Naar artikel

Zeven redenen om naar Ticino in Zwitserland te gaan

In samenwerking met Zwitserland Toerisme

Ticino is het zuidelijkste kanton van Zwitserland, maar eigenlijk ademt alles hier Italië: de huizen, de sfeer, de mensen … Zelfs de voertaal is Italiaans. Ticino bestaat voor driekwart uit bos en bergnatuur. Er zijn Ticiner Alpen tot wel 3402 meter hoog met eeuwige sneeuw en prachtige dalen. Kom je bij de zuidgrens, dan wuiven de palmbomen je toe. Daar liggen ook de meren Lago Maggiore en Lago di Lugano, die worden gedeeld met Italië. We geven je zeven redenen om naar de deelstaat Ticino af te reizen.

Vallemaggia - © Alessio Pizzicannella

1. Fietstocht door Vallemaggia

De Vallemaggia (Maggia-vallei) zal je verrassen. Het fietspad brengt je buiten de gebaande paden over bruggen, door bossen en langs dorpjes naar Cavergno. De kristalheldere Maggia-rivier verdwijnt nooit lang uit zicht. Je fietst langs talloze watervallen, weelderige vegetatie en wilde natuur. Stap af en toe even af om van het uitzicht te genieten, of pootje te baden in het koude water. Vervolgens spring je weer fris op je fiets om koers te zetten naar een terras. Kortom, een fietspad met genoeg vertier.

Ticino Turismo - © Alessio Pizzicannella

2. De indrukwekkende Foroglio waterval

De spectaculaire Foroglio-waterval klettert van een hoge rots 110 meter naar beneden. Om er te komen, rij je door Foroglio. Een juweel van een dorp met rustieke huisjes, moestuinen en een overvloed aan groen. Het is een gastvrije plek waar stilte heerst. Tenminste, als je de indrukwekkendste waterval van het zuiden van het land niet meerekent.

Ascona Boulevard Ascona - Locarno Tourism - © Alessio Pizzicannella

3. Ascona: paradijs aan het meer

De laagstgelegen stad van Zwitserland, op 196 meter boven zeeniveau, is beroemd en geliefd om zijn milde klimaat en de gezelligheid. De oude binnenstad en promenade langs het Lago Maggiore zijn bezaaid met uitnodigende straatcafés. Het visserslandschap en de kleurrijke huizen geven het z’n mediterrane sfeer. Ascona is de ideale plek om wandelingen te maken en te genieten van de zonsondergang. Een klein paradijs, met een buitengewone geschiedenis vol kunst en cultuur.

Bellinzona

4. De drie kastelen van Bellinzona

In Bellinzona, de hoofdstad van Ticino, liggen drie kastelen die sinds 2000 tot het Werelderfgoed van Unesco behoren. Castelgrande, de oudste en grootste van de drie, staat midden in de stad, tussen de wijngaarden. Montebello maakt onderdeel uit van de verdedigingsmuur van de stad. Sasso Corbaro ligt afgelegen op een rots; het is best even een klim. De drie kastelen, bijna helemaal in originele staat, staan bekend als de mooiste middeleeuwse burchten van Zwitserland.

Swissminiatur Melide © Milo Zanecchia

5. Swissminiatur: Zwitserland in het klein

Swissminiatur is sinds 1959 het grootste openluchtminiaturenmuseum van Zwitserland. Hier, in Melide aan de oevers van het meer van Lugano, staan 128 modellen van de beroemdste gebouwen, monumenten en vervoersmiddelen van het land. Je ziet er indrukwekkende reproducties van kasteel Rapperswil, kasteel Chillon en de kastelen van Bellinzona, het parlementsgebouw in Bern en de Piazza Grande in Locarno. Een miniatuurspoorwegnet van 3560 meter slingert zich een weg door het park, met achttien treinen op het spoor. Kabelbanen gaan de bergen op en af, boten varen over de meren en auto’s razen over de snelweg. Echt een uitje voor jong en oud.

Ticino Camedo, Centovallibahn © Marcus Gyger

6. Een treinritje met de Centovalli Express

Centovalli betekent ‘honderd valleien’, en dat geeft meteen aan wat je zoal te wachten staat tijdens deze treinrit. In twee uurtjes leg je 60 kilometer af tussen Locarno en het Italiaanse Domodossola. Het afwisselende berglandschap trakteert je op betoverende panorama’s. De trein rijdt over tientallen bruggen, door tunnels, langs watervallen, wijngaarden, kastanjebossen en dorpen. Volgens velen die je voorgingen is het een treinrit met de mooiste uitzichten ter wereld: een belevenis.

Ticino Brissago Inseln © Enrico Pescantini

7. De eilanden in het Lago Maggiore

Ben je gek op mooie tuinen? Dan mag een tochtje naar de eilanden in het Lago Maggiore niet ontbreken. Vanaf Ascona vaar je in 10 minuten naar de twee eilanden Isole di Brissago: dé botanische tuin van Ticino. Hier zie je meer dan 1700 plantensoorten, zelfs uit Azië, Zuid-Afrika, Amerika en Oceanië. Op Isola Bella ligt het 17de-eeuwse Palazzo Bella dat beroemd is om zijn tuinen, kunstwerken én het bed waar Napoleon en Josephine ooit in sliepen. Op Isola Madre pronkt Palazzo Madre, omringd door een van de oudste aangelegde tuinen van Italië, met wuivende palmbomen en pauwen.

Kamperen in Ticino

Zoek je een camping met aantrekkelijke faciliteiten en een ruim aanbod van accommodaties? We vertellen je graag waar je moet zijn in Ticino.    

 

Bekijk hier alle reizen naar Zwitserland

Op zoek naar wat anders?

Alles voor je vakantie naar Zwitserland

We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Zwitserland.

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Nu15%korting

ANWB reisverzekering

Vertrouw op de beste hulp tijdens je vakantie. Als er onverwachts iets gebeurt, staat onze Alarmcentrale dag en nacht voor je klaar.
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!