Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Basel Regio

De regio van Basel ligt in het noordwesten van Zwitserland. Het kanton Baselland scoort vooral op het gebied van cultuur. Klassieke concerten, musea, sporen van de Romeinen, een boottocht op de Rijn of winkelen in een van de historische stadjes.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Basel

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Het zijn maar een paar zaken die aantonen dat er genoeg te ontdekken valt. Basel ontvangt veel jaarbeurzen en congressen. Onderzoek, ontwikkeling (chemie) en handel drukken een stempel op de stad aan de knik in de Rijn, in het hart van Europa. Toch wil het gebied maar niet echt toeristisch worden.

Attracties en evenementen

Basel heeft de grootste dierentuin van Zwitserland. Een excursie naar het Romeinse Augst kan ideaal met een interessante boottocht op de Rijn worden gecombineerd. Rheinfelden is een geliefde plek om te kuren. Grote pretparken vind je echter niet in Basel en omgeving. Maar. het gebied ligt heel gunstig om 'even' de grens over te wippen. Naar Frankrijk bijvoorbeeld, waar het Écomusée d'Alsace voor jong en oud meer dan een dag waard is. En ook Europark is niet ver (bij de Rijn, noordelijk van Freiburg). En dat is wel één van de allergrootste pretparken van het pretparkland bij uitstek: Duitsland.

Bezienswaardigheden

Basels oude stad, met raadhuis, markt en domkerk (de Münster), is één van de mooiere in Zwitserland. De historie spreekt uit de gebouwen van deze industriestad. Het kunstzinnige en culturele aanbod van Basel is ook rijk. Naast een bouwkunst vol afwisseling vind je er meer dan dertig musea en galerieën. Het aan de Zwitser Jean Tinguely gewijde museum is internationaal bekend. Modern design (ontwerp) vind je in het Vitra Design Museum van Weil-am-Rhein. Terug in de tijd is het Romeinse Augusta Raurica, oostelijk van Basel, een belangrijke getuige van de Romeinse kolonisatie.

Dorpen en steden

Basel en omgeving zijn al heel lang bewoond. Je treft hier dan ook een breed palet van dorpjes aan. Van middeleeuws aandoende gehuchten en stadjes tot moderne villadorpen. Langs de Rijn doen veel dorpen levendig aan. De 'werkinstelling' van de gemiddelde Zwitser laat zich in de dorpen goed blijken. Alles lijkt er gericht op orde, netheid en rust. De trottoirtegels zien zeer weinig hondenpoep. De tuinen lijken vaak bezocht te zijn door tuinarchitecten. Soms heel mooi, maar ook wat erg rustig.

Eten en drinken

Wegrestaurants, leuke eethuizen en eetgelegenheden die de snelle hap op de toonbank zetten: uit eten in de regio van Basel kan op alle manieren. Je zult geregeld de Mehlsuppe aanbevolen krijgen. Dat is de regionale gebonden vleessoep. De met honing verrijkte amandelkoekjes van Basel (Leckerli) zijn zoet en hartig tegelijk. Uit de Aargau komt een gebak met gesuikerde worteltjes, de Rüblitorte: De sigarenfabriek A. Wuhrmann & Cie. laat de ambachtelijke vervaardiging van kostbare sigaren zien. En proef zeker even Basels lekkere bier (Feldschlösschen).

Kamperen

Niet heel veel keuze

Noordwest-Zwitserland is niet dicht bezaaid met campings. Wil je Basel als jouw campingstek? Dan kom je waarschijnlijk terecht in Waldhort in Reinach, acht kilometer zuidelijk van de stad. Vaak zijn er wel voorzieningen, zoals een klein zwembad of een tennisbaan en fitnessroute. Er zijn zomercampings maar ook terreinen die het hele jaar open blijven. Enkele campings dienen als doorgangscampings naar het zuiden zoals Camping Aarburg. Toch liggen ook vaak zulke campings nog heel mooi. De prijzen zijn vrij gemiddeld naar Zwitserse begrippen. Het onderhoud van de staanplaatsen is vaak uitstekend. Je had ook niet anders verwacht in Zwitserland.

Kunst en cultuur

Overal kom je in Basel moderne kunst en architectuur tegen. In Basel staat de oudste universiteit van Zwitserland. De Nederlandse Erasmus en de Duitse Holbein trokken er naar toe. Hier werden de eerste boeken gedrukt - en werd het eerste musicaltheater van Zwitserland gebouwd. Topmusea trekken veel bezoekers. Het Kunstmuseum is beroemd, het Museum Jean Tinguely is fantasierijk. Maar kunst en cultuur beperken zich niet tot Basel alleen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuur kunnen kiezen uit meer dan zeventig musea in de omgeving. De nabije Romeinse stad Augusta Raurica behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwitserland.

Natuur

Duizend meter hoogteverschil is al bijna een uitzondering in de regio van Basel. Naar Zwitserse begrippen kom je dan ook hier niet in de bergen terecht. Aan de horizon geven alleen de Jurabergen hoogte aan. Voor landelijk schoon moet je ook echt Basel uit, door de ring van industrieterreinen heen. Dan kom je in een licht glooiend en bosrijk heuvelland terecht. Veel grond wordt benut door boeren. Er zijn weinig echt opvallende natuurgebieden. Je bent hier op de Zwitserse hoogvlakte: het Mittelland.

Overnachten

De overnachtingsmogelijkheden in de regio reiken van eenvoudig pension tot gerenoveerd tophotel. De keuze is echt groot. Wel zul je veel zakelijk ingestelde hotels zien in en rond Basel. De stad is niet voor niets een echte beursstad en een conferentieoord. Wil je hier overnachten? Houd dan de tijden in de gaten van de grootste beurzen en tentoonstellingen. De hotels lopen dan snel vol. Veel hotels hebben extra voorzieningen. Buiten de hoogtijdagen worden de kamerprijzen ineens lager. Naast de prijzige zakenhotels zijn er ook genoeg budgethotels; het is alleen even zoeken.

Uitgaan

Waar anders uitgaan dan in Basel? Thuisbasis van het symfonieorkest van Basel is het Stadtcasino. Hier kun je ook geregeld naar kamermuziek luisteren. De theatervoorstellingen zijn druk bezocht, net zoals de shows in de Komödie. Kunstzinnige films komen op het scherm in de Stadtkino. Diverse fabrieksgebouwen kregen nieuwe functies als culturele centra, waar nu concerten plaatsvinden. Toch 'swingt' de stad niet zo als haar grootte belooft. Het is misschien het spook van 'de werkstad' waardoor Basel een redelijk maar geen echt boeiend uitgaansleven kent. Hoewel, het carnaval van Basel (de Fasnacht) is een topper!

Winkelen

Als tweede stad van Zwitserland zit Basel niet verlegen om winkels. Je vindt er naast de grote ketens ook verrassende specialiteitenzaakjes, oude boekenwinkeltjes en antiekzaken. Basel is een heerlijk drukke marktstad. Je kunt bij de marktkramen kersen uit de regio (Fricktal) kopen. Ook de Vlooienmarkt op de Petersplatz is een kijkje waard. Voor de poorten van Basel ligt het charmante Rheinfelden. De historische binnenstad met de karakteristieke brede marktstraat en de aantrekkelijke zijsteegjes nodigen uit tot flaneren, ontdekken en bescheiden shoppen: In Rheinfelden presenteert de keramische fabriek Rheinfelder Keramik haar wereldberoemde producten.