Vakantie Noordrijn Westfalen

Natuurparken, bossen en agrarisch landschap

Wie bij Noordrijn-Westfalen aan alleen maar grote industriesteden denkt, heeft het mis. Het grootste gedeelte van Noordrijn-Westfalen bestaat uit natuurparken, bossen en agrarisch landschap. De hoofdstad is Düsseldorf en is onderdeel van het industriële Ruhrgebied. Maar de stad biedt ook indrukwekkende moderne gebouwen en is een echt winkelwalhalla.

Er lopen bekende wandelroutes door het gebied en aan historische steden geen gebrek. Ontdek de oude wijken van Keulen en Münster en bezoek het beroemde Ludwig museum met haar grote collectie aan Pop-art.

Attracties en evenementen: roetsjen over de Rijn

Steek in Keulen de Rijn over met de kabelbaan! Het is een aanrader om dit een keer op een avond te doen, dan is het uitzicht nog spectaculairder. In Münster staat de Allwetterzoo. In deze grote stadsdierentuin leven meer dan honderd verschillende diersoorten. Vlakbij Bottrop ligt Movie Park Germany. In dit pretpark draait alles om film. Ontdek hoe gevaarlijke stunts worden opgenomen en neem een kijkje in de studio’s van beroemde films.

Bezienswaardigheden: architectonische hoogstandjes

Het leukste gedeelte van Keulen is de oudste wijk, ofwel Altstadt. Bij de Dom is een groot voetgangersgebied, waar je ontspannen kunt winkelen en de stad bekijken. Maak een wandeling over de brug Hohenzollernbrücke, te herkennen aan zijn drie bogen. Aan de brug hebben vele verliefde stelletjes een hangslotje bevestigd. Een belangrijke bezienswaardigheid in Münster is de Friedenssaal in het stadhuis. Hier werd op 15 mei 1648 de Spaans-Nederlandse vrede getekend, ofwel de Vrede van Münster, wat het einde betekende van de Tachtigjarige oorlog en Dertigjarige oorlog. De haven van Düsseldorf wordt gekenmerkt door moderne gebouwen. Op een van de terrassen in deze Medienhafen heb je een spectaculair uitzicht op een aantal zeer architectonische hoogstandjes.

Dorpen en steden: historische pracht

De binnenstad van metropool Keulen is na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog deels weer herbouwd. In Altstadt, de oudste wijk van de stad, vind je een aantal indrukwekkende gebouwen waaronder het Rathaus en de Dom van Keulen, die de skyline van de stad bepaalt. Ook in de stad Münster staat nog veel historische pracht ondanks de verwoestingen tijdens de oorlog. In het hart van de stad ligt de Prinzipalmarkt waar talloze restaurants en winkeltjes te vinden zijn.

Eten en drinken: wereldberoemd Kölschbier

In Keulen wordt het wereldberoemde Kölschbier gebrouwen. Er zijn talloze bierhuizen om dit biertje in zijn thuisstad te proeven. Je kunt in deze regio ook goed terecht voor een traditionele bratworst of curryworst. Waag je aan de ham hock (eisbein) met zuurkool of de ‘Maultaschen’, ravioli met spinazie en vlees. In de Westfaalse keuken speelt vlees een grote rol. Twee traditionele gerechten zijn Töttchen en Pfeper-Potthast, beiden vleesragouts die geserveerd worden met brood of aardappels.

Fietsen: 14.000 kilometer fietspaden

Je zit helemaal goed in deze regio als je veel wilt fietsen. Noordrijn-Westfalen heeft zo’n 14.000 kilometer aan fietspaden die je door zowel parklandschappen leiden als langs kastelen en industriële monumenten. Münster is een populaire fietsstad. De fiets is een makkelijk vervoermiddel om snel de stad te ontdekken. Het gebied rond de stad staat bekend als Münsterland, waar tussen de kastelen, burchten en de Nederrijn mooie fietsroutes kronkelen. Deze tochten zijn over het algemeen vlak met af en toe een paar steile meters.

Kunst en cultuur: Picasso en Mondriaan

Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Ludwig Museum in Keulen. Een belangrijk onderdeel is hun verzameling Amerikaans Pop-art, de grootste collectie van deze kunststroming buiten de Verenigde Staten. In het centrum van Münster staat het enige Pablo Picassomuseum van Duitsland. Het museum is gewijd aan het grafische werk van Picasso. In Düsseldorf staan het K20 museum en het K21 museum. De eerstgenoemde is gehuisvest in een modern gebouw met een zwarte granieten gevel, waar werk van onder andere Picasso en Mondriaan te bewonderen is. In het K21 museum, bestaande uit twee gebouwen, zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Natuur: oneindige wandelroutes

De natuurparken beslaan zo’n 40 procent van de deelstaat. Daarnaast bestaat het gebied uit uitgestrekte agrarische landschappen en bossen. Voor elke wandelaar is er wel iets te doen: van vlakke paden tot steile routes door het middelgebergte. In natuurpark Schwalm-Nette lopen meerdere wandelroutes langs meren en rivieren. Tussen het dorp Herford en het dorp Hamelen loopt een 75 kilometer lange wandelroute: de Hansaweg. Het is een van de betere Duitse wandeltochten en leid je door het Noordlippische Bergland.

Overnachten: kamperen in de natuur

In Noordrijn-Westfalen vind je een grote variatie in overnachtingsmogelijkheden. Grote vakantiehuizen voor het gezin, talloze vakantieparken, in de dorpen leuke pensions of een verblijf in het oude centrum in een van de grote steden. Noordrijn-Westfalen heeft ook vele campings, gelegen in de natuur.

Uitgaan: vrolijke drukte

In de wijk ‘Belgische Viertel’ in Keulen zitten veel moderne bars, restaurants en unieke boetiekjes. Aan het plein Brüsseler Platz is er altijd een vrolijke drukte te vinden. In de hippe wijk Kreativkai in Münster zitten meerdere uitgaansgelegenheden, zoals de Hot Jazz Club en het Wolgang Borchert theater. In de wijk Kuhviertel, van oudsher dé uitgaanswijk van Münster, zitten vele cafeetjes en restaurants met originele gerechten uit de stad. Düsseldorf kent ook een bruisend nachtleven met veel hippe clubs.

Winkelen: ontdek winkelwalhalla Düsseldorf

Düsseldorf is werkelijk een winkelwalhalla. De winkeldichtheid is zeer groot op een relatief klein oppervlak. In de Altstadt vind je in de Hohe Strasse en de Schildergasse de grote winkels. Bovendien is dit een autovrij gedeelte van de stad. In Keulen ben je in de wijk ‘Belgische Viertel’ aan het goede adres voor de originele boetiekjes. De stad Dortmund is in trek onder shopliefhebbers, omdat er veel grote warenhuizen te vinden zijn, zoals Kaufhof, Karstadt en Saturn.

Misschien vind je dit ook leuk:

Bekijk vakanties naar Noordrijn-Westfalen
Praktische informatie Duitsland
Tips voor een vakantie Duitsland