Wassenaar en omstreken
Nederland, Zuid-Holland, Wassenaar
Koninklijk Landgoed De Horsten geeft deze wandeling zijn voorname tintje. Ga je in de tweede helft van mei, dan vlamt het paars van de beroemde Seringenberg er op tussen het groen. Hij bloeit een week of twee. Het deftige gehalte van de route zet zich voort als je de villa’s passeert van de upper ten van Wassenaar. Daar wil iedereen wel wonen. Hollandse veenweiden zorgen voor het derde gezicht. Wat is het daar mooi als de zon oprijst boven een ochtendnevel.
Hond mee: in Landgoed de Horsten, waar de route langsloopt, zijn honden niet toegestaan. Verder mag de hond aangelijnd mee tijdens de wandeling.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de ongelijke stoepen, de vele obstakels op de stoepen en de lengte van de wandeling.
Paden: verhard (tegels, asfalt) en schelpen-, gras- en zandpad.
Parkeren: je kunt vlakbij aan het Wilhelminapark parkeren.
Per OV: het startpunt is vbeeikbaar vanaf NS Station Den Haag Centraal met bus 43 en 44.
1. Vanaf het voormalige Hotel Auberge de Kievit (hoek Stoeplaan/Buurtweg), Wassenaar) oversteken bij het zebrapad, RA lansg bushalte De Kievit. Eerste straat LA, Konijnenlaan. Zijstraten negeren en aan het eind, waar meerdere straten samenkomen, rechts aanhouden, Koekoekslaan. LA, Schouwweg en bij Y-18853 RD. Bij Y-18859 RA en onmiddellijk LA, Kerkstraat.
2. Doorlopen tot winkel- en voetgangersgebied, links ri. Langstraat en daar schuin rechts aanhouden. Aan de kop van de Van Hogendorpstraat is Luciano IJssalon zichtbaar.
3. Van Hogendorpstraat uitlopen, brede Van Zuylen van Nyeveltstraat oversteken. Einde LA Havenstraat en op T-kruising RA, Oostdorperweg. Aan einde (net voor ruime bocht naar links) RA fietspad op en bruggetje over (links van het flatgebouw) aan je rechterhand. Ra Weidepad op, bruggetje over en pad volgen. Bij T-kruising met Strandwal RA (wordt weer Weidepad). Einde pad schuin LA (Van Duivenvoordelaan). Bij de Bellesteynlaan, na brug LA Jaagpad, langs het water. Bij de asfaltweg RA (Hoogeboomseweg, bij picknickbank). LA Maaaldrift naar Boerderij Nellesteijn (open wo t/m za van 11 - 17 uur).
Op dit gedeelte van de tocht kun je weidevogels in het vizier te krijgen. Boeren, tuinders en natuurbeschermers bundelen de krachten binnen de Santvoorde Agrarische Natuurvereniging. Zij opereren in de streek tussen Den Haag, Katwijk en Leiden. De boeren zetten zich, samen met vrijwilligers, actief in voor het milieu binnen hun bedrijf. Dat betekent onder andere het zorgen voor schone sloten en beschermen van de weidevogels. Nesten worden opgespoord, gemarkeerd en veilig gesteld tegen het maaien, mesten en vertrappen door het vee.
4. Vanaf Boerderij Nellesteijn: Neem dezelfde weg terug. Eerste weg LA, Ammonslaantje. Aan het begin, links, ligt Kaasboerderij Den Hollander.
5. Einde met bocht mee RA (voor de sportvelden, Deijlerweg; er staat geen straatnaambordje maar wel verderop een groot geel potlood in de straat). Bij grote rotonde RD, Deijlerweg vervolgen. Na 500 m (De Lus negeren) in bocht naar rechts LA ri. Voorschoten, Van Zuylen van Nijeveltstraat (Y-73279). Dan weg vervolgen en rechts aanhouden, De Lus negeren en dan zie je aan het einde RA een tunnel, de tunnel in. Weg vervolgen over fietspad. Oversteken als ijzeren toegangshek van De Horsten aan overzijde weg zichtbaar is. Bij ingang borden Theehuis volgen.
6. Na het theehuis RA, bakstenen pad volgen, buigt naar links. Einde bij woning RA. Bruggetje over (Seringenberg ligt rechts). Op T-kruising RA, Prinses Amalialaan, vervolgens via Prinses Ariane Wilhelminapad wederom RA, dan kom je op de Horstlaan. Weg helemaal volgen, Bij houten wegwijzer “Duivenvoorde” RA. Aan einde bij uitgang RA, Horst en Voordelaan. Schuin aan de overkant loopt een smal voetpad langs de weilanden dat verderop weer op de Horst en Voordelaan uitkomt (volg markeringen van wandelrouytenetwerk Duin Horst Weide).
7. Bij P-20846 LA, Raaphorstlaan. Einde RA.Bij A44 tunnel in en aan het einde rechts aanhouden. Voorbij tunnel RD, Houtlaan. Bocht naar links, Laan van Hoogwolde. Bij Y-68144 RA, Oud Wassenaarseweg. Op T-kruising L (kruisingen negeren, loop door tot het einde), Schouwweg. Eerste weg RA, Stoeplaan. Na bocht naar rechts ziet u het voormalige Hotel Auberge De Kievit links van de weg. Na bushalte eerste kruising oversteken. LA, Buurtweg, ingang hotel links.
De verleiding aan te leggen bij Maison Kelder is groot. Hun hazelnoot-crèmetaart is een begrip. Wie in Den Haag en omgeving woont, heeft geluk. Ze bezorgen er aan huis!
‘Hoe word je ijsmeester?’ ‘IJsmeester ben je in Thialf, ik ben meesterijsbereider.’ Luc Blok van IJssalon Luciano is deze verwarring gewend. ‘Meesterijsbereider ben je niet zomaar’, legt hij uit. ‘Eerst moet je het landelijk erkende Horeca Branche Instituut overtuigen dat je iemand bént binnen de ijswereld. Dan volgt een proefschrift en als je dat met succes hebt verdedigd, kun je twee mystery guests verwachten in je zaak. Sluitstuk is de meesterproef.’ Twee meesterijsbereiders liepen een dag mee en toen hoorde Luc dat hij geslaagd was’. Hij is nu een van de twintig meesterijsbereiders in Nederland. Wie in de ijsbakken van Lucs salon kijkt, ziet dat het hem niet aan fantasie ontbreekt. Smaken als appeltaart, Baileys, walnut & maple, crème brûlée, het is lastig kiezen. Soms maakt hij extravagante smaken. Basis voor al dat lekkers zijn natuurlijke producten. Verse slagroom en fruit, kleurstoffen zijn taboe.
Op Boerderij Nellesteijn (open: wo t/m za 11:00-17:00 uur) zwaaien vader en moeder Henk en Nel Nell en dochter Annemarie de scepter. Ze delen hun onderkomen met 65 koeien, kalfjes, geiten, schapen, lammetjes en hond Teun. Mensen uit de regio komen voor melk, karnemelk en rauwmelkse kaas naar de boerderijwinkel. Rauwmelkse kaas is een binnen de EU beschermd product. De melk wordt niet gepasteuriseerd, waardoor meer smaak behouden blijft. Ook zit er ruim de helft minder zout in de boerenkaas dan in die uit de fabriek. ‘Ik proef meteen of het een ambachtelijke of een fabriekskaas is’, zeg Annemarie.
Een zuivelboer heeft geen baan van negen tot vijf. ‘De eerste melkronde gaat om zes uur ’s morgens van start en als er lammetjes worden geboren of een koe moet kalven, zet ik mijn wekker om twee uur ’s nachts om te kijken hoe ver het is’, vervolgt Annemarie. De familie heeft hart voor haar dieren, en dat merk je als bezoeker meteen.
Bij Boerderij Den Hollander is een boerderijwinkel waar je producten, waaronder kaas, kunt kopen van andere boeren. De melk van de koeien van de eigen boerderij wordt door de Cono-fabriek in de Beemster verwerkt tot kaas. Rondkijken op het bedrijf en in de stallen mag. Voor groepen worden, op afspraak, rondleidingen georganiseerd. Geopend: woensdag t/m zaterdag.
Op Landgoed De Horsten verkeert u in edele kringen. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hadden hier jarenlang hun residentie. Inmiddels zijn ze verhuisd naar Paleis Huis Ten Bosch. Hier op de De Horsten doet het voormalige ‘schiethuis’, gebouwd door prins Frederik, broer van koning Willem II, nu dienst als theehuis. U kunt zich er in stijl laten verwennen met een jachtschotel of een kop jagersthee. Ook de huisgemaakte taart en Engelse high tea met champagne zijn niet te versmaden.
Landgoed de Horsten is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 19.30 uur. Van 1 oktober tot 1 april is De Horsten op maandag gesloten. De entree is vrij. Voor parkeren moet wel worden betaald. Honden zijn niet toegestaan in De Horsten.
Na New York ontdekt ook Wassenaar de bagel. Het oorspronkelijk Joodse broodje met het karakteristieke gat in het midden is heerlijk op elk moment van de dag en wordt bij Bagel Alley geserveerd met allerlei lekkers. Gezond en vers voeren bij Marry en Sonja de boventoon tijdens het ontbijt, de lunch en de high tea.
Naast de meer dan 20 verschillende soorten belegde bagels serveren ze hier ook salades, tapas, soepen, zelfgemaakte taarten en sapjes. Taarten bestellen kan online, alleen moet u ze wel zelf ophalen in de winkel.