspositie bekleedt waar het de kabel in een losse strop rond de kogelhals betreft, mag dit dus echt niet!

GOED!

Hoewel er verschillende soorten hulpkoppelingen in omloop zijn, is het de bedoeling dat de kabel in een strop rond de kogel ligt én door de hulpkoppeling is geleid.       

 

FOUT!

Een trekhaak met afneembaar kogeldeel wordt door de politie gelijkgeschakeld aan een ‘vaste’ haak. Ook hier mag de kabel dus niet in een losse strop rond de kogelhals liggen.

 

GOED!

Dit mag wel, al heeft onderzoek aangetoond dat de kracht, die tijdens het losbreken op de reminrichting van de caravan wordt overgebracht, zo verre van optimaal is. Dit zal de remweg van de caravan langer maken.

 

GOED!

Dit mag ook; de kabel is via een hulpkoppeling aan het afneembare deel van de trekhaak gelegd. De politie beschouwt de afneembare trekhaak namelijk ook als een vast deel van de auto.

 

GOED!

Dit werkt natuurlijk alleen als er ergens op de trekhaak een (bout)gat voorhanden is waaraan je de karabijnhaak kunt bevestigen.