Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Centraal-Zwitserland

Het hart van Centraal-Zwitserland is van water. Dat is de bekende Vierwaldstättersee (Vierwoudstrekenmeer). Het strekt zich met lange 'armen' uit in het land. Dit is de regio waar de oude kantons hun krachten bundelden. In feite begon Zwitserland hier als natie. Dit is ook het gebied van de oude doorgangsroutes tussen Noord- en Zuid-Europa (Gotthardmassief).

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Centraal-Zwitserland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Landschappelijk is het heel interessant. Je vindt er zowel de Zwitserse hoogvlakte als de Centrale Alpen. Het is een veelbelovend wandelgebied met lokkende bergtoppen zoals de Pilatus, de Titlis en de Rigi. Een vrolijke regio is het ook. Bezoek Luzern maar eens met carnaval.

Attracties en evenementen

De natuur levert haar attracties aan de regio. De Höllgrotten bij Baar hebben prachtig druipsteen. Een goed overzicht van alpendieren biedt de dierentuin bij Goldau. Bij dit Tierpark hoort ook een speeltuin. Bijzonder leuk is een kabelbaantocht bij Engelberg. De Rotair start bij een gletsjerstation (2450 meter). De cabine waar je in zit, draait onderweg steeds (360 graden panorama). Boven, op de Titlis, wacht een ijsgrot. Grote pretparken zul je tevergeefs zoeken in Centraal-Zwitserland. Daarvoor kun je het beste in noordoostelijke richting uitwijken naar Zürich.

Bezienswaardigheden

De benedictijner monniken vestigden zich in Centraal-Zwitserland. Van de kloosters is vooral dat van Einsiedeln zeer in trek. Elk jaar verschijnen er meer dan honderdduizend pelgrims aan de poorten. Van hout worden in deze regio bezienswaardigheden gemaakt. Centraal-Zwitserland heeft enkele prachtige overdekte bruggen. De Kapellbrücke van Luzern is de oudste van heel Europa. Her en der vind je rijkversierde houten woningen (Schwyz). Een natuurtopper is de berg Pilatus, te bereiken via zweefbaan of gondelbaan. Overigens behoren veel kabelbanen ook tot de bezienswaardigheden. De Pilatus heeft de mooiste uitzichtpunten van heel Zwitserland. De Gotthardpas is de beroemdste route.

Dorpen en steden

Aan de Zugersee liggen nog vrij gave dorpen zoals Buonas, Immensee, Risch en Cham. In Centraal-Zwitserland kom je dorpen tegen met barokke Pfarrkirche, kerken die binnen vaak rijk versierd zijn (barokstijl, rococostijl). De kerk van Andermatt is een mooi voorbeeld. De mooi geplaveide straatjes van de kleine steden zoals Zug zijn romantisch. Boven de hoge huizen steekt zo nu en dan een rijkversierde kerktoren uit. Sommige huizen in de dorpen en stadjes zijn zeer bezienswaardig. Zoals het houten Ital Reding Haus van Schwyz. Of het Wirtshaus van Treib.

Eten en drinken

Uit Centraal-Zwitserland haalt u bijzondere streekkaasjes. Zoals de Hasli in het kanton Uri. De regio heeft ook een eigen 'Parmezaanse kaas', de Sbrinz. Die volvette harde kaas wordt vooral rond Luzern gemaakt. De streekspecialiteit op het gebied van de fondue is de Glarner fondue, met een pikante, groene kruidenkaas. Die komt ook in de Glärner rösti terecht. Houd je van vis? Bestel dan rond het Vierwoudstrekenmeer een grote meerforel. Rond Luzern wordt wijn gemaakt. Je kunt in deze regio in zowel sterrenrestaurants als in gewone eethuisjes aanschuiven. Luzern en Zug staan bekend om de heerlijke zwarte kersen.

Kamperen

Bergrust of drukte aan de meren

Een plekje in de schaduw van het machtige St-Gotthard Massief verschilt wel heel veel van een campingplaats bij Luzern. Zo eentje op een steenworp afstand van het grote verkeersmuseum. De stilte of het stadsplezier zijn slechts enkele keuzes die de kampeerder heeft in Centraal-Zwitserland. Er zijn een vijftigtal campings. Vooral bij Goldau, Brunnen en Alpnachstad vind je meer campings bij elkaar. Veel terreinen liggen aan of nabij de meren, vooral het Vierwoudstrekenmeer. Sommige campings zijn gekoppeld aan een surfcentrum (Flüelen). Andere liggen lekker dichtbij grote bezienswaardigheden zoals de camping Höllgrotten van Baar (bij de beroemde druipsteengrotten).

Kunst en cultuur

In Centraal-Zwitserland spraken voor het eerst Zwitserse kantons af dat ze zouden samenwerken: het begin van de democratische bondsstaat! Dit feit vind je overal terug. De eenwording van Zwitserland is een belangrijk onderwerp in veel Heimat -musea. Toch is er ook aandacht voor moderne kunst (Kunstmuseum Luzern). Steden met de meeste geschiedenis zijn Luzern, Zug, Schwyz en Altdorf. De legendarische figuur van Wilhelm Tell heeft zijn wortels in de kantons rond het Vierwoudstrekenmeer. Je ziet diverse gedenktekens voor de man die gedwongen werd dor een appel op het hoofd van zijn zoontje te schieten.

Natuur

Noordelijk vind je op het plateau diverse meren zoals de Zugersee. Opvallend in Centraal-Zwitserland is het enorme Vierwoudstrekenmeer. Dat lijkt met lange 'vingers' in het land uitgelegd. Deze streek werd behoorlijk door gletsjers omgewoeld. De Gletschergarten bij Luzern laat zien hoe. De kleine Lauerzersee is voor vogelaars leuk, vooral de westelijke oever. In het zuiden van de streek begint een eenzame bergpracht. Het hooggebergte klimt met de Titlis tot meer dan 3200 meter. Hier vind je de bekende passen en tunnels van de streek (Furkapas, Grimselpas). Van 1970-1980 werd een lange tunnel door het St Gotthardmassief geboord: de St Gotthardtunnel.

Overnachten

Ga je met kinderen naar Centraal-Zwitserland? Dan zullen zij het leuk vinden om op een Bauernhof (boerderij) te overnachten. Of om naar een van de Schlaf im Stro -adresjes te gaan (het Zwitserse Bed&Breakfast bij de boer). De regio heeft prijzige hotels en goedkope herbergen, vooral in en rond Luzern, in Engelberg en Zug. Langs de almaar veranderende oeverlijn van het Vierwoudstedenmeer vind je veel slaapgelegenheden. Neem een kamer met uitzichten op het meer én de bergketens erachter. Bijzonder romantisch! In en bij de Gothardstraße moet je in de zomer rekenen op volle, soms wat al te drukke hotels en overnachtingsmogelijkheden.

Uitgaan

Luzern is de stad waar een vrolijk avondje kan worden besteed. De grootste stad van Centraal-Zwitserland wordt vooral tijdens feesten druk en gezellig. Van het onbezonnen carnaval tot aan het stijlvolle muziekfestival. Maar ook op dagen als er geen feest is, is het er druk. De cafeetjes en barretjes aan de waterkant van het Vierwoudstrekenmeer lopen snel vol. Als het donker wordt komt de stad tot leven direct rond de oude kern. Je kunt er naar jazz, discomuziek en zelfs naar punkmuziek luisteren in een voormalige vrouwengevangenis net buiten Luzern. De kleinere steden Zug en Schwyz zijn minder swingend.

Winkelen

Bucherer is een van de grote Zwitserse horlogehandelaren. De basis ligt in Luzern. In deze kleine stad vind je een overdaad aan horlogezaken en juweliers. Luzern doen voor een winkeldagje is nog leuker op dinsdag en op zaterdag. Dan worden er namelijk oergezellige markten gehouden. Het glasblazen heeft in Centraal-Zwitserland een grote traditie. Niet ver van Luzern worden rondleidingen gegeven in de fabriek van Glasi. In verschillende stadjes koopt u fraai glashandwerk. Voor een dagje 'groot' winkelen ligt Zürich eigenlijk heel dichtbij. Via de snelweg ben je er zo.