Wat moet er verplicht mee in de auto in Nederland?

In Nederland ben je als automobilist niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Maar een EHBO-doos, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje kun je maar beter wel aan boord van je auto meenemen.

Verplicht mee onderweg

  • In Nederland ben je als automobilist niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. 

Advies

  • Gevarendriehoek - Je hoeft in Nederland geen gevarendriehoek in de auto te hebben, maar als je auto of camper door pech of een ongeval stilstaat op de weg en een obstakel vormt voor het verkeer, ben je wel verplicht andere weggebruikers te waarschuwen met een gevarendriehoek. Als de waarschuwingslichten werken en zijn ingeschakeld, hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen. Als de waarschuwingslichten niet werken, moet je een gevarendriehoek ongeveer 30 m achter je auto plaatsen. Zorg dat de driehoek goed zichtbaar is voor het overige verkeer. Een motorvoertuig op twee wielen hoef je niet te markeren met een gevarendriehoek.
  • Veiligheidshesje - Het is niet verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben of om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje te gebruiken. De ANWB adviseert je voor iedere inzittende een veiligheidshesje mee te nemen.
  • Reservelampen - Je hoeft geen reservelampen in de auto te hebben. Maar als je door de politie vanwege een kapotte lamp aan de kant wordt gezet, kun je vaak een boete voorkomen door de lamp ter plekke te vervangen. 
  • Je hoeft in Nederland geen verbanddoos of brandblusser in de auto te hebben.

Bijzonderheden

  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Nederland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische informatie over route en onderweg:

Verkeer
Tanken
Verkeersregels
Nederlandse verkeersborden
Verkeersboetes
Tol
Milieuzones
Verkeersinformatie