Wassenaar en omstreken

Nederland, Zuid-Holland, Wassenaar

Koninklijk Landgoed De Horsten geeft deze wandeling zijn voorname tintje. Gaat u in de tweede helft van mei, dan vlamt het paars van de beroemde Seringenberg er op tussen het groen. Hij bloeit een week of twee. Het deftige gehalte van de route zet zich voort als u de villa’s passeert van de upper ten van Wassenaar. Daar wil iedereen wel wonen. Hollandse veenweiden zorgen voor het derde gezicht. Wat is het daar mooi als de zon oprijst boven een ochtendnevel.

NB: de toegang voor De Horsten bedraagt € 1,- p.p., met gepast muntgeld te betalen aan de automaat.

• Vanaf uitgang hotel  (Auberge de Kievit, Stoeplaan 27, Wassenaar) rechtsaf. Aan einde hek rechtsaf, voetgangerspad oversteken en rechtsaf, Stoeplaan, langs de bushalte. Eerste straat linksaf, Konijnenlaan. Aan het eind, waar meerdere straten samenkomen, rechts aanhouden, Koekoekslaan. Linksaf, Schouwweg en bij Y-18853 rechtdoor. Bij Y-18859 rechtsaf en onmiddellijk linksaf, Kerkstraat.

• Doorlopen tot winkel- en voetgangersgebied, beetje schuin links aanhouden. Aan de kop van de Van Hogendorpstraat is Luciano IJssalon zichtbaar.

• Van Hogendorpstraat uitlopen, brede Van Zuylen van Nyeveltstraat oversteken, Havenstraat. Einde linksaf en op T-kruising rechtsaf, Oostdorperweg. Aan eind, net voor ruime bocht naar links, rechtsaf fietspad op (links van flatgebouw). Linksaf bruggetje over, Weidepad, pad volgen. Bij T-kruising met Strandwal rechtsaf. Einde pad schui linksaf (Van Duivenvoordelaan). Na brug linksaf Jaagpad, langs het water. Bij de asfaltweg rechtsaf (Hoogeboomseweg, bij picknickbank). Buigt naar links. Net voor volgende bocht naar rechts ligt aan linkerzijde Boerderij Nellesteijn.

Op dit gedeelte van de tocht kunt u weidevogels in het vizier te krijgen. Boeren, tuinders en natuurbeschermers bundelen de krachten binnen de Santvoorde Agrarische Natuurvereniging. Zij opereren in de streek tussen Den Haag, Katwijk en Leiden. De boeren zetten zich, samen met vrijwilligers, actief in voor het milieu binnen hun bedrijf. Dat betekent onder andere het zorgen voor schone sloten en beschermen van de weidevogels. Nesten worden opgespoord, gemarkeerd en veilig gesteld tegen het maaien, mesten en vertrappen door het vee.

• Neem dezelfde weg terug. Eerste weg linksaf, Ammonslaantje. Aan het begin, rechts, ligt Kaasboerderij Den Hollander.

• Einde met bocht mee rechtsaf (voor de sportvelden, Deijlerweg). Bij grote rotonde rechtdoor, Deijlerweg vervolgen. Na 500 m, in bocht naar rechts linksaf richting Voorschoten, Van Zuylen van Nijeveltstraat. Dan de tunnel in. Weg vervolgen over fietspad. Oversteken als ijzeren toegangshek van De Horsten aan overzijde weg zichtbaar is. Bij ingang (toegang € 1 p.p.) borden Theehuis volgen.

• Na het theehuis rechtsaf, bakstenen pad volgen, buigt naar links. Einde bij woning rechtsaf. Bruggetje over (Seringenberg ligt rechts). Op T-kruising rechtsaf, Prinses Amalialaan. Bij bord ‘Uitgang Horstlaan’, linksaf. Weg helemaal volgen, Bij houten wegwijzer “Uitgang Duivenvoorde” rechtsaf. Aan einde bij uitgang rechtsaf, Horst en Voordelaan. Schuin aan de overkant loopt een smal voetpad langs de weilanden dat verderop weer op de Horst en Voordelaan uitkomt.

• Bij P-20846 linksaf, Raaphorstlaan. Bij A44 tunnel in en aan het einde rechts aanhouden. Voorbij tunnel rechtdoor, Houtlaan. Bocht naar links, Laan van Hoogwolde. Bij Y-68144 rechtsaf, Oud Wassenaarseweg. Op T-kruising linksaf, Schouwweg. Eerste weg rechtsaf, Stoeplaan. Na bocht naar rechts ziet u Hotel Auberge De Kievit links van de weg. Na bushalte eerste kruising oversteken. Linksaf, Buurtweg, ingang hotel links.

De verleiding aan te leggen bij Maison Kelder is groot. Hun hazelnoot-crèmetaart is een begrip. Wie in Den Haag en omgeving woont, heeft geluk. Ze bezorgen er aan huis!

‘Hoe word je ijsmeester?’ ‘IJsmeester ben je in Thialf, ik ben meesterijsbereider.’ Luc Blok van IJssalon Luciano is deze verwarring gewend. ‘Meesterijsbereider ben je niet zomaar’, legt hij uit. ‘Eerst moet je het landelijk erkende Horeca Branche Instituut overtuigen dat je iemand bént binnen de ijswereld. Dan volgt een proefschrift en als je dat met succes hebt verdedigd, kun je twee mystery guests verwachten in je zaak. Sluitstuk is de meesterproef.’ Twee meesterijsbereiders liepen een dag mee en toen hoorde Luc dat hij geslaagd was’. Hij is nu een van de twintig meesterijsbereiders in Nederland. Wie in de ijsbakken van Lucs salon kijkt, ziet dat het hem niet aan fantasie ontbreekt. Smaken als appeltaart, Baileys, walnut & maple, crème brûlée, het is lastig kiezen. Soms maakt hij extravagante smaken. Basis voor al dat lekkers zijn natuurlijke producten. Verse slagroom en fruit, kleurstoffen zijn taboe.

Op Boerderij Nellesteijn (open: wo, do, vr 13:00-17:00 uur, za 11:00-17:00 uur) zwaaien vader en moeder Henk en Nel Nell en dochter Annemarie de scepter. Ze delen hun onderkomen met 65 koeien, kalfjes, geiten, schapen, lammetjes en hond Teun. Mensen uit de regio komen voor melk, karnemelk en rauwmelkse kaas naar de boerderijwinkel. Rauwmelkse kaas is een binnen de EU beschermd product. De melk wordt niet gepasteuriseerd, waardoor meer smaak behouden blijft. Ook zit er ruim de helft minder zout in de boerenkaas dan in die uit de fabriek. ‘Ik proef meteen of het een ambachtelijke of een fabriekskaas is’, zeg Annemarie.
Een zuivelboer heeft geen baan van negen tot vijf. ‘De eerste melkronde gaat om zes uur ’s morgens van start en als er lammetjes worden geboren of een koe moet kalven, zet ik mijn wekker om twee uur ’s nachts om te kijken hoe ver het is’, vervolgt Annemarie. De familie heeft hart voor haar dieren, en dat merk je als bezoeker meteen.

 

Bij Kaasboerderij Den Hollander maken ze net zulke lekkere ambachtelijke boerenkaas als bij Nellesteijn. Het kaasmaken neemt gemiddeld vijf uur per dag in beslag. Tien liter melk levert één kilo vaste stof, waar met behulp van pers en pekelbad allerhande soorten en maten kaas uit tevoorschijn komen. De melange brandnetel, bieslook, knoflook, peterselie, selderij en ui is favoriet. Natuurlijk zijn er ook ‘naturel’ jonge en oude(re) kazen te koop.
Iedereen mag rondkijken op het bedrijf en in de stallen. Voor groepen worden, op afspraak, rondleidingen georganiseerd. ‘Soms hoor je de meest ludieke vragen’, vertelt mevrouw Den Hollander. ‘Er staat hier een acht meter hoge mestsilo op het terrein. Iemand vroeg laatst of we daar de kaas in maken. Ook de vraag ‘hoe maak je oude kaas’ klinkt regelmatig. Vroeger deed ik daar een beetje schamper over, maar nu niet meer.’ Vraag haar dus gerust het hemd van het lijf.

Op Landgoed De Horsten verkeert u in edele kringen. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hadden hier jarenlang hun residentie. Inmiddels zin ze verhuisd naar Paleis Huis Ten Bosch. Hier op de De Horsten doet het voormalige ‘schiethuis’, gebouwd door prins Frederik, broer van koning Willem II, nu dienst als theehuis. U kunt zich er in stijl laten verwennen met een jachtschotel of een kop jagersthee. Ook de huisgemaakte taart en Engelse high tea met champagne zijn niet te versmaden.

Te midden van goed gezelschap van prachtige villa’s, veel groen en een duinenrij bevindt zich Hotel Auberge De Kieviet. U kunt er rekenen op een gerieflijke kamer met sanitair dat niets te wensen overlaat. Bijna alle badkamers hebben twee wastafels, een bad/douche en bidet. Heerlijk rulle badjassen hangen klaar. De gast is koning. Hoe wilt u uw ei bij het ontbijt? Gekookt, roer of spiegel, u zegt het! Zelfs een Spaanse omelet met paprika en ui wordt in een handomdraai gemaakt. Dat dit geen loze woorden zijn, blijkt uit het commentaar in het gastenboek. Op elke bladzij staan dikke pluimen voor de gastvrijheid en de fijne sfeer. Of zoals de twee vriendinnen Trees en Hermien het verwoorden: ‘Het was een feestje hier te mogen zijn’.

Na New York ontdekt ook Wassenaar de bagel. Het oorspronkelijk Joodse broodje met het karakteristieke gat in het midden is heerlijk op elk moment van de dag en wordt bij Bagel Alley geserveerd met allerlei lekkers. Gezond en vers voeren bij Marry en Sonja de boventoon tijdens het ontbijt, de lunch en de high tea.
Naast de meer dan 20 verschillende soorten belegde bagels serveren ze hier ook salades, tapas, soepen, zelfgemaakte taarten en sapjes. Taarten bestellen kan online, alleen moet u ze wel zelf ophalen in de winkel.