Naar artikel

De mooiste nationale parken in Europa

Europa telt honderden nationale parken – alleen al in Nederland vinden we er eenentwintig! Deze kan je zeker op je verlanglijst zetten.

1. Nationaal Park Hohe Tauern (Oostenrijk)

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het park telt 266 bergtoppen boven de 3000 meter, 342 gletsjers, 279 beken, 26 watervallen en 551 bergmeren. Kortom, neem er de tijd voor! Geweldenaars in dit imposante natuurgebied zijn de Grossglockner (3789 m, Oostenrijks hoogste berg), de Pasterzengletsjer (8,4 km lang, krimpt) en de Krimmler watervallen (380 m, Europa's hoogste). Dwars door het park loopt de Großglockner Hochalpenstraße, een bijna 50 kilometer lange bergweg die in zesendertig haarspeldbochten naar 2504 meter hoogte stijgt.

Bekijk de hoogtepunten van Oostenrijk


2. Nationaal Park Harz (Duitsland)

Dit middelgebergte in het noorden van Duitsland is doorspekt met sagen en mythen. Er zouden heksen rondwaren in dit ruige landschap van bossen en hoogveen. Heksenhotspot is de Brocken, een 1132 meter hoge, vaak in mist gehulde berg. Vlakbij ligt het hoogstgelegen station van Duitsland, waar je je met een stoomlocomotief kunt laten afzetten. Ook ruig: mountainbiken over de fraaie smalle trails met steile afdalingen, of lynxen spotten met een gids.

De bezienswaardigheden van de Harz


3. Nationaal Park De Drentsche Aa (Drenthe)

Het is niet mis wat Nationaal Park De Drentsche Aa allemaal te bieden heeft: prachtige esdorpen, eeuwenoude karrensporen, heidevelden, grafheuvels en hunebedden. Het wordt ook wel 'de randstad van de prehistorie' genoemd, omdat het al in de oertijd door mens en natuur werd gevormd. Van droogte hebben ze hier geen last: in De Drentsche Aa kun je zelfs in hete zomers met je voeten in het water!

4. Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland)

Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en het Markermeer. Ons jongste Nationaal Park is zo bijzonder omdat het draait om op water gewonnen land. Vanaf Buitencentrum Almere kun je herten zien zwemmen tussen de rietlanden, bij Lelystad maak je kans de zeearend (jonkies in maart!) te spotten, en naar de Lepelaarplassen trek je voor de duizenden water- en moerasvogels.

5. Nationaal Park Hoge Kempen (België)

Op twee uur rijden van Utrecht ligt het enige nationale park van België. De Hoge Kempen is opgedeeld in zes landschappelijk verschillende gebiedjes, die opgeteld een fraai wandelgebied vormen. De uitgezette routes voeren over heidevelden (vroegere graasvelden voor schapen) en dennenbossen, maar ook langs beukendreve en spiegelende vennen, door fluisterstille bossen en over stuivende duinen, sommige zo hoog dat je er een prachtig uitzicht hebt.

6. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft (Duitsland)

Dit natuurreservaat langs de Oostzee bestaat uit steile kusten met hoge duinen, uit bossen en 'bodden'. Bodden zijn van de Oostzee afgescheiden, vlakke baaien waarin zout en zoet water samenkomen en die je per boot kunt verkennen. In de bossen schuilen edelherten en wilde zwijnen en elk najaar strijken in het park 30.000 kraanvogels neer; het park is Europa's grootste rustplaats voor kraanvogels.

7. Parco Nazionale del Gran Paradiso (Italië)

Italië's oudste nationaal park ligt in de Grajische Alpen, niet ver van de Mont Blanc. Blikvanger is de Gran Paradiso, een 4061 meter hoge berg die boven de malsgroene valleien uittorent. Vanaf Cogne (handige startplaats) waaieren talloze wandelpaden uit, langs watervallen, bergmeertjes, alpenweides met edelweiss en fladderende vlinders, van hut naar hut. Hogerop leven steenarenden, alpenmarmotten, gemzen en steenbokken.


8. Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise (Italië)

Diep verscholen in de donkere bossen van de (redelijk onontdekte) Abruzzen leven wolven, abruzzengemzen, reeën, edelherten, wild zwijnen, vossen, lynxen, dassen, steenmarters, wilde katten en de wereldwijd laatste populatie Marsicaanse bruine beren. In dit oudste nationaal park in de Apennijnen kun je heerlijk wandelen tussen bergdennen, zilverberken, zwarte dennen en prachtige beuken. Een plaatje in de herfst.

9. Nationaal Park Triglav (Slovenië)

Een spectaculaire bergweg voert via de Vršič-pas in vijftig haarspeldbochten naar Nationaal Park Triglav. Highlights van het park zijn de smaragdgroene Soça-rivier, de berg de Triglav (2864 meter), enkele schitterende watervallen en meren (o.a. Bohinj en Jasna) en fraaie kloven (Mostnica, Tolmin). Het nationale park is geen streek voor stretcher-liefhebbers. Wat er wordt aangeboden is (berg)wandelen, kajakken, raften, canoyingen of mountainbiken.

Bekijk de hoogtepunten van Slovenië

Meer tips voor de natuurliefhebber

De mooiste natuur in Europa

De mooiste natuur in Europa

In Europa vind je ongekend mooie natuurgebieden. Op deze 15 plekken moet je jezelf even in de arm knijpen: is dit écht, of een droomplek?
De mooiste natuurgebieden in de herfst

De mooiste natuurgebieden in de herfst

Wil je goed van de herfst genieten? In deze tien natuurgebieden vind je de mooiste herfstkleuren van Europa, binnen 1 dag rijden vanaf Nederland. Voor nu of voor op de verlanglijst.
Natuurgebieden in Nederland

Natuurgebieden in Nederland

Nederland barst van de natuur. Zo telt ons land twintig nationale parken. Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laag- en hoogveen en vennen, zijn daarin vertegenwoordigd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!