Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke documenten moet je bij je hebben als je autorijdt?

Pech, een aanrijding of verkeerscontrole: op zulke momenten voorkom je een hoop gedoe door de juiste documenten bij je te hebben.

Deze documenten moet je als autobestuurder altijd bij je hebben

Stap je als bestuurder in de auto? Zorg er dan altijd voor dat je je rijbewijs en je kentekenbewijs of kentekencard bij je hebt. De originele documenten, welteverstaan. Een kopie is niet voldoende.

Je rijbewijs

Wie autorijdt, moet een geldig rijbewijs bij zich hebben. Een kopie is niet voldoende. Dit staat in de Wegenverkeerswet. Heb je geen geldig rijbewijs bij je als je door de politie gecontroleerd wordt, dan krijg je een boete. 

Het kentekenbewijs of de kentekencard van de auto

Met het kentekenbewijs is de auto te identificeren. Het kenteken en de meldcode van de auto staan hierop, en de persoonsgegevens van de eigenaar van de auto. Het is wettelijk verplicht het originele kentekenbewijs bij je te hebben als je als bestuurder in de auto stapt. (Sinds 2014 bestaat het kentekenbewijs van een auto uit een plastic kentekencard en een tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode mag je thuis bewaren en hoef je niet mee te nemen in de auto.)

Is het verplicht om het kentekenbewijs in de auto te hebben?

Het kentekenbewijs in je auto bewaren lijkt misschien handig, maar als je auto wordt gestolen ben je ook het kentekenbewijs kwijt! Dat maakt aangifte doen stukken moeilijker. Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.

Welke documenten moeten in de auto liggen?

Schadeformulier

Bewaar standaard een Europees Schadeformulier in de auto. Heb je dan een aanrijding, dan kun je het schadeformulier direct met de tegenpartij invullen.  

Groene kaart

Het is niet nodig maar wel handig: bewaar een printje van de groene kaart in je auto. Op de groene kaart, een internationaal verzekeringsbewijs, staan contactgegevens van hulpdiensten en belangrijke verzekeringsgegevens. Lees meer over de groene kaart.

APK-keuringsrapport

Hoewel het in Nederland niet verplicht is om het APK-keuringsrapport bij je te hebben, is dat in het buitenland soms wel zo. Ga je naar het buitenland? Leg dan voor alle zekerheid het APK-keuringsrapport in je auto. 

ANWB Autoverzekeringen

Met een ANWB Autoverzekering kun je altijd rekenen op hulp bij een botsing of andere autoschade. Kies voor een WA dekking, Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk). En sluit één of meer aanvullende dekkingen af. Rijd je geen schades? Dan bouw je tot wel 80% no claim-korting op.

Ook interessant

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.