Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Schweizer Mittelland

Het Schweizer Mittelland ligt als een bedrijvig stukje Zwitserland rond de prachtige hoofdstad Bern. Vooral langs de rivier de Aare draaien Zwitserse bedrijven op volle toeren. Uurwerken draaien al weer lang in Biel (Bienne), een van de meest tweetalige steden van Zwitserland.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland 

Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides.

Meer aanbod voor Schweizer Mittelland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Zwitserland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!

Er wordt Frans én Duits gesproken. Er wonen nogal wat Zwitsers op deze hoogvlakte. Dat merk je aan de drukte op de wegen. Toch is een groot deel van het Mittelland heerlijk agrarisch zoals het Emmental, beroemd geworden door de gatenkaas met dezelfde naam. Twee heel verschillende berggebieden zijn dichtbij: noordwestelijk de Jura en zuidoostelijk de trotse toppen van het Berner Oberland.

Attracties en evenementen

Het Schweizer Mittelland is niet de beste regio om van pretpark naar pretpark te rijden. Er is gewoon weinig vermaak aanwezig. Bern is mooi maar biedt het ook spektakel? De trekpleisters van de stedelingen zijn de Bärengraben (berenkuilen) bij de rivier de Aare. Altijd leuk om het symbool van de stad beneden je te zien schommelen. Tierpark Dählhölzli heeft veel meer diersoorten. Vanuit de haven van Biel doet een rondvaart over de Bieler See het bij helder weer goed. Je kunt vanuit Solothurn een boottochtje maken naar de ooievaarskolonie van Altreu.

Bezienswaardigheden

Van de bezienswaardige steden springen vooral het grote Bern en het kleinere Solothurn er uit. De eerste stad is ook de plaats om van beeldende kunst te genieten. Vooral van de Zwitser Paul Klee hangt veel werk in het Kunstmuseum van Bern. De stad biedt bijzondere monumenten zoals de Zytglogge (uurwerk), de Bärengraben met levende stadsberen in berenkuilen en de parlementsgebouwen. Er zijn meer historische steden. Uurwerkstad Biel, bijvoorbeeld. De abdijruïne van Rüeggisberg in het Schwarzenburgerland is heel romantisch. In de Aargau vind je kloosters en nogal wat oude burchten.

Dorpen en steden

In het Schweizer Mittelland is vroeger vaak slag geleverd. De laatste grote oorlogen zijn echter aan Zwitserland voorbij gegaan. Veel steden zijn daarom nog echte pronkstukken. Met fonteinen, bronnen, fraaie uithangborden en beschilderde gevels. Barokstad Solothurn en hoofdstad Bern zijn zeer de moeite waard om gewoon lekker rond te dwalen. In de gezellige boerendorpen van het Emmental draait bijna alles om de beroemde gatenkaas. Het zuidelijke Schwarzenburgerland heeft schilderachtige dorpen die heel mooi in het omhoog komende land van de Vooralpen liggen. Je ziet in de hele streek veel chalets met zware, overstekende daken.

Eten en drinken

De vaak gemoedelijke restaurants hebben meestal wel een Berner Platte in de aanbieding. Met veel vlees en zuurkool of bonen. In Bern zelf kun je perfecte rösti (aardappelgerecht) bestellen. De inrichting van veel eethuizen is van 'zwaar hout'. In het Emmental kun je kaasmakerijen bekijken en demonstraties kaasmaken bijwonen. Ook zoetigheden worden niet vergeten. Bij veel bakkers kun je Gipfeli halen, croissants met heerlijke chocolade of amandelspijs gevuld. Ook de Apfelschuss, een met appel gevuld gebakje gaat er wel in. Het Schweizer Mittelland schenkt goede koffie. De streekwijn komt vaak van de wijnbergen uit de Aargau.

Kamperen

Kamperen in 'onbekend' Zwitserland

In het Schweizer Mittelland is het kampeerseizoen wat langer dan in het zuidelijke Berner Oberland. Er zijn prachtige plekjes in het glooiende land. Je kunt je tent opzetten of uw caravan 'parkeren' in een pastoraal land. Aan de horizon vind je bossen en de zachte tinten van weiden. De terreinen zijn vaak zeer schoon en lekker ruim opgezet. De prijzen vallen soms echt mee. Op de campings rond Bern is reserveren in het hoogseizoen handig.

Kunst en cultuur

Zwitserland heeft niet heel veel gotische kerken. De kathedraal van Bern is dan ook fraai, vooral door het glas-in-lood. In de Renaissance (16e eeuw) kregen de steden mooie fonteinen. Op een wandeling door Solothurn ontdek je ze. In deze tijd begon men ook met beschilderen van huismuren, vaak met bijbelse taferelen. Steek je nek maar eens uit in Aarau. De bouwperiode van de drukke barok heeft van Solothurn een plaatje gemaakt. Het is de mooiste barokstad van Zwitserland. Ook in Biel vind je deze bouwstijl terug in de straten. Kunst en cultuur bundelen zich in de Altstadt van Bern (UNESCO werelderfgoed).

Natuur

Het Schweizer Mittelland is een deel van het vruchtbare Zwitserland. Ook rond Bern vind je de zachte glooiingen van een land dat de boer gebruikt. Dit agrarische land wordt heel mooi in het Emmental, oostelijk van Bern. De houtwallen, boomgaarden en bosvlekken zijn romantisch. Solothurn is de poort naar de Berner Jura, een kalkstenen hoogte. Noordoostelijk in de streek is het dal van de Reuss mooi. Je vindt er onder meer het natuurreservaat Flachsee Unterlunkhofen met moeras- en rietland. In dit gebied, de Aargau, lijkt alles om water te draaien.

Overnachten

Rijd je over landweggetjes? Dan kun je bordjes tegenkomen met ' Schlaf in Stroh': Van de vele, vele boerderijen die het Schweizer Mittelland telt, zijn er enkele die de strozolder hebben aangepast voor toeristen. Ook bij de niet-boer kun je in bijvoorbeeld het Emmental een kamer huren. Het zijn vaak de meest goedkope adresjes. Er zijn overigens meer dan voldoende hotels in het Mittelland. Op sommige plekken is het opvallend dat zelfs de hotels in historische huizen goed voorzien zijn. Zoals in het centrum van Bern. Zoek je rust in deze stad? Mijd dan de hotels rond het treinstation.

Uitgaan

Echt uitgaan doe je vooral in Bern. De 'kleine' hoofdstad van Zwitserland is groot als het om avondvermaak gaat. Je kunt kiezen uit klassieke of popconcerten. Er zijn dansgelegenheden genoeg. Bern heeft een eigen orkest. Theater, bioscopen, de opera, aan u de keuze. Naast het Stadttheater kun je ook naar vrolijk cabaret. Elke donderdag verschijnt in Agenda, een bijlage van de krant Berner Zeitung, het wekelijkse aanbod. In plaatsen als Biel en Solothurn gaat het toch eerder om de cafeetjes. Dat is ook niet verkeerd als er voor je op tafel lekker Zwitsers bier verschijnt (Feldschlösschen of Cardinal).

Winkelen

Bern is de leukste winkelstad van het Schweizer Mittelland. Vooral de kilometerslange arcaden (bogen) vormen een prachtig winkelgebied. Je vindt in deze stad leuke algemene en rommelmarkten. Bern toont luxe met haar grote warenhuizen. Er zijn ook veel aantrekkelijke specialiteitenzaakjes in de kleinere straatjes. Het parkeren vooraf is alleen niet altijd gemakkelijk. De souvenirs van het Schweizer Mittelland vind je ook in de kleinere steden of de toeristische plaatsen. Vaak gaat het om prijzige beschilderde koeienbellen en enorme alpenhoorns.