Naar artikel

De mooiste nationale parken in Europa

Europa telt honderden nationale parken - alleen al in Nederland vinden we er eenentwintig! Deze kan je zeker op je verlanglijst zetten.

1. Nationaal Park Hohe Tauern (Oostenrijk): formidabele bergen met Europa's hoogste watervallen

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het park telt 266 bergtoppen boven de 3000 meter, 342 gletsjers, 279 beken, 26 watervallen en 551 bergmeren. Kortom, neem er de tijd voor! Geweldenaars in dit imposante natuurgebied zijn de Grossglockner (3789 m, Oostenrijks hoogste berg), de Pasterzengletsjer (8,4 km lang, krimpt) en de Krimmler watervallen (380 m, Europa's hoogste). Dwars door het park loopt de Großglockner Hochalpenstraße, een bijna 50 kilometer lange bergweg die in zesendertig haarspeldbochten naar 2504 meter hoogte stijgt.

2. Nationaal Park Harz (Duitsland): ruig en mysterieus

Dit middelgebergte in het noorden van Duitsland is doorspekt met sagen en mythen. Er zouden heksen rondwaren in dit ruige landschap van bossen en hoogveen. Heksenhotspot is de Brocken, een 1132 meter hoge, vaak in mist gehulde berg. Vlakbij ligt het hoogstgelegen station van Duitsland, waar je je met een stoomlocomotief kunt laten afzetten. Ook ruig: mountainbiken over de fraaie smalle trails met steile afdelingen, of lynxen spotten met een gids.

Dit zijn de top bezienswaardigheden in de Harz.

3. Nationaal Park De Drentsche Aa (Drenthe): 'Nat voetje' halen

Het is niet mis wat Nationaal Park De Drentsche Aa allemaal te bieden heeft: prachtige esdorpen, eeuwenoude karrensporen, heidevelden, grafheuvels en hunebedden. Het wordt ook wel 'de randstad van de prehistorie' genoemd, omdat het al in de oertijd door mens en natuur werd gevormd. Van droogte hebben ze hier geen last: in De Drentsche Aa kun je zelfs in hete zomers met je voeten in het water!

4. Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland): gemaakt door de mens

Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en het Markermeer. Ons jongste Nationaal Park is zo bijzonder omdat het draait om op water gewonnen land. Vanaf Buitencentrum Almere kun je herten zien zwemmen tussen de rietlanden, bij Lelystad maak je kans de zeearend (jonkies in maart!) te spotten, en naar de Lepelaarplassen trek je voor de duizenden water- en moerasvogels.

5. Nationaal Park Hoge Kempen (België): schaapjes tellen

Op twee uur rijden van Utrecht ligt het enige nationale park van België. De Hoge Kempen is opgedeeld in zes landschappelijk verschillende gebiedjes, die opgeteld een fraai wandelgebied vormen. De uitgezette routes voeren over heidevelden (vroegere graasvelden voor schapen) en dennenbossen, maar ook langs beukendreve en spiegelende vennen, door fluisterstille bossen en over stuivende duinen, sommige zo hoog dat je er een prachtig uitzicht hebt.

6. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft (Duitsland): bos én strand

Dit natuurreservaat langs de Oostzee bestaat uit steile kusten met hoge duinen, uit bossen en 'bodden'. Bodden zijn van de Oostzee afgescheiden, vlakke baaien waarin zout en zoet water samenkomen en die je per boot kunt verkennen. In de bossen schuilen edelherten en wilde zwijnen en elk najaar strijken in het park 30.000 kraanvogels neer; het park is Europa's grootste rustplaats voor kraanvogels.

7. Parco Nazionale del Gran Paradiso (Italië): paradijs met vierduizender

Italië's oudste nationaal park ligt in de Grajische Alpen, niet ver van de Mont Blanc. Blikvanger is de Gran Paradiso, een 4061 meter hoge berg die boven de malsgroene valleien uittorent. Vanaf Cogne (handige startplaats) waaieren talloze wandelpaden uit, langs watervallen, bergmeertjes, alpenweides met edelweiss en fladderende vlinders, van hut naar hut. Hogerop leven steenarenden, alpenmarmotten, gemzen en steenbokken.

8. Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise (Italië): spannende bossen vol wilde dieren

Diep verscholen in de donkere bossen van de (redelijk onontdekte) Abruzzen leven wolven, abruzzengemzen, reeën, edelherten, wild zwijnen, vossen, lynxen, dassen, steenmarters, wilde katten en de wereldwijd laatste populatie Marsicaanse bruine beren. In dit oudste nationaal park in de Apennijnen kun je heerlijk wandelen tussen bergdennen, zilverberken, zwarte dennen en prachtige beuken. Een plaatje in de herfst.

9. Nationaal Park Triglav (Slovenië): outdoor in de Sloveense Alpen

Een spectaculaire bergweg voert via de Vršič-pas in vijftig haarspeldbochten naar Nationaal Park Triglav. Highlights van het park zijn de smaragdgroene Soça-rivier, de berg de Triglav (2864 meter), enkele schitterende watervallen en meren (o.a. Bohinj en Jasna) en fraaie kloven (Mostnica, Tolmin). Het nationale park is geen streek voor stretcher-liefhebbers. Wat er wordt aangeboden is (berg)wandelen, kajakken, raften, canoyingen of mountainbiken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Nu15%korting

ANWB reisverzekering

Vertrouw op de beste hulp tijdens je vakantie. Als er onverwachts iets gebeurt, staat onze Alarmcentrale dag en nacht voor je klaar.
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.