Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Aken

De Duitse stad Aken ligt maar een paar kilometer van het Drielandenpunt en is uitstekend bereikbaar met de internationale trein. Verken tijdens je stedentrip de Dom, een van de mooiste van Europa, of relax in een van de thermaalbaden. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Aken.

Wat te doen in Aken?

Kuurstad, Kathedraal van Europa, Keizerstad (naar de beroemdste inwoner van de stad: Karel de Grote). Weinig steden kennen zoveel bijnamen als Aken. Er zijn dan ook heel wat leuke bezienswaardigheden in deze stad in Noordrijn-Westfalen. Het kroonjuweel van Aken is zeer oud, de Dom, die is ontstaan uit de 8e-eeuwse hofkerk van Karel de Grote. De ‘Vader van Europa’ rust hier eeuwig in een gouden sarcofaag. Het voor die tijd opvallend rijkversierde stadhuis (14e eeuw) is een andere grote publiekstrekker in deze prachtige stad. Relaxen kan in warm thermaalwater, waar Aken beroemd om is. De Romeinen waren er al dol op en kenden een geneeskrachtige werking aan het water toe.

1. De Dom: wonderlijk gespaard gebleven

Het is alsof een engel waakt over de Dom van Aken, die als door een wonder gespaard is gebleven bij de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is de Dom een van de mooiste kerkelijke gebouwen in Duitsland. De ramen van de monumentale koorhal uit 1414 zijn 27 meter hoog, de hoogste uit deze periode. De 1000 vierkante meter glasoppervlak heeft de Dom de bijnaam Glashuis van Aken bezorgd.

Karel de Grote plantte het zaadje voor het bedevaartsoord Aken. Ter inwijding van zijn hofkerk – nu de Dom - liet hij in 799 vier relieken vanuit Jeruzalem overbrengen, waaronder de windselen van het Kind Jezus en het lendendoek van Jezus Christus. Om de zeven jaar is er een Heiligdomsvaart, waarbij de relieken worden getoond.

2. Schatkamer van de Dom

Net zo belangrijk als een bezoek aan de Dom is een excursie naar de bijbehorende schatkamer. De christelijke schatten die hier liggen uitgestald behoren tot de belangrijkste ter wereld. Dit heeft alles te maken met het feit dat de Dom van 936 tot 1531 kroningskerk van het Heilige Roomse Rijk was. Op de marmeren troon van Karel de Grote (de oudst bewaarde troon van West-Europa) werden maar liefst dertig koningen gekroond.

De pracht en praal in de schatkamer is indrukwekkend. Tot de mooiste bezienswaardigheden behoren de Karelsbuste, de Proserpina sarcofaag en het Lothariuskruis. Dit eikenhouten kruis is belegd met edelstenen, cameeën, goud en zilver en wordt gebruikt bij belangrijke misvieringen.

3. Elisenbrunnen: openbare fontein met geneeskracht

Het stinkt een beetje naar rotte eieren in de Elisenbrunnen, een neoklassiek gebouw waar je water kunt tappen uit zwavelhoudende warmwaterbronnen. De openbare fonteinen zijn populair, omdat het water een geneeskrachtige werking zou hebben. Vooral heilzaam bij bezoekers die problemen hebben met het spijsverteringskanaal.

Meer dan tweeduizend jaar geleden bezochten de Romeinen Aken voor hun zwavelhoudende bronnen. Keizer Karel de Grote nodigde zijn vrienden uit om te profiteren van het heilzame water. Benieuwd naar alle beroemde namen? Marmeren platen vermelden illustere bezoekers zoals de componist Händel en de rokkenjager Casanova.

4. Poedelen in de Carolus Thermen

Optimaal genieten van het geneeskrachtige bronwater van Aken doe je in de moderne Carolus Thermen. Het water komt uit twee bronnen: één met een temperatuur van 38 graden en één met een temperatuur van 18 graden. Er is een binnenbad en er zijn verschillende buitenbaden en bubbelbaden. Voor liefhebbers is er een sauna- en hammamruimte.

Niet alleen de thermen ruiken lekker: in de zogenaamde 'dry sauna' worden dagelijks pretzels gebakken. Terwijl je zweet in deze sauna worden de knoopvormige broodjes langzaam gaar. Een extraatje voor de hongerige bezoeker en een belevenis tijden je bezoek aan de thermen.

5. Pontviertel wijk: Quartier Latin van Aken

Aken is een studentenstad en dat zie je duidelijk terug in de uitgaanswijk Pontviertel. Je vindt hier trendy restaurants, gezellige terrasjes en een paar discotheken. De wijk Pontviertel wordt daarom ook wel het Akense Quartier Latin genoemd. De buurt rondom de Pontstraβe staat garant voor een leuk avondje uit.

Naast deze gezelligheid zou je bijna vergeten dat Pontviertel tal van historische overblijfselen heeft. Zoals de 14e-eeuwse Ponttor, een van de twee nog overgebleven stadspoorten van de stad. De andere stadspoort is de 13e-eeuwse Marschiertor, een kasteelachtig verdedigingswerk en nog altijd een van de meest bijzondere stadspoorten van Duitsland.

6. Stadhuis met rijkversierde gevel

Tegenover de Dom zie je het op twee na beroemdste gebouw van Aken: het indrukwekkende stadhuis. Opvallend is de zeer rijk versierde voorgevel, wat in de 14e eeuw ongebruikelijk was voor een seculier gebouw. De talrijke gevelbeelden geven de rijke geschiedenis van het stadhuis weer: vijftig heersers, waarvan er 31 in Aken werden gekroond, omringen Karel de Grote, Maria en paus Leo III.

In het stadhuis bezoek je onder meer de Vredeszaal, de barok ingerichte Witte Zaal en de met fresco’s gedecoreerde Rijkszaal. Voel je koninklijk in de Kroningszaal, waar de heersers na hun kroning van een rijke maaltijd genoten. Een wandeling door de geschiedenis!

7. Winkelgenot in het centrum

Wil je winkelen bij bekende ketens? Een goed startpunt zijn de Grosskölnstraβe en de Adalbertstraβe, de grootste winkelstraat van Aken. Ontdek ook de minder bekende adresjes, door op het Willy Brandt Platz een willekeurige winkelstraat in te lopen. Dit plein vind je halverwege de Adalbertstraβe.

Sinds 2015 is de Adalbertstraβe een winkelcentrum rijker: Aquis Plaza, goed voor pakweg 130 winkels. Op de bovenste verdieping zit een groot foodcourt waar je goedkoop kunt lunchen, van pizza tot broodjes döner. Veel chiquer is de Elisengalerie bij de Elisenbrunnen. Een ideale tussenstop voor een kopje koffie tijdens je stedentrip.

8. Akense specialiteiten: van zoet tot hartig

Aken heeft niet achteraan gestaan bij het ontwikkelen van een eigen keuken. Veel specialiteiten zijn alleen in deze Duitse stad verkrijgbaar. Van Aachener Weihnachtsleberwurst (met een flinke scheut room) tot Öcher Puttes, eiwitrijke worst die vooral tijdens het Akense carnaval wordt gegeten.

Dé specialiteit van Aken is voor zoetekauwen een traktatie: de zogeheten Akense printen, die je van de inwoners absoluut niet mag vergelijken met honing- of peperkoek (hoewel ze er wel naar smaken). Zeer populair tijdens de Akense kerstmarkt, waar elk jaar zeer veel Nederlanders op afkomen.

9. Katschhof met fraai uitzicht

Je kunt er niet omheen: het Katschhof, het centraal gelegen plein dat de Dom van Aken met het stadhuis verbindt. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op beide monumenten, vooral in de avond als ze verlicht zijn. In de feestmaand wordt het plein tijdelijk ingenomen door tientallen kerstkraampjes. Het is er dan reuzegezellig!

Eeuwen geleden kwam de bevolking hier ook bijeen om gestraften aan de schandpaal te bekijken. De naam Katschhof komt hier vandaan. De schandpaal werd namelijk ‘Die Kaks’ genoemd. Gelukkig had het Katschhof ook een onschuldige functie: op het plein werd in vroegere eeuwen handel gedreven.

10. Bijzonder: het Krantenmuseum

Zo kom je ze niet vaak tegen: een museum met meer dan tweehonderdduizend kranten uit vijf verschillende eeuwen. In het ‘Großes Haus von Aachen’ is het Internationale Krantenmuseum gevestigd. Natuurlijk bekijk je vooral memorabel voorpaginanieuws en exemplaren met belangrijke krantenkoppen.

Zo’n enorme krantenverzameling ontstaat niet zomaar. De collectie is in 1886 opgestart door jurist en burgermeester Oscar von Forckenbeck. Hij reisde veel en verzamelde door de jaren heen tachtigduizend internationale kranten, die zijn weduwe na zijn overlijden overdroeg aan de stad Aken.

11.Route Charlemagne langs hoogtepunten

De wandelroute ‘Route Charlemagne’ leidt langs een aantal mooie bezienswaardigheden in Aken, onder andere het Couven Museum, een typisch Akens woonhuis uit de 18e eeuw dat is ingericht met de meubels uit die tijd. Een andere stop is het Grashaus op de Fischmarkt, het voormalige stadhuis. Het Grashaus is een van de oudste gebouwen (1260) in Aken.

Begin je stadstour bij het Centre Charlemagne, het nieuwste stadsmuseum van Aken op het Katschhof, tussen het stadhuis en de Dom. Je krijgt hier alle informatie over de bezienswaardigheden langs de route. Het museum is genoemd naar Karel de Grote, aan wie Aken zijn historische betekenis dankt. Ook het museumcafé is naar hem vernoemd: Café Karl.

12. Wijk Kornelimünster: voor sportieve uitstapjes

De meest pittoreske wijk van Aken is Kornelimünster. Eigenlijk is het een dorp in het dal van de Inde. Vanuit Kornelimünster kun je diverse sportieve uitstapjes maken. De Markt is bijzonder sfeervol met de voormalige abdij en Sint-Corneliuskerk en enkele oude huizen. Kornelimünster wordt vergeleken met het romantische Duitse stadje Monschau.

Vanuit Kornelimünster kun je tal van activiteiten ondernemen in de omgeving van Aken. Fietsen op de Vennbahn bijvoorbeeld, een van de langste fietspaden langs een treintraject van Europa (125 kilometer). De vrij vlakke route loopt door het prachtige landschap van de Eifel en passeert drie landen. Voor wandelaars is er de Eifelsteig (313 kilometer), die Aken met Trier verbindt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.