Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Indonesië

Indonesië wordt ook wel de Gordel van Smaragd genoemd. Een bijnaam die duidt op de grote cultuur- en natuurrijkdom van de archipel. Van imponerende vulkanen en rijstterrassen tot tempelcomplexen en kleurrijke processies. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Indonesië.

Indonesië is ’s werelds grootste eilandengroep met meer dan zestienduizend eilanden. Zo divers als het land is aan culturen, zo veelzijdig zijn de bezienswaardigheden. Machtige tempels als Borobudur en Prambanan, verstopte baaitjes en diepgroene rijstvelden. Een land waar de spiritualiteit in de lucht zweeft en apen van boom naar boom springen. Indonesië raakt en verwelkomt je met een bijzondere cultuur en vele natuurschatten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Indonesië.

1. Liefdesverhalen bij tempelcomplex Prambanan

Ten noordoosten van Yogyakarta, staat het grootste hindoeïstische bouwwerk van Indonesië. De Prambanan wordt gezien als antwoord op de boeddhistische Borobudur. Het imposante tempelcomplex kent een roerige geschiedenis en is meermaals getroffen door zware aardbevingen. De gevolgen van de laatste, zijn nog steeds zichtbaar. De Prambanan bestaat uit meer dan 240 rijkversierde tempels, waarvan een aantal bijna 50 meter de lucht in rijst.

De drie hoofdtempels zijn het meest indrukwekkend en zijn opgedragen aan de drie belangrijkste goden in het Hindoeïsme: Shiva, Vishnu en Brahma. De details vertellen het traditionele liefdesverhaal van de Ramayana, dat met een gids tot leven komt. Het ultieme plaatje tref je later op de dag: wanneer het avondlicht de Prambanan bereikt en de tempels oranje verkleuren.

2. Kelingking Beach: een dromerig uitzicht op Nusa Penida

Vanaf het populaire Bali, vaar je binnen 45 minuten naar het kleine – relatief onontdekte – Nusa Penida. Een avontuurlijk eiland, waar je vaak een beste klim moet maken voor het beloofde uitzicht. Aangekomen in het kleine haventje waan je je in een paradijs. Maak een scootertocht over het eiland, dwars door de groene bergen. Langs een lokaal schooltje en de houtzagerij. Het normale, dagelijkse eilandleven reflecteert de schoonheid van Nusa Penida misschien wel het beste.

Maak onderweg een stop bij Kelingking Beach, een uitzichtpunt op een reusachtige klif. Verheven uit het felblauwe water, omringd door wilde aapjes. Bestel een verse kokosnoot bij een warung en droom weg bij een van de mooiste bezienswaardigheden van Indonesië.

3. Tobameer: mysterieuze mist en traditionele dorpjes

Het Tobameer ligt op het eiland Sumatra en is met een oppervlakte van meer dan 1000 vierkante kilometer, het grootste meer van Zuidoost-Azië. Een aanblik op het kalme wateroppervlak doet vast niet denken aan natuurgeweld. Toch is het Tobameer ontstaan als gevolg van een reusachtige vulkaanuitbarsting, zo’n 75 duizend jaar geleden.

In de omgeving steekt het groene landschap magisch af tegen de glinsteringen op het helderblauwe water. Een bestemming om heerlijk te relaxen en kennis te maken met de Indonesische cultuur. In het kratermeer liggen verschillende eilandjes waarop je dorpjes kunt bezoeken. De lokale bewoners leven hier nog volgens eeuwenoude tradities en wonen in hun bijzondere houten Batak-huizen. Compleet met minideuren en versierde gevels met buffelhoorns.

4. Typisch Indonesië: de groene rijstterrassen van Jatiluwih

Tussen de mooiste bezienswaardigheden van Indonesië mogen de iconische rijstvelden van Jatiluwih niet ontbreken. Gelegen op Bali, ongeveer 50 kilometer van Denpasar word je beloond met diepgroene, eeuwenoude rijstterrassen. Letterlijk vertaald betekent Jatiluwih ‘echt mooi’, iets wat ook de Unesco-werelderfgoedlijst niet onopgemerkt is gebleven.

Maak een wandeling door 600 hectare aan landbouwgrond, over kleine paadjes tussen kokospalmen, tropische planten en duizend kleuren groen. De trapsgewijze rijstvelden, geschakeld tegen de even groene bergen zorgen voor een spectaculair uitzicht. Grote kans dat je ook hardwerkende rijstboeren tegenkomt, het zaaien en oogsten gebeurt hier veelal nog steeds met de hand.

Ontdek meer: reisfilm Indonesië

Bekijk de reisfilm 

5. Vanuit bergstadje Wonosobo naar Dieng Plateau

Wie in dit bergstadje in Centraal-Java aankomt, zal meteen opgelucht ademhalen. Dankzij de hoge ligging van Wonosobo heeft de omgeving een aangenaam, koel klimaat. Een van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving is het Dieng Plateau. Een moerassig gebied tussen de vulkanen op 2000 meter boven zeeniveau.

Om je heen ontsnappen dikke zwavelwolken aan de onstuimige aarde die overal pruttelt – het lijkt een andere planeet. Water spuit onaangekondigd de lucht in op het Telaga Warna-meer en veroorzaakt een kleurenpracht, fluctuerend van groen, paars en geel. De nevel die het landschap streelt, voegt nog meer mysterie toe aan dit unieke plaatje. Groot voordeel: het is hier nog niet heel toeristisch, waardoor de stilte ruimte maakt voor urenlange verwondering.

6. Maak kennis met de dodencultuur van Tana Toraja

Het gebied Tana Toraja op Sulawesi wordt bewoond door verschillende Toraja-stammen en is uniek in zijn soort. De karakteristieke woningen hebben een bijzondere vorm, die doet denken aan een grote boot. Ze stralen zowel iets vrolijks als iets geheimzinnigs uit. Het fascinerendste aspect van de Toraja-cultuur heeft echter weinig te maken met woningbouw. In het leven van dit volk vormt de dood een centraal en allesoverheersend thema.

Het is raadzaam om een gids in de arm te nemen om de achtergrond beter te begrijpen. Een begrafenis gaat vaak gepaard met unieke rituelen en tradities, zoals het offeren van buffels. Dat klinkt misschien wat luguber, maar is eigenlijk het omgekeerde: een extravagante begrafenis wordt gezien als de passende viering van een volmaakt leven. Zodra iemand overlijdt, volgen er dagen, soms weken van festiviteiten en tradities.

7. Een onvergetelijke zonsopkomst bij de Bromo-vulkaan

In Indonesië liggen veel betoverende locaties om een zonsopkomst te bewonderen, maar deze plek staat zonder twijfel op nummer één. De Bromo is een actieve vulkaan in het Tenggermassief op Oost-Java. Een komvormige krater vol vulkanen, meren, rivieren en een uitgestrekte zandzee. Een unieke setting voor een onvergetelijk avontuur in de vroege morgen.

Zodra de eerste zonnestralen door de nevel prikken en het landschap wordt verlicht, weet je niet precies waar je naar kijkt. Totdat daar een mysterieus silhouet van een berglandschap verschijnt en de omgeving geleidelijk transformeert. Je trip naar de Bromo-vulkaan begint vaak ’s nachts. Je doet er goed aan om verschillende lagen kleding aan te trekken, het kan er nogal koud zijn.

8. Borobudur: eeuwig geluk tussen imposante stoepa’s

Diep in het regenwoud, tussen de kraters van een tweelingvulkaan, ligt de bekendste boeddhistische tempel ter wereld. Borobudur is meer dan 1000 jaar oud maar nog altijd het spectaculairste religieuze gebouw van Indonesië. Eeuwenlang lag dit tempelcomplex verborgen onder een laag vulkanisch as, maar nu is het monument in al haar glorie te bewonderen.

De Borobudur heeft negen etages die de boeddhistische kosmos uitbeelden. Op de bovenste etage staan 72 kleine stoepa’s die geplaatst zijn rondom één grote stoepa. Een bijgeloof zegt dat wanneer je het boeddhabeeld in de stoepa kan aanraken, het eeuwig geluk brengt. Hoewel de Borobudur een bezienswaardigheid voor jou is, is de kans groot dat jij zelf als toeristische attractie wordt aangezien door lokale bezoekers. Sta niet gek te kijken wanneer je gevraagd wordt voor een foto met een Indonesische familie.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Indonesië 
De Gordel van Smaragd: een bijnaam die duidt op de grote cultuur- en natuurrijkdom van de archipel. Van imponerende vulkanen en rijstterrassen tot tempelcomplexen en kleurrijke processies.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.