Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Kaapstad

Bezoek de ondergrondse watertunnels, zon tussen de kwetterende pinguïns op Boulders Beach en wandel door de boomtoppen van Kirstenbosch Botanical Garden. Ontdek Kaapstad met deze leukste bezienswaardigheden.

Wat te doen in Kaapstad?

Op het Kaapse Schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika ligt Kaapstad, de wetgevende hoofdstad van het land. Samen met de bestuurlijke hoofdstad Pretoria en de rechterlijke hoofdstad Bloemfontein vormt Kaapstad de ‘driemachtenleer’ in de Zuid-Afrikaanse staatsinrichting. Kaapstad barst van de bezienswaardigheden en wordt ook gezien als de toeristische hoofdstad van Zuid-Afrika. Trotseer de Tafelberg en geniet bovenop van het panoramische uitzicht over de metropool. Op een heldere dag zie je in de verte Robbeneiland, net buiten de haven van het V&A Waterfront. Kijk in zuidelijke richting voor het uitgestrekte Table Mountain National Park en het uiterste puntje van Kaap de Goede Hoop. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad.

1. De verborgen watertunnels van Kaapstad

Verscholen onder de straten van Kaapstad ligt een bezienswaardigheid waar zelfs de bewoners van Kaapstad weinig van weten: de watertunnels. Nederlandse kolonisten legden dit 6,7 kilometer lange netwerk aan in 1652 om water van de Tafelberg naar de VOC Company Gardens aan de haven te vervoeren.

Straatnamen als Keizergracht verwijzen nog altijd naar de ondergrondse tunnels, die destijds als open grachten fungeerden. Tot de Britten halverwege de 19e eeuw de kanalen onder de grond stopten en afsloten. Dit zou niet alleen hygiënischer zijn en verspreiding van bijvoorbeeld de pest verminderen, ook was de grond nodig voor wegenbouw. Let op: de tunnels zijn enkel met een georganiseerde tour te bezoeken.

2. Chapman’s Peak: een van de mooiste autoroutes ter wereld

Vraag aan een Kaapstatter naar een van zijn favoriete plekken van de stad en je krijgt negen van de tien keer ‘Chappies’ te horen. Dit is de bijnaam voor de Chapman’s Peak-route. Een wereldberoemde toeristische weg die over de kliffen van Houtbaai naar Noordhoek kronkelt.

De 9 kilometer lange autoweg is allesbehalve saai. 114 bochten lopen rakelings langs de loodrechte rotswanden en op sommige punten passen net twee auto’s naast elkaar op het wegdek. Onderweg geniet je van een panoramisch zicht op Houtbaai, met fynbos bedekte bergtoppen en de oneindige Atlantische Oceaan. Leuk weetje: Chapman’s Peak is geliefd onder autoreclames, waaronder die van Mercedes. Zij benadrukten de veiligheid van de auto nadat een bestuurder naar beneden stortte in zijn Mercedes maar het ongeluk overleefde.

3. Zonnen tussen de pinguïns op Boulders Beach

Zand tussen je tenen, de warmte van de zon op je huid en gekwetter van pinguïns die rond je handdoek waggelen. Het is een unieke combinatie, naast pinguïns op een strand liggen, maar op een deel van Boulders Beach kan dit. Een kolonie van drieduizend zwartvoetpinguïns woont hier tussen de granieten rotsblokken die verspreid over het strand liggen.

Op een ander deel van Boulders Beach wandel je over een houten vlonder die tot een meter boven het strand reikt. Op diverse uitkijkpunten sta je oog in oog met de pinguïns en zie je hoe donzige kuikens wachten op hun ouders met verse vis. Let op: een entreeticket voor het platform is vereist. De opbrengst van dit ticket worden enkel gebruikt voor bescherming van de kolonie.

4. V&A Waterfront: het bruisende hart van Kaapstad

Wat nu een van de drukste bezienswaardigheden van Kaapstad is, was tot halverwege de 19e eeuw niet meer dan een verversingspost voor VOC-schepen. Sindsdien is het Victoria & Alfred Waterfront (vernoemd naar zoon Alfred van koningin Victoria) uitgegroeid tot een haven waar vissersboten en veerboten veilig kunnen aanmeren. De bouw van een golfbreker in 1860 maakte van een onstuimige baai door winterstormen, de kalme Tafelbaai.

De beste manier om het V&A Waterfront te verkennen is te voet. Loop langs aangemeerde vissersboten, waar zeeleeuwen op de steiger liggen te rusten in de hoop een verdwaalde vis te vangen. Centraal in de haven vind je het populaire reuzenrad en het amfitheater, waar je het hele jaar geniet van openluchtconcerten van Afrikaanse muziek- en dansgroepen.

5. De historische strandhutten van Muizenberg

25 kilometer ten zuiden van het centrum van Kaapstad vind je Muizenberg, een ruim 30 kilometer lang strand. Sinds 1910 is Muizenberg het surfhart van Kaapstad. De constante aanvoer van golven die breken op de zachte zandbodem is ideaal voor beginners. Leuke bijkomstigheid: door de ligging aan de Indische Oceaan in plaats van de Atlantische Oceaan is de watertemperatuur hier een paar graden warmer. Hierdoor groeide Muizenberg begin 20e eeuw al snel uit tot een geliefde badplaats.

In die tijd werden strandhutten het strand opgerold, zodat vrouwen zich afgeschermd in badkleding konden hullen. Tijden zijn veranderd, maar de bont gekleurde huisjes staan er nog altijd. Van rode en groene wagens tot blauwe en gele opslagplaatsen voor surfplanken.

6. Bo-Kaap: de regenboogwijk van Kaapstad

Bo-Kaap is een van de oudste wijken van de stad. Huidige bewoners stammen af van (voornamelijk) islamitische volkeren die in de 18e eeuw door Nederlandse VOC-koopvaarders tot slaaf werden gemaakt. Het is dan ook een wijk met een roerige geschiedenis die je op een bijzondere manier terug ziet. Niet in een museum maar aan de felgekleurde huizen.

Ieder jaar na ramadan krijgen de zuurstokroze en knalgele huizen weer een likje verf. Een traditie die uit de tijd van de slavernij komt: een periode waarin het voor slaven verboden was om kleurrijke kleding te dragen. Na afschaffing van de slavernij in 1834, vierden moslims deze gebeurtenis door hun huizen in alle kleuren van de regenboog te verven. Uit protest en uit blijheid.

7. Klim naar de top van Lion’s Head

Met een vleugje fantasie herken je in de westelijke pukkel van de Tafelberg een liggende leeuw. Net als de eerste Nederlandse kolonisten, die in 1652 de 669 meter hoge piek naar het vermeende dier hebben vernoemd (Leeuwenkop). De 2,5 kilometer lange Lion’s Head Trail staat bij menig reiziger op de bucketlist om de zonsopkomst of -ondergang te bewonderen.

Het vals platte begin van de route verandert al snel in een trapsgewijze opstapeling aan stenen met metalen ladders. Al klauterend over de rotsblokken zoeken je voeten naar grip, terwijl de lucht langzaam oranje kleurt. Eenmaal boven geniet je van de laatste zonnestralen die Kaapstad in een gouden gloed omarmen. Tip: neem een hoofdlamp mee zodat je niet in het pikkedonker terugloopt.

8. Robbeneiland: van gevangenis tot vrijheidssymbool

Robbeneiland is ondanks zijn omvang van slechts 6 vierkante kilometer, een van de grootste bezienswaardigheden van Kaapstad. Dit is het beroemde eiland waar Nelson Mandela achttien jaar gevangen zat (1964 tot 1982) voor zijn strijd tegen Apartheid. Al in 1658 werd het eiland door de Nederlandse koopvaarder Jan van Riebeeck gebruikt als gevangenis.

Tegenwoordig is het eiland een openluchtmuseum. Tijdens een rondleiding met een ex-gevangene loop je door de celblokken, langs bedden waar onder andere Mandela op sliep. Ook passeer je de kalksteengroeve. Gedetineerden werkten hier meer dan 6 uur per dag terwijl zonnestralen in hun nek brandden en de witte klaksteenrotsen fel deden oplichten. Hierdoor raakte bij velen het gezichtsvermogen beschadigd, waaronder bij Mandela. Neem op een zonnige dag dus een zonnebril mee.

Ontdek ook: de mooiste natuur van Zuid-Afrika

Bekijk de hoogtepunten 

9. De bewogen geschiedenis van het District Six Museum

In de wijk Zonnebloem staat het District Six Museum, een museum waar de roerige geschiedenis van de gelijknamige buurt wordt herdacht. Dit levendige stadsdeel was een smeltkroes aan etniciteiten en culturen doordat hier immigranten woonden. Tot de overheid in 1966 de buurt wilde opknappen en, in lijn met de Apartheid, er officieel een ‘blanke wijk’ van maakte. Rassenmenging was tenslotte bij wet verboden.

Van 1968 tot 1982 verloren ruim 60 duizend bewoners hun woning en werd District Six ontruimd. Talloze families zagen hun huizen versplinteren onder de bulldozers en hun leven in stof opgaan. Leer meer over deze periode tijdens een rondleiding door het museum. Oud-bewoners (of familieleden) vertellen je zelf aan de hand van herinneringen en foto’s van voor en na de vernieling over deze duistere periode.

10. Het natuurlijke wereldwonder de Tafelberg

Te midden van Kaapstad ligt de iconische Tafelberg, een van de natuurlijke wereldwonderen. Dit 1086 meter hoge bergplateau van gelaagd zandsteen is met 260 miljoen jaar ouder dan de Himalaya (40 miljoen) en de Alpen (32 miljoen). De naam krijgt de Tafelberg van de vorm, die lijkt op een tafel. Wanneer je Zuid-Afrikanen hoort spreken over de gedekte tafel dan verwijst dit naar het wolkendek dat de Tafelberg omhult en ‘dekt’.

Bedwing de majestueuze berg met de kabelbaan of trotseer de achthonderd traptreden tijdens de 3 kilometer lange Platteklip George-wandeling. Deze pittige kuitenbijter is dezelfde route die ontdekkingsreiziger Saldanha liep, toen hij in 1503 als eerste de Tafelberg beklom. Luipaarden in de omgeving hebben plaatsgemaakt voor hagedissen, maar je geniet nog altijd van de fenomenale uitzichten over Kaapstad.

11. Wandel door boomtoppen in Kirstenbosch Botanical Garden

Aan de oostelijke flank van de Tafelberg ligt Kirstenbosch Botanical Garden. Na jarenlange overwoekering werd dit natuurgebied in 1913 officieel een botanische tuin, dankzij de Zuid-Afrikaanse botanicus Harold Pearson. Hij had één missie: de eerste tuin in de wereld opzetten die focust op het beschermen van inheemse vegetatie tegen door koopvaarders meegebrachte gewassen.

Na jaren van herstel en herbeplanting geniet je in de lente (augustus tot oktober) van een waar kleurenspektakel. Tapijten van oranjekleurige gazania’s, paarse margrieten en witte madeliefjes dansen in de zachte wind. Protea’s lokken Kaapse suikervogels met hun zoete sappen en de Kaapse kastanjeboom laat zijn knoppen boven de Boomslang uit torenen. Volg deze 130 meter lange houten brug en kruip op 12 meter hoogte als een slang tussen de boomtoppen door met uitzicht op de Tafelberg.

12. De Neighbourgoods-markt in de Old Biscuit Mill

In de wijk Woodstock staat de baksteenrode Old Biscuit Mill. De gerenoveerde biscuitfabriek, die tot 1946 in gebruik was, herbergt tegenwoordig de Neighbourgoods-markt. Iedere zaterdag stallen meer dan veertig markthandelaren hun waar uit en dwaal je over een van de grootste markten in Kaapstad. Volg je neus en smul van verse bereide flammkuchen, gebakken broden of honing van imkers rond de Tafelberg.

De hele week vind je in Old Biscuit Mill diverse lokale boetiekjes waar handgemaakte spullen worden verkocht. Kunstenaars zijn dagelijks aan het werk in hun atelier en produceren de kleurrijkste artikelen voor je neus. Van meubels tot sieraden en van keramische vazen tot leren tassen. Leuk feitje: waar je nu de glazen lift ziet, stond vroeger de grote graansilo.

13. Panoramische vergezichten vanaf Kaap de Goede Hoop

Kaapstad dankt zijn naam aan Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van het Kaapse Schiereiland. Hier legde Jan van Riebeeck in 1652 een verversingspost aan voor langsvarende schepen van de VOC. De naam van Kaap de Goede Hoop is alleen ouder. Die gaf de Portugese koning Johan II in 1488 als symbool voor het hoopvolle herkenningspunt onderweg naar Indië.

Op Kaappunt, een van de kliffen van Kaap de Goede Hoop, ratelt monorail de Vliegende Hollander naar het einde van de klif. Aan het einde van deze 585 meter lange rit wacht een wirwar aan trappen je op die je naar een witblauwe vuurtoren leiden. Hier hoor je enkel het geluid van brekende golven op de loodrechte kliffen en kijk je uit over een oneindig laken van water.

14. De rooklegende van Devil’s Peak

Aan de oostelijke kant van de Tafelberg ligt de 1000 meter hoge Devil’s Peak. De naam komt van de legende van Jan van Hurks, die graag de bergpiek beklom. Op een van zijn tochten, terwijl hij genoot van zijn pijp, ontmoette Jan een man (de vermomde duivel) die naar tabak vroeg voor zijn eigen pijp. Dit liep uit op een onderlinge wedstrijd wie het meeste rookte. Rookpluimen pakten samen en vormden het tafelkleed op de Tafelberg. Nog altijd wanneer de Tafelberg gedekt is, spreekt men van de duivel en van Hurks die weer bezig zijn.

Wandel net als van Hurks naar de top van Devil’s Peak. Doorkruis velden vol fynbos en klauter over losliggende stenen met als beloning een weids uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg.

15. De nationale bloem in het Table Mountain National Park

Kaapstad wordt omarmd door het Table Mountain National Park, een natuurgebied drie keer zo groot als de Biesbosch. Door het uitbreiden van de stad zijn er echter drie delen. Van de machtige Tafelberg en Leeuwenkop in het noorden, de centraal gelegen Zilvermijn-waterval bij Noordhoek tot de ruige kustlijn in het zuiden van het Kaapse Schiereiland.

Volg een van de 550 uitgezette routes als de 6,5 kilometer lange Grootkop-wandeling. Een tocht door uitgestrekte velden inheemse fynbos en langs nationale protea-bloemen. Ondanks dat de buitenkant op een (bitter smakende) artisjok lijkt, staat de protea bekend als ‘suikerbossie’. De sappen die de bloem namelijk uitscheidt, smaken naar suiker.

16. Met de wijntrein door de wijngaarden van Franschhoek

50 kilometer buiten het centrum van Kaapstad ligt Stellenbosch, een stad omringd met de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika. Het is het beginpunt van de populaire Stellenbosch Wijnroute: een route langs bekende valleien als Paarl, Wellington en Franschhoek. Het waren dan ook de Fransen die in 1687 voor het eerst hun wijnkennis gebruikten en de vruchtbare grond van Franschhoek ontgonnen tot wijngaarden.

Een unieke ervaring in Franschhoek is de Franschhoek Wine Tram. Deze trein annex dubbeldekkerbus neemt je via acht hop-on hop-off-routes mee door de wijngaarden van de grootste wijnboerderijen. Tijdens de rit leer je meer over het ontstaan van de betreffende wijnhuizen op de route en hun wijnspecialiteit, die vaak als proeverij klaarstaat.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.