Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Graubünden

Het grootste kanton (deelstaat) van Zwitserland neemt de zuidoostelijke hoek van het land in beslag. Dat gebeurt met een wirwar van dalen en hoge bergen. Het is nog een echt ontdekkingsterrein. Want naast de bekende toeristenplaatsen (Davos, St-Moritz en Klosters) zijn er nog veel plaatsen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. En dat in uurwerkland Zwitserland.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Graubunden

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Bergen, passen, authentieke boerendorpen, bewoners die trots zijn op 'hun' taal (retoromaans), een gezond bergklimaat en veel schilderachtige natuur; dat zijn de kenmerken van een regio die nog heel erg zichzelf is gebleven. Je 'onthaast' er dan ook al vanaf de eerste dag!

Attracties en evenementen

Grote attractieparken hebben nog geen kans van slagen gehad in Graubünden. Voor dolle pret en vertier moet je helemaal naar het Comomeer of zelfs naar Milaan. Ook de Zwitserse buurstreken hebben weinig te bieden als het om attractieparken gaat. Dat betekent niet dat er niet aan plezier wordt gedaan in deze streek. Leuk voor kinderen is het Globipad (Val Sporz) waarbij ze al lopend raadsels oplossen en spelletjes spelen. Echt vaart krijg je in de langste rodelbaan ter wereld (Churwalden). De grote vakantieplaatsen Davos en St-Moritz hebben in de winter én in de zomer ook veel vermaak in huis.

Bezienswaardigheden

Natuurlijk zijn er door de mens gemaakte bezienswaardigheden in Graubünden. Barokke witgepleisterde kloosters en kerkjes, grimmige vervallen burchten, sfeervolle kleine steden (Chur) en dalen met een rijke cultuur (Engadin). U vindt er zelfs werelderfgoed, het vroeg-middeleeuwse klooster van Müstair. Maar de natuur maakt hier zelfs de mooiste zaken nietig. In deze superbergwereld zijn het de passen die aanspreken. De tocht over de hoogstgelegen Alpenpas (Stelviopas, 2578 meter) is een ervaring op zichzelf. De woeste natuur (nationaal Zwitsers Park) en de gapende kloven (Roffaschlucht bij Hinterrhein) zijn zeer indrukwekkend.

Dorpen en steden

Bijzonder zijn de dorpen van de Engadin. Je treft hier de zogenaamde Engadiner huizen aan. Je herkent ze meteen aan de beschilderde muren. Deze schilderingen zijn ontstaan door het weghalen van witte kalk. Zo lijkt de donkere muur er uit te springen. Deze techniek wordt sgraffito genoemd. Verder stuit je er ook op typische Walliser dorpen, gebouwd door kolonisten die hun eigen huizentype 'meenamen'. Veel Walliser dorpen met donkerbruin getinte, houten huizen vind je rond Klosters, Arosa, Davos en in het Vlaertal. Slechts enkele stadjes zoals Chur en Scuol zijn echt mooi te noemen.

Eten en drinken

In Davos en St-Moritz vliegen de pizza's uit de oven. Maar de echte Bündner boerenkeuken is springlevend. Die heeft veel smakelijks opgeleverd, met vaak als basis vlees. Hét 'exportproduct' van de regio is het Bündner Fleisch, gepekeld en gedroogd rundvlees. Het wordt in zeer dunne plakjes opgediend met peper en boerenbrood. Ook de Salzis, de Bündner salami, is verrukkelijk. Er wordt hoog opgegeven van de forel die uit de zuivere beken wordt gevist. In de herfst komt er wild op tafel, tot aan Murmeltieren (Alpenmarmotten) toe. De Bündner drinkt graag wijn bij z'n vlees uit het Rijndal noordelijk van Chur.

Kamperen

Kamperen in de ruige natuur

Graubünden telt niet heel veel campings. Vooral in het noorden en in het hart van de streek vindt de kampeerder heel moeilijk een stekje. De meeste terreinen liggen in de dalen, die toch ook weer vrij hoog kunnen liggen. Slechts een enkele camping houdt het hele jaar door de hekken open. Hoewel de vrije natuur lonkt is 'wild kamperen' officieel verboden. 's Nachts kan het behoorlijk fris zijn op de Graubünder campings. De service is over het algemeen wel uitstekend. De natuur rondom de campings is bijna gegarandeerd in overvloed aanwezig.

Kunst en cultuur

In een chaotisch bergland als Graubünden -zonder grote steden- is de kunst en cultuur ook verbrokkeld. In het stadje Chur vind je het Rätisches Museum, een van de topmusea van de regio. Graubünden is een zeer eigenzinnige streek. Alleen de taal al: naast Duits en Italiaans worden er allerlei Romaanse dialecten van een bijzondere taal gesproken, het Retomaans. De kerken zijn vaak klein, ze passen bij de dorpjes. Op strategische plekken werden kastelen neergezet. Vooral bij de passen, in de Rijnstreek noordelijk van Chur en in het Domleschg (zuidelijk van Chur) vind je middeleeuwse burchtruïnes.

Natuur

Het Vorderrheintal snijdt als een mes in de Alpen. Er zijn enorm veel dalen. Soms niet meer dan een kloof zoals de Taminaschlucht bij Bad Ragaz. Soms zonder rivier zoals het dal van Lenzerheide. Echt woeste natuur bieden de hooggebergtedalen. Het Albulatal is een mooi voorbeeld. De natuur is overrompelend en zelfs de lawinebrekers op de hellingen lijken nietig. Je vindt er niet alleen sneeuw en ijs. De Bündner Herrschaft toont boomgaarden en zelfs wijnbergen. Het zuiden van Graubünden heeft de meest ongerepte natuur. Hier vind je ook het enige nationale natuurpark van Zwitserland: vol Alpenmarmotten, gemzen en steenbokken.

Overnachten

Je kunt een bed bemachtigen in een krakend, antiek kuurhotel in Davos. Je kunt ook terecht komen in een 'rugzakhotel', bedoeld voor de echte trekker. In de grote toeristische bergoorden kun je appartementen huren. Hier tref je hotels aan met veel voorzieningen en sportmogelijkheden. Er zijn vakantiehuizen te huur met bijzonder mooie uitzichten. In de wat oorspronkelijker plaatsen zoals Chur en Pontresina vind je bescheiden hotels, vaak wel met een eigen sfeer. Diverse boerderijen bieden vakanties op de boerderij aan. Daar zullen zeker je kinderen van kunnen genieten. Het Zwitserse Bed&Breakfast is ook in Graubünden te vinden.

Uitgaan

Er zijn in Graubünden geen grote steden met een behoorlijk uitgaansleven. Chur heeft voor jongeren een bundeling van barretjes rond de Obertor. Het echte nachtleven schittert echter in afwezigheid. Heel anders zien de avonden er uit in de internationale vakantieplaatsen. Voorop lopen Davos en St-Moritz. Hier vind je bioscopen, discotheken, dancings, theaters en concertzalen. In Davos-Platz vind je zelfs iets van een nachtleven. Ook de kleinere vakantieplaatsen hebben vooral in de winter een gezellig uitgaansleven.

Winkelen

De hoofdstad van het kanton Graubünden, Chur, lijkt als winkelstad in niets op het verre Zürich. Natuurlijk kun je voor prachtige snowboards terecht in Flims-Laax. Davos zal je niet teleurstellen als je op zoek gaat naar een goed skipak. En in Müstair vind je snel een souvenir van het beroemde klooster. Naast Chur kun je in de grote toeristenplaatsen een middagje kwijt voor winkelplezier. Grote winkelsteden zijn er niet. Alleen de snelweg naar Milaan biedt kansen voor een vermoeiend reisdagje shoppen.