Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Zwitserland

Sommige verkeersregels in Zwitserland zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto naar Zwitserland

Ga je met de auto naar Zwitserland, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.

Maximumsnelheid in Zwitserland

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.


Let op: Op autosnelwegen die per rijrichting minstens 3 rijstroken hebben, mag de meest linkse rijstrook alleen worden gebruikt door voertuigen (of combinaties van voertuigen) die meer dan 100 km/h kunnen en mogen rijden.

Verkeersboetes in Zwitserland

Boete betalen

Lichte verkeersovertredingen met een boete tot CHF 300 kun je ter plekke betalen. Anders is de betalingstermijn dertig dagen. Betaling van de boete betekent dat de zaak is afgehandeld. Beroep aantekenen is dan niet meer mogelijk. Bij ernstige verkeersovertredingen wordt een proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar de autoriteiten die vervolgens de hoogte van de boete vaststellen. Op basis van de financiële situatie van de overtreder wordt een basisbedrag bepaald tussen CHF 30 en CHF 3.000. Vervolgens wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het voor de overtreding vastgestelde aantal rekenpunten (3 tot 180).


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Zwitserland worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Tolwegen & tolvignetten in Zwitserland 
In Zwitserland is een tolvignet verplicht. Bestel 'm gemakkelijk bij de ANWB.
Milieuzones & milieustickers in Zwitserland 
Met de auto naar Zwitserland? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Route plannen naar Zwitserland 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.

Handig voor je vakantie naar Zwitserland

44,95
Bestel je vignet Zwitserland 

Ga goed voorbereid op vakantie en koop een tolvignet Zwitserland gemakkelijk en snel via ANWB.

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.