Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Genève

De kleinste Zwitserse regio lijkt op de kaart een 'puistje' aan het grote Meer van Genève. De ministreek klemt zich als een schaar om het zuidelijkste puntje van het meer. Het wordt bijna geheel ingesloten door Frankrijk. Het is de meest Franse regio maar tegelijk ook de meest internationale van Zwitserland.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Genève is de Europese basis van de Verenigde Naties. Genève huisvest veel internationale organisaties zoals het Rode Kruis. Achter de diplomatenstad kronkelt de rivier de Rhône naar het nabije Frankrijk. De oevers van het meer zijn rond de stad flink bebouwd. Daarachter begint een vriendelijk wijnland.

Attracties en evenementen

Genève en directe omgeving vormen niet bepaald een pretpark. De enige grote attractie ligt voor de kaden. Op dat Meer van Genève kun je namelijk heerlijk cruisen: Attractieparken zoek je over de grens in Frankrijk. Noordelijk van Genève vind je bij Divonne-les-Bains Forestland. Dit is een avonturenpark die jou en oudere kinderen door de bomen laat slingeren als Tarzan. 'Rustiger' attracties liggen aan de Franse oever van het Meer van Genève. Bij Yvoire is de Jardin des Cinq Sens een feest voor oog. En neus. In de noordelijke Franse Alpen vind je enkele grote avonturenparken zoals Les Gets en Sciez.

Bezienswaardigheden

In het kleine en flink bebouwde kanton van Genève winnen de 'menselijke' bezienswaardigheden het van de natuurlijke. Wat direct opvalt bij de haven is de Jet d'Eau, Europa's hoogst spuitende fontein (tot zo'n 140 meter!). Sommige bezienswaardigheden vertellen het verhaal van de reformatie. Bijvoorbeeld het Monument de la Reformation en de nu protestantse Cathédrale St-Pierre. Het internationale belang van Genève wordt weerspiegeld in het enorme Palais des Nations, de tweede zetel van de Verenigde Naties. Een kleine dertig musea maken de stad interessant, onder andere door het Musée Voltaire en het Petit Palais met moderne kunst.

Dorpen en steden

De rivier de Rhône verdeelt Genève in twee stukken. Zuidelijk vind je de oude stad, sfeervol en met schilderachtige pleintjes en fonteinen. Gezelligheid is hier troef. Loop maar eens over de Place du Bourg-de-Four. Noordelijk van de Rhône is de 'nieuwe' stad wat strakker aangelegd. Het groen van de parken en de villatuinen geven een gevoel van ruimte. De meeste dorpen liggen aan de oever van het Meer van Genève. Of aan de bochtige Rhône, temidden van wijngaarden. Sommige dorpen zijn kasteelplaatsen zoals Hermance. De drukte van Genève is afwezig in de rustige dorpen van het achterland.

Eten en drinken

De restaurant-kenners Michelin en Gault-Millau zijn kennelijk tevreden over de restaurants van Genève. Er zijn nogal wat sterren uitgedeeld aan de (prijzige) topkeukens. De gerechten zijn er dan ook vaak Frans verfijnd. De keuze uit eetgelegenheden is echt enorm. In Genève wonen 'slechts' zo'n 180.000 mensen. Het aanbod van 1100 restaurants is dan ook gigantisch. Typisch voor Genève is een kaasfondue waaraan gebakken morieljes (paddestoelen) en eieren zijn toegevoegd. De Saibling auf Genfer Art, een zalmgerecht, is nog een specialiteit. Het kanton is een echt wijnbouwgebied. Een van de beste Zwitserse wijnen wordt hier gemaakt: de Dézaley.

Kamperen

Weinig kampeerkeuze in een kanton vol hotels

De kleine regio rond Genève telt niet heel veel onderkomens voor tent of caravan. Twee fraaie kampeerterreinen vangen de campinggasten op die niet te ver van Genève willen zitten. Allebei bevinden ze zich aan de oevers van het Meer van Genève. De camping in Vésanaz ligt zeven kilometer van de stad. De camping van Hermance ligt tweemaal zo ver, tegen de Franse grens. Meer campings vind je in Frankrijk, zowel aan het meer maar ook in de Jura (Divonne-les-Bains).

Kunst en cultuur

De directe omgeving van Genève was altijd belangrijk. Handelaren vanuit Frankrijk, Zwitserland en Italië kruisten elkaar op dit punt. Zelfs de Spanjaarden gingen hier langs. Al ver voor de jaartelling was de Rhône er via een brug over te steken. Romeinen en Bourgondiërs streken er neer. Vanaf de late Middeleeuwen werd Genève zelf een belangrijke handelsmarkt. In de 16e eeuw werd de stad door Farel en Calvijn het centrum van de reformatie. Een nieuwe bloei ontstond, voornamelijk door de uurwerkindustrie. Omdat Zwitserland in de 20e eeuw buiten de wereldoorlogen bleef, vestigden zich veel internationale organisaties en banken in de stad.

Natuur

In Genève zelf zoeken ze de natuur in het buitenland op. Dat is vlakbij, in Frankrijk. Zo is de Franse Mont Salève zo'n beetje de 'huisberg' van de stad. Het is een lange bergrug die de stad beschut. Het grensplaatsje Veyrier biedt een makkelijke manier, via de kabelbaan, hier omhoog te gaan. Noordelijk en oostelijk van Genève vind je de laatste uitlopers van het Juramassief. Als je bij Divonne de snelweg verlaat ben je zo in de bosrijke bergnatuur van de Franse Jura. Ook de Franse Alpen van Savoie zijn dichtbij en via de A40 vlot te bereiken.

Overnachten

In en direct rond Genève zijn ze het gewend om het gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Dat heeft geleid tot schitterende paleishotels met vele voorzieningen. Veel van deze 'logeertempels' worden gebruikt door diplomaten, welgestelde zakenlieden en hoge ambtenaren. Er zijn daarnaast toch ook veel middenklasse- en budgethotels. Zelfs in het centrum hoef je niet te prijzig te logeren. De soms wel wat kleine en eenvoudige kamers neem je dan op de koop toe. Je kunt buiten de stad ook terecht bij particulieren, bijvoorbeeld bij wijnboeren. De meeste adresjes vind je zuidoostelijk in het kanton.

Uitgaan

Genève is dé uitgaansstad van het kleine kanton. In de wijk Les Pâquis vind je een uitgaansleven dat een beetje de sfeer heeft van de Amsterdamse Wallen. Anders is de levendige sfeer van de barretjes in Carouge, twee kilometer zuidelijk van het centrum. In de Rue Vautier heb je goede kans een leuk live concert mee te maken. Allebei uitgaansgebieden laten de vrolijke kant van het verder deftige en wat koele uitgaansleven zien. Voor opera, dans en klassieke muziek is het een goede schouwburgstad. Het beroemde Orchestre de la Suisse Normande laat hier vaak van zich horen.

Winkelen

Juwelen, parfum, verzorgingsproducten, antiek, horloges, dat zijn de zaken die veel van de ruim 3500 winkels van Genève in hun etalages hebben staan. In Genève wordt geld uitgegeven, ook al is veel prijzig te noemen. Vooral in de luxe Rue du Rhône rolt het geld. Goede winkelstraten zijn ook de Rue de la Confédération en de Rue du Marché. In de oude stad vind je veel antiekzaakjes en kunstgaleries. 'Lekkere' boetiekjes verkopen er goede chocolade. Genève maakt haar reputatie als marktstad ook nog steeds waar. Plainpalais, met op zaterdag een enorme vlooienmarkt.