Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gordelplicht

Sinds 2008 gelden er strengere regels voor het vervoer van personen in personenauto's. Omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat de geldende regel is, hieronder een duidelijk overzicht. Ook staan hier de uitzonderingen, zoals oldtimers zonder gordels.

De hoofdregel

Een passagier in een auto mag alleen op een goedgekeurde zitplaats vervoerd worden. Op zitplaatsen waar geen autogordels zitten, mag niemand vervoerd worden. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld meer dan drie kinderen op de achterbank wilt vervoeren. Dit mag dus niet. Bij moderne auto's staat het aantal zitplaatsen genoemd op het kentekenbewijs. Enkele belangrijke punten op een rij:

  • Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken, twee kinderen/personen in één autogordel mag niet.
  • Iedereen moet over een eigen zitplaats beschikken.
  • Er mogen niet méér personen worden vervoerd dan er autogordels aanwezig zijn.
  • De gordel mag niet op andere wijze gebruik worden dan waarvoor deze is gemaakt.
  • Voor ontheffingen van de draagplicht wegens een lichamelijke klacht kan je terecht bij het CBR.


Vervoer van kinderen

De basisregel is dat kin­de­ren kleiner dan 1,35 m in een goedgekeurd en pas­send kinderzitje moeten zitten. In het buitenland kan dat 1,50 m zijn. Goedgekeurd zijn zitjes met labels ECE R44/03 en R44/04. Passend is: geschikt voor lengte en ge­wicht van het kind. Kinderen vanaf 1,35 m en volwas­se­nen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel.
Vervoer van kinderen

Uitzonderingen

Maar hoe werkt het als er geen autogordels in het voertuig aanwezig zijn? Het bouwjaar van het voertuig is belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag. Oudere auto's hebben soms geen of te weinig autogordels. De wet maakt in deze gevallen dan ook een uitzondering. Hieronder een overzicht met de verplichting voor autogordels naar bouwjaar.

  • Bouwjaar voor 1-1-1971 : geen verplichting voor autogordels
  • Bouwjaar na 1-1-1971 : verplichte autogordels op de plaats van bestuurder en alle zitplaatsen naast de bestuurder als die aan een portier grenzen.
  • Bouwjaar na 31-12-1989 :op alle naar voren gerichte zitplaatsen moet een autogordel aanwezig zijn, dus ook op de achterbank. Heeft een plaats geen autogordel, dan is dit geen zitplaats!
  • Bouwjaar na 1-1-1995 :op zowel naar voren als naar achteren gerichte zitplaatsen moeten autogordels aanwezig zijn

Let op: kinderen die jonger zijn dan drie jaar mag je nog steeds niet (los) vervoeren. Gebruik voor hen een kinderbeveiligingsmiddel. Maar ook hier geldt: niet meer dan één persoon per zitplaats. Kinderen onder de 12 jaar mogen nooit zonder gordel of kinderbeveiligingsmiddel op de voorbank zitten.

Slepen bij pech

In een gesleepte auto mag wel de bestuurder plaatsnemen, maar passagiers dienen zoveel mogelijk in het voorste voertuig vervoerd te worden.