Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Fribourg Regio

De grootste stad van de regio, Fribourg, kennen velen ook als Freiburg. In deze streek tussen de Jura en de Centrale Alpen wordt net zo vlot Frans als Duits gesproken. De enige tweetalige universiteit van het land vind je hier. Dit zuidelijke Mittelland wordt pas bergachtig in het kaasland van de Gruyère.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Fribourg

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Kleine meren, zoals de Murtensee en historische plaatsen wisselen elkaar af. Je vindt er mooie musea, kastelen, burchten en zelfs Romeins erfgoed. De stad Fribourg blijft het meeste boeien, alleen al door de honderden huizen in gotische stijl.

Attracties en evenementen

Het strand van Estavayer-le-Lac is het grootste natuurzandstrand van het land. In het plaatsje brengt een toeristisch treintje je langs een leuk kikvorsenmuseum. Niet ver buiten de regio ligt La Chaux-de-Fonds, bekend om de dierentuin. Er zijn verder ook tropische tuinen te bewonderen. De grote Zoo de Servion ligt zuidelijk van de regio bij Lausanne. Je gaat ver terug de tijd in bij Gletterens waar je door een prehistorische nederzetting wandelt (Village Lacustre). Grote pretparken vind je echter niet in de regio.

Bezienswaardigheden

In de Middeleeuwen is het hier druk geweest. Je herkent deze tijd nog aan verdedigingswerken. Maar ook aan kerken en kastelen in dorpen en steden. Fribourg is een prachtig voorbeeld. Maar ook de streek Gruyères heeft kastelen en zelfs huizen in gotische stijl. Bijvoorbeeld het Maison de Chalamala in het stadje Gruyères. De strategische plekken van vroeger zijn nu vaak romantisch zoals de kasteelruïne op een eilandje bij Le Bry. Avenches zet naast de Middeleeuwen nog een oudere cultuur voor het voetlicht: dat van de Romeinen met een ringmuur, amfitheater en Romeins museum.

Dorpen en steden

In de streek van Fribourg vind je nog vrij ongeschonden bergdorpjes zoals Charmey en Moléson-sur-Gruyère. Veel plaatsen hebben een nog zichtbare kern uit de Middeleeuwen zoals een kasteel (Bulle). In de straatjes naar de burchten toe proef je nog vaak de historie. Meestal liggen de grotere plaatsen mooi op een heuveltop zoals in Romont. Fribourg is buitengewoon charmant en elegant. De tegenstelling tussen de oude straten en pleinen en de hippe uitstraling van de jongeren is opvallend.

Eten en drinken

Een van de hoofdingrediënten van heel veel fondues komt uit de regio van Fribourg. In de Gruyère worden namelijk harde kazen gemaakt die kruidig en hartig zijn. Deze streek heeft zelfs een van de alleroudste kaastradities ter wereld. In de regio toveren ze in de restaurants met deze kaas. Je krijgt er veel hartigs en heerlijks voorgeschoteld. In Fribourg maken ze er een smakelijke fondue van. De regio is veel minder gericht op wijn maken dan op bier brouwen. Cardinal is de bierspecialiteit van de regio en wordt gebrouwen in Fribourg. Fribourg heeft de meeste toprestaurants.

Kamperen

Flink verspreid liggende terreinen

Voor een redelijke campingkeuze kun je beter de westgrens van het kanton Fribourg overgaan. Hier, langs het grote meer van Neuchâtel, is keuze. Rond Fribourg is de kampeerder nog niet echt ingeburgerd. Daar kan verandering in komen. Op plekken verschijnen zelfs bescheiden 'typische' campings zoals het Tipicamp bij het sportcentrum van Bösingen. Hier kunnen per indianentent tot twaalf personen logeren. Als je al wel een camping aantreft, is het ook meteen een zeer goed uitgeruste. Je vindt ze bij de belangrijker vakantieplaatsen zoals Le Paccot (Camping Le Bivouac). Vanuit standplaats Marly kun je Fribourg verkennen.

Kunst en cultuur

De kleine hoofdstad van het gelijknamige kanton Fribourg was altijd al een soort Frans katholieke voorpost op Duits hervormd terrein. Nu nog vind je er de enige katholieke universiteit van het land. In de 15e eeuw echter koos Fribourg niet langer voor Frankrijk. Niet de Fransen, maar de Eedgenoten (Zwitsers) werden binnengehaald. In deze regio vind je oude Zähringer-stadjes zoals Murten. In verschillende streekmusea komen de Zähringers voor het voetlicht. Murten lijkt nog net zo ongeschonden als Fribourg. Ook Romont zit boordevol geschiedenis.

Natuur

Het grootste deel van Fribourg en omgeving bestaat uit de Zwitserse hoogvlakte, het Mittelland. Het is een groen en heuvelachtig gebied. Het ligt ingeklemd tussen de Jurabergen en de hogere Alpen. Je vindt er enkele lange rivierdalen zoals dat van de Broye en van de Sarine. Zuidelijk van Bulle beginnen de Vooralpen. Een van de mooiste landschappen is hier de Gruyère (het Greyerzerland). De diep snijdende dalen worden nog grootser door het uitzicht op hoge Alpentoppen.

Overnachten

Je vindt hier veel zakenhotelletjes en hotels bij de doorgaande wegen. Zoek verder: naar charmante of historische hotels, onderkomens met sfeer dus. Vooral in Fribourg kun je prachtig terecht in patriciërpanden (Auberge de Zaehringen) of in andere historische huizen (Sauvage). In de bergplaatsen op hoogte zijn chalets, studio's en appartementen te huur. Dit is een van de landschappelijk mooiste regio's die je vanuit uw hotelraam tot je neemt. De service is bijna altijd geweldig. Dat geldt als je in een sterrenhotel in Murten verblijft of in een kamer op een boerderij in de Gruyère.

Uitgaan

Hoewel Fribourg klein is heeft het wel leuke bistro's en cafeetjes. Dat komt ook door de studenten die deze stad bevolken. Het is echter een kleine stad. De beste mogelijkheid om redelijk in de buurt 'uit je dak te gaan' is en blijft Lausanne. Het avondleven is hier lekker druk, gezellig en sfeervol. Bovendien heeft Lausanne genoeg schouwburgen, bioscopen en muziekzalen om uit te kiezen. Wie minder ver wil reizen heeft ook aan hoofdstad Bern een geslaagde stapavond.

Winkelen

Fribourg is niet al te groot (40.000 inwoners) maar dekt met zijn winkelgebied een vrij grote regio. Aan de Avenue de la Gare vindt u forse warenhuizen. In een vrij rechte lijn sluit de Rue de Romont hierop aan. Samen met de Rue de Lausanne is dit een heerlijk autovrij winkelgebied. Kleine specialiteitenzaakjes vind je in de zijstraatjes en in de landtong die de rivier de Sarine omsluit (achter de Cathédrale St-Nicolas). Wil je langer dan een middag shoppen ? Dan biedt het nabije Bern de mogelijkheden om dagvullend de winkeltassen te vullen. Maar prijzig blijft het in Zwitserland.