Tolwegen & tolvignetten in Zwitserland
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet (autobahnvignette, vignette autoroutière, contrassegno autostradale, vignetta per l'autostrada) verplicht.
Voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt la Scheratunnel (La Drossatunnel) moet je nog apart tol betalen. Voor de Sint-Gotthardtunnel wordt geen tol geheven.
In Zwitserland zijn er geen tolpoortjes waar je moet betalen maar betaal je door middel van een tolvignet (autobahnvignette, vignette autoroutière, contrassegno autostradale, vignetta per l'autostrada). Het is ook mogelijk om een elektronisch tolvignet aan te schaffen. Het fysieke vignet kun je aanschaffen bij de ANWB. Ook is het vignet te koop aan de Zwitserse grens en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland voor CHF 40.
De vignetplicht geldt voor auto's en motoren met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) tot en met 3.500 kg.
Het vignet is 14 maanden geldig (een kalenderjaar plus de eraan voorafgaande maand december en de erop volgende maand januari). Er bestaan geen vignetten die een dag, week of maand geldig zijn. Zie voor meer informatie anwbvignetten.nl of ch.ch.
Het is verplicht Zwitserse tolvignetten van voorgaande jaren te verwijderen. Beschadigde vignetten zijn ongeldig.
Voor een aanhanger (toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg) moet een apart vignet worden aangeschaft. Voor een combinatie van auto én caravan zijn dus twee vignetten nodig. Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.
Er is sinds 2023 ook een elektronisch vignet beschikbaar. Het vignet voor 2024 is vanaf 1 december 2023 te koop. Ga naar via.admin.ch/shop/dashboard voor een elektronisch vignet. Er zijn geen andere verschillen met het gewone vignet. Ze zijn even lang geldig en de prijs is gelijk.
Plak het vignet aan de binnenzijde van de voorruit (van binnenuit gezien) linksonder of linksboven. Boven in het midden van de binnenzijde van de voorruit mag ook. Bevestig het vignet volgens de regels en niet met plakband bijvoorbeeld.
Let op: beschadigde vignetten zijn ongeldig.
Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de tank, op de kuip of het windscherm.
Let op: beschadigde vignetten zijn ongeldig.
Bij aanhangers zonder ruiten moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger geopend moet worden of het dekzeil verwijderd. Bij aanhangers met alleen zijruiten moet het vignet op een ruit aan de linkerzijde worden geplakt.
Let op: beschadigde vignetten zijn ongeldig.
Zie voor informatie over actuele tarieven en voertuigcategorieën zie letunnel.com.
De hoogte van het tarief wordt onder andere bepaald door het voertuigtype, de hoogte en wel of geen aanhangwagen of caravan. Er is keuze uit een enkele reis of een maandretour, dat 30 dagen geldig is vanaf datum afgifte. Bij speciale aanbiedingen is het kaartje van de heenreis ook geldig op de terugreis, zie letunnel.com/en/promozioni.
Actuele tarieven zijn te vinden op livigno.eu/en/tunnel-munt-la-schera en op ekwstrom.abacuscity.ch/en/home (bij betaling vooraf via deze site is de tol lager). De tol is op zaterdag hoger dan op andere dagen.
Let op: Fietsen in de tunnel is niet toegestaan. Van juni tot eind augustus of begin september rijdt er een fietsbus. Van september tot eind mei is er in de lijnbus een beperkt aantal plaatsen voor fietsen beschikbaar en, als de fietsbus niet rijdt, ook van juni tot september. Reserveren bij Silverstribus is niet verplicht maar wel aan te raden. Dienstregeling bussen: ekwstrom.ch.
In geval van ruitbreuk is een vervangend vignet bij de Zwitserse douane verkrijgbaar als de kosten van het vignet niet door een verzekering worden gedekt.
Het is hiervoor nodig een stukje voorruit met het vignet, de factuur van de vervangen voorruit en een verklaring van de verzekeringsmaatschappij dat het vignet niet is vergoed, in te leveren bij een kantoor van de Zwitserse douane of te sturen aan:
Direction générale des douanes
Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
Monbijoustrasse 40
CH-3003 Bern
Een andere mogelijkheid is om bij een autoglasspecialist na te vragen of ze de sticker heel en zonder beschadiging kunnen verwijderen. Zij zijn hier handig in met behulp van een scheermesje en föhn. Vraag aan de ruithersteller of ze de sticker kunnen proberen over te zetten of vraag een nieuwe sticker aan.
Ter plaatse gehuurde auto's zijn veelal voorzien van een tolvignet, maar in een ander land geregistreerde huurauto's meestal niet. Informeer tijdig bij de verhuurder. Zie ook anwb.nl/huurauto.
Voor voertuigen boven 3.500 kg, waaronder ook zware campers, is er geen tolvignet maar moet een zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betaald worden. De belasting wordt berekend op basis van het totale gewicht van het trekkende voertuig of het trekvermogen en is afhankelijk van de verblijfsduur. De informatie op het kentekenbewijs is doorslaggevend. Bestuurders moeten zich hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. Bij onbemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. Of betaal online met een creditcard (Via Portal, geen tiendagenkaart beschikbaar) of met een app (Via App). Zie bazg.admin.ch/bazg/de/home (Duits, Engels, Frans of Italiaans).
Zie voor meer informatie bazg.admin.ch/bazg/de/home. Klik voor veelgestelde vragen onderaan op FAQ (Duits, Engels, Frans of Italiaans).
Ja. Het is verplicht Zwitserse tolvignetten van voorgaande jaren te verwijderen.
In de regel kan je een vignet gemakkelijk zelf verwijderen van de voorruit. Voor het verwijderen van eventuele lijmresten kan je glassex gebruiken.